Колко калории има в алкохолните напитки?

От Иван

 

Нека си признаем, алкохолните напитки са душата на всяко едно празненство. В това няма нищо лошо, стига разбира се да не прекаляваме с тях. В интерес на истината, консумацията на алкохол носи и известни здравословни ползи, но само когато го приемаме в малки количества, като например чаша червено вино на вечеря. 

Ефектът обаче става негативен (и то доста), когато започнем да прекаляваме с приема на алкохол. Повишено кръвно налягане, нарушена чернодробна функция, повишен риск от развитие на сърдечни болести, рак и диабет тип 2 са само някои от патологичните състояния, свързани с прекомерната консумация на алкохол. Това е добре известно и доказано от множество научни изследвания. 

Но има и нещо друго, което е по-малко известно за алкохолните напитки. Готови ли сте? Те могат да бъдат по-калорични дори и от храната. Да, точно така – алкохолните напитки могат значително да повишат дневния Ви прием на калории, с което да допринесат за покачване на теглото и развитие на затлъстяване

 

Колко калории има в алкохолните напитки?

Колко калории има в алкохолните напитки-Нутрима-бг-1

 

Чистият алкохол се нарича етанол. Неговото съдържание в алкохолните напитки варира до голяма степен, като се започне от 4.5% (бира), мине се през 13.5% (вино) и се стигне чак до 90% (абсент). Да не говорим, че има и напитки, чието алкохолно съдържание е 96% (полска водка Спиритус), но това за нас си е чист спирт. 

Калорийното съдържание на етанола е цели 7 калории за грам. Тов е почти двойно повече от калорийното съдържание на протеините и въглехидратите, които съдържат едва 4 калории за грам. Разбира се, това не означава, че в 100 грама водка се съдържат 700 калории. Все пак, в по-голямата си част (поне повечето), алкохолните напитки са съставени от вода, която има нулева енергийна стойност. За да изчислим точното калорийно съдържание на дадено питие, трябва да направим няколко простички изчисления. 

Нека вземем на пример бирата. Алкохолното съдържание в бирата е 4.5%. Това означава, че в 100 грама (или милилитра) има 4.5 грама етанол. Тъй като вече знаме, че 1 грам етанол съдържа 7 калории, лесно можем да пресметнем, че калорийното съдържание на 100 милилитра бира е 31.5 калории (7 х 4.5). Това означава, че в една бира (0.5 л) се съдържат близо 160 калории и то само от етанола (някои напитки имат известно съдържание на захари и други хранителни вещества, които допринасят допълнително към калорийното съдържание). 

 

Ето и калорийното съдържание на някои от най-консумираните алкохолни питиета у нас:

 • Бира (халба 0.5 л) – 215 калории
 • Червено вино (чаша 175 мл) – 150 калории
 • Водка (100 мл) – 280 калории
 • Уиски (100 мл) – 280 калории
 • Ром (100 мл) – 300 калории
 • Текила (шот 42 мл) – 100 калории
 • Ракия (100 мл) – 330 калории
 • Мастика (100 мл) – 340 калории
 • Бейлис (100 мл) – 325 калории

 

Какъв е допустимият дневен прием на алкохол?

Колко калории има в алкохолните напитки-Нутрима-бг-2

 

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на алкохол да не надвишава 1 – 2 алкохолни единици при жените и 2 – 3 алкохолни единици при мъжете. Също така е препоръчително да си давате поне 2 дни почивка през седмицата, т.е. минимум 2 безалкохолни дни на седмица. 

1 алкохолна единица се равнява на 10 мл. или 8 гр. етанол. В 50 милилитра водка, която съдържа 40% чист алкохол, се съдържат 20 милилитра етанол, което означава, че малката водка е равна на 2 алкохолни единици. Голяма чаша вино или халба бира от 0.5 литра се равняват на около 3 алкохолни единици.

И все пак, за да направим нещата по-лесни, ще Ви препоръчаме да не консумирате повече от 1 – 2 питиета дневно ако сте жена и не повече от 2 – 3 питиета на ден ако сте мъж. Важно е обаче да имате поне по 2 – 3 безалкохолни дни на седмица. Консумирайте алкохол умерено и разумно.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Алкохолните напитки – използвани източници

 1. Klatsky AL. (2015). Alcohol and cardiovascular diseases: Where do we stand today? 
 2. Knott C, et al. (2015). Alcohol consumption and the risk of type 2 diabetes: A systematic review and dose-response meta-analysis of more than 1.9 million individuals from 38 observational studies. 
 3. Kunzmann AT, et al. (2018). The association of lifetime alcohol use with mortality and cancer risk in older adults: A cohort study. 
 4. LoConte N, et al. (2018). Alcohol and cancer: A statement of the American Society of Clinical Oncology. 
 5. Roerecke M, et al. (2014). Alcohol consumption, drinking patterns, and ischemic heart disease: A narrative review of meta-analyses and a systematic review and meta-analysis of the impact of heavy drinking occasions on risk for moderate drinkers. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации