Как да се храним при наличието на ХОББ?

От Иван

 

ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) е прогресивно заболяване на белите дробове, което води до ограничение на въздушния поток и значително влошаване на дишането. Оптималното управление на ХОББ изисква комплексен подход, включващ медикаментозна терапия, физическа активност и подходяща диета. 

В тази статия ще разгледаме научно доказаните хранителни насоки, които могат да помогнат на тези от вас, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, да подобрят симптомите и да поддържат по-добро качество на живот.

 

Ролята на храната при ХОББ

Как да се храним при наличието на ХОББ-Нутрима-бг

 

Общата цел на диетата при ХОББ е да осигури необходимите хранителни вещества, да поддържа здравословното състояние и да подобри симптомите на заболяването. Въпреки че специфичната диета за ХОББ не е установена, някои хранителни насоки могат да бъдат полезни.

 

   1. Оптимален избор на макро- и микроелементи

Включването на свежи плодове и зеленчуци в диетата е от особена важност, тъй като те са богати на антиоксиданти и фибри, които помагат за намаляване на възпалението и подобряване на имунната функция. В допълнение, понижаването на приема на мазнини и натрий е ключово, тъй като те могат да влошат симптомите на ХОББ.

 

   2. Белтъчините и въглехидратите при ХОББ

Оптималният прием на белтъчини и въглехидрати в диетата е важен за поддържане на мускулите и енергийните нива. При ХОББ е добре да се приемат по-леко усвоими въглехидрати, като пълнозърнести храни и зеленчуци, които осигуряват стабилно ниво на енергия и подпомагат добрата храносмилателна функция. 

Белтъчините са от съществено значение за поддържане и възстановяване на мускулите, които могат да бъдат изтощени при ХОББ. Добри източници на белтъчини включват птиче месо, риба, яйца, млечни продукти и растителни източници, като ядки и семена.

Прочетете още: Какво всъщност представляват белтъчините?

 

   3. Избягване на потенциални алергени

При ХОББ е препоръчително да се избягват хранителни алергени или потенциални източници на раздразнения, които могат да влошат симптомите. Това може да включва прекомерната консумация на алкохол, кофеин, специфични подправки или алергени като мляко, яйца или глутен, ако съществува непоносимост.

 

   4. Хидратация

Адекватното хидратиране е от съществено значение при наличието на хронична обструктивна белодробна болест. Приемането на достатъчно количество вода помага за разреждането на секретите в белите дробове и улеснява изкашлянето им. Освен вода, могат да се консумират и други напитки, като зелен чай и безкофеинови напитки.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

   5. Консултация с диетолог

Посещението на диетолог или специалист по хранене може да бъде от изключителна полза при ХОББ. Те могат да изготвят индивидуален план за хранене, който да отговаря на вашите специфични нужди и предпочитания.

 

Изчерпателен списък на храните, които да избягвате при наличието на ХОББ

При наличието на хронична обструктивна белодробна болест има някои храни, които е добре да се избягват или ограничат в диетата, за да се намалят рисковете от влошаване на симптомите. Ето изчерпателен списък на храните, които трябва да се избягват при ХОББ

 • Мазни и тежки храни: Избягвайте храните, които са богати на наситени мазнини, като пържени храни, мазни меса (свинско, говеждо), пълномаслено мляко, сирена и масло.
 • Преработени храни: Ограничете консумацията на преработени храни, като сладоледи, газирани напитки, бонбони, пакетирани снаксове и ястия, които съдържат изкуствени добавки и консерванти
 • Газирани и алкохолни напитки: Избягвайте газираните напитки, тъй като те причиняват подуване на стомаха и могат да доведат до по-тежки дихателни проблеми. Освен това, опитайте да ограничите и консумацията на алкохол.

Прочетете още: Колко алкохол е безопасно да консумираме?

 

 • Храни, които предизвикват алергични реакции: Ако имате известни хранителни алергии или непоносимост към определени храни, избягвайте ги. Някои от основните алергени са: яйца, глутен, мляко, ядки, риба и морски дарове. 
 • Прекомерно солени храни: Ограничете консумацията на храни с високо съдържание на сол, тъй като натриевата сол може да доведе до задържане на течности и увеличение на кръвното налягане. Избягвайте солени снаксове, преработени меса (колбаси, шунка), консервирани супи и сосове, солени сирена и солени закуски.
 • Пикантни подправки: Избягвайте пикантни подправки, като лют червен пипер, чили и сосове с висока пикантност. Те могат да раздразнят дихателните пътища и да предизвикат увеличение на кашлицата и обструкцията.
 • Месни изделия: Ограничете консумацията на кебапчета, суджуци и други месни изделия, особено ако са приготвени от червено месо или са богати на мазнини. 
 • Произведения от бяло брашно: Избягвайте хляб, паста и други храни, които са приготвени от бяло брашно. Заменете ги с пълнозърнести варианти, които съдържат повече фибри и полезни хранителни вещества.

 

Примерни менюта при наличието на ХОББ

Как да се храним при наличието на ХОББ-Нутрима-бг-1

 

   Закуска:

 • Омлет с печен патладжан и пресни подправки
 • Пълнозърнест тост
 • Безкофеиново кафе

 

   Обяд:

 • Пилешка супа със зеленчуци (моркови, целина, лук, спанак)
 • Печено рибно филе с лимон и зеленчукова гарнитура (сварени броколи и пълнозърнест ориз)
 • Зелена салата, домати и краставици, подправени със зехтин и лимон

 

   Вечеря:

 • Печено пилешко филе с риган
 • Парени зеленчуци (моркови, целина, броколи) с лимонов сок и магданоз
 • Нискомаслено кисело мляко и ягоди

Моля, имайте предвид, че тези менюта са само примерни и не заместват консултация със специалист по хранене. Винаги е добре да се консултирате със здравен професионалист, който може да състави индивидуален план за хранене, отговарящ на вашите специфични нужди и предпочитания.

 

За финал

Здравословната храна е важна за всички, но при ХОББ тя може да има специфични ползи и да помогне за управлението на заболяването. Следването на подходяща диета може да допълни другите лечебни стратегии и да подобри качеството на живот на тези от вас, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест.

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Bollmeier, S. G., & Hartmann, A. P. (2020). Management of chronic obstructive pulmonary disease: A review focusing on exacerbations. American journal of health-system pharmacy : AJHP : official journal of the American Society of Health-System Pharmacists, 77(4), 259–268. 
 2. Choi, J. Y., & Rhee, C. K. (2020). Diagnosis and Treatment of Early Chronic Obstructive Lung Disease (COPD). Journal of clinical medicine, 9(11), 3426. 
 3. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151–154. 
 4. Scoditti, E., Massaro, M., Garbarino, S., & Toraldo, D. M. (2019). Role of Diet in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Prevention and Treatment. Nutrients, 11(6), 1357. 
 5. Szalontai, K., Gémes, N., Furák, J., Varga, T., Neuperger, P., Balog, J. Á., Puskás, L. G., & Szebeni, G. J. (2021). Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Epidemiology, Biomarkers, and Paving the Way to Lung Cancer. Journal of clinical medicine, 10(13), 2889. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации