Как да подобрим здравето на храносмилателната система?

От Иван

 

Състоянието на храносмилателната система влияе пряко на всяка друга част от нашето тяло, и следователно на цялостното ни здраве. Оптималната функция на храносмилателната система е директно свързана с начина ни на хранене, поради което е необходимо да внимаваме какво слагаме на трапезата си. В противен случай може да увеличим риска от развитие на редица проблеми и болести, в резултат на неправилното хранене и начин на живот.

Цялостното здраве е това, към което трябва да се стремим, без да игнорираме един или друг проблем. Често, в забързания свят, в който живеем, нямаме време да обърнем достатъчно внимание на здравословното храносмилане, поради приемането на вредни и лесно достъпни храни, бързината, с която вършим всичко, и напрежението, с което постоянно се сблъскваме.

В следващите редове ще споделим с вас няколко съвета, свързани с това как да подобрим здравето на храносмилателната система. И така, нека започваме! 

 

Консумирайте лека и лесна за храносмилане храна

Как да подобрим здравето на храносмилателната система?-Нутрима-бг-1

 

Всички знаем, че някои храни се приемат по-лесно от организма, в сравнение с други. Не затруднявайте тялото си с тежки храни, а се старайте през повечето време да приемате продукти, които са леки и лесни за храносмилане. 

Такива са белият ориз, сладките картофи, рибата, пилешкото месо и, разбира се, плодовете и зеленчуците. Ако искате да направите менюто си съвсем подходящо, можете да закусвате с овесена каша, а като междинни хранения, крекерите и плодове са най-лесни за усвояване. Мазните храни трябва да се избягват.

Прочетете още: Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?

 

За добро здраве на храносмилателната система, разнообразявайте менюто си често

Ще припокрием до известна степен горния съвет, като Ви помолим да не натоварвате стомаха си с едни и същи храни. Дори и да ядете лека и здравословна храна всеки ден, ако няма разнообразие, това пак може да се превърне в проблем. 

Организмът ни има нужда от различни витамини и минерали, а и храната става безвкусна ако приемаме едно и също всеки ден. Разнообразявайте и дерзайте! Ако един ден хапнете зеленчуци, на следващия наблегнете на месото, а след това на въглехидратите. В това се крие тайната на здравословното хранене. Старайте се да си набавяте всички необходими витамини. От време на време дори си позволявайте и от групите храни, които по принцип избягвате.

 

Хранете се бавно 

Как да подобрим здравето на храносмилателната система?-Нутрима-бг-2

 

Когато сме много гладни, често се нахвърляме върху храната, ядем без да дъвчем или мислим. Това обаче е съвсем неправилно, тъй като натоварва храносмилателната система, която е принудена да се бори с големите и недобре сдъвкани парчета храна. 

Бавното хранене понижава апетита, дава ни възможност да се наслаждаваме истински на храната и дори води до загубата на излишни килограми. Учените препоръчват всяка хапка да се дъвче поне по 30 секунди, което ни помага да усвоим всяко едно от полезните вещества в нея.

 

За добро здраве на храносмилателната система, пийте повече вода

Водата е ключова за човешкия организъм. Допринася за сияйна кожа, младото излъчване и оптимално добре работеща храносмилателна система. Водата може да предотврати проблеми с чревния тракт и да ускори усвояването на храната. 

Ще се учудите, но има и такова нещо като правилно пиене на вода. Препоръчва се вода да се пие около половин час преди хранене и един час след него. Това е така, за да бъде оптимално храносмилането. При лека вечеря например можете да приемате вода по-скоро след хранене, докато при по-тежка вечеря е препоръчително да изчакате поне час. 

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

Спортувайте и бъдете активни

Как да подобрим здравето на храносмилателната система?-Нутрима-бг-3

 

Не можем да сме здрави и силни, и да изглеждаме добре, без да спортуваме. Ако изпитвате неразположение в стомашната зона, то можете да изберете спорт, който да отпусне тялото Ви и да помогне за подобряване на храносмилането. 

Например, йогата е изключително полезна, понеже повечето от основните пози, които се изучават, раздвижват коремните органи и ги карат да се отпуснат. Разбира се, не само йогата е добра за вас. Упражненията вкъщи, бягането, както и всичко останало, което Ви поддържа активни, е добре дошло.

 

За добро здраве на храносмилателната система, намалете стреса

Стресът влияе зле на почти всеки аспект от нашето здраве. Предизвиква болки, неприятни проблеми с червата, като диария и запек, а често може да доведе и до по-сериозни болести. В допълнение, хроничният стрес може да се изрази в дефицит на едни от най-важните за тялото вещества. Трудно е да го контролирате, но ако често страдате от високи нива на стрес, опитайте се да се абстрахирате по време на хранене, като се концентрирате единствено върху ястието пред вас. 

Дъвчете бавно, спокойно и продължително. Дори можете да се доверите на различните чайове за добро храносмилане, които ще Ви отпуснат. Леките храни отново са по-благоприятни. Избягвайте и прекомерните количества на захарта и кофеина, които само ще направят симптомите на стреса още по-изразени. 

Прочетете още: Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес

 

За финал

За да подобрите здравето на храносмилателната система, следвайте съветите, които Ви представихме по-горе. Опитайте се да ги приложите в ежедневието си и да ги превърнете в навици. Единствено биха имали ефект, ако сте постоянни и правите всичко съзнателно. 

Гарантираме Ви, че след време ще усетите положителните резултати и ще се радвате на крепко здраве и оптимална храносмилателна система. 

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Lankarani K. B. (2016). Diet and the Gut. Middle East journal of digestive diseases, 8(3), 161–165. 
  2. Livovsky, D. M., Pribic, T., & Azpiroz, F. (2020). Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients, 12(4), 986. 
  3. Peyrot des Gachons C, Breslin PA. (2016). Salivary amylase: digestion and metabolic syndrome. Curr Diab Rep. (10):102.
  4. Sensoy, I. (2021). A review on the food digestion in the digestive tract and the used in vitro models. Current Research in Food Science Volume 4, Pages 308-319
  5. Министерство на здравеопазването на Република България: Препоръки за здравословно хранене

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации