Природата крие множество здравословни тайни и, колкото и да я познаваме, винаги успява да ни изненада. Тя ни предлага множество богатства, които могат да подобрят начина ни на живот и здравето ни, под формата на различни растения. Ако сте привърженик на здравословния начин на хранене, вероятно сте запознати с повечето от тях, но чували ли сте за хлорела?
Какво е хлорела?
Хлорелата (Chlorella) е вид зелено сладководно водорасло, особено тачено сред любителите на здравословното хранене като суперхрана. Полезното водорасло е богат източник на желязо, протеини, хлорофил, различни витамини, като витамин C и B12, и редица биоактивни вещества с мощни имуностимулиращи свойства. Хлорелата намира широко приложение и в медицината, благодарение на своето противовъзпалително, противовирусно и антибактериално действие.
Растението произлиза от Япония и Тайван и е едно от най-старите видове водорасли, известни на човечеството. Въпреки че не е невъзможно, трудно се отглежда в домашни условия, особено в България. Нуждае се от чиста вода, много слънце и специални грижи. Можете да я намерите лесно в повечето аптеки и специализираните магазини за здравословно хранене.
Какви са здравословните ползи от приема на хлорела?
Ползите от приема на хлорела са многобройни и изключително впечатляващи. Хлорелата често се използва при заболели от рак, тъй като забавя развитието на туморни клетки. Помага и при страничните ефекти от лъчетерапията, като защитава организма от ултравиолетовите излъчвания, като същевременно увеличава броя на белите кръвни клетки.
Полезна е още при заболявания като диабет – намалява нивата на кръвната захар в тялото, при дълготраен прием и прави нейното контролиране по-лесно. Подобрява нивата на холестерола, поради което се препоръчва на възрастни хора, които страдат от висок холестерол. Това качество на хлорелата се дължи на богатото ѝ съдържание на фибри и каротеноиди (мощни антиоксиданти).
Силното ѝ антиоксидантно действие я прави отлична опора при хронични заболявания и помага на хора, с повишен оксидативен стрес в тялото, като пушачите и тези, които живеят в замърсена околна среда.
Водораслото хлорела подобрява зрението и храносмилането. Усилено се бори с подуването на корема, предменструалните болки и дискомфорта при жените. Говори се, че забавя стареенето и помага за загубата на тегло при напреднала възраст.
Проучвания се правят и до днес, за да се потвърди всичко това, но за положителния ефект при стареенето учените са открили причина – високите нива на витамин А и C, които могат да се похвалят с особено мощно антиоксидантното действие. Също така е установено, че хлорелата повишава енергията при спортистите и оказва позитивен ефект при наличието на мускулни и ставни болки.
Прочетете още: Как да поддържаме здравословни нива на холестерол?
Как да приемаме хлорела?
Хлорелата помага при много и различни болести и подобрява същесвено здравословното ни състоянието, което обяснява защо тя е толкова популярна и обичана. Все повече е признавана интернационално, а не само в Япония, откъдето води началото си.
Специалистите препоръчват да приемаме хлорела в продължение на два месеца, след което да си дадем поне месец почивка. Най-често изписваната доза е между 5 и 10 грама дневно. По-високата доза би могла да има различни ефекти върху нас и все още не е напълно изследвано от учените какво би се случило при по-висок прием.
Хлорелата е налична във всевъзможни форми – можете да я добавяте към напитки, смутита и различни ястия или салати. Среща се както под формата на таблетки или капсули, така и на прах. Всичко зависи от вашите лични предпочитания и вкусови качества.
Съществуват ли странични ефекти от приема на хлорела?
Макар и незначителни, съществуват някои потенциални странични ефекта, свързани с приема на хлорела. В някои редки случаи е възможно да предизвика гадене и коремни болки. Хлорелата не трябва да се приема от бременни и кърмачки, понеже липсват доказателства, че тя е безопасна по време на този житейски период.
Въпреки че подпомага имунната система, при хора с имунодефицитно състояние тя може да доведе до стомашно неразположение, а при тези от вас с автоимунни заболявания – може да усили симптомите. Хлорелата може да взаимодейства и с някои лекарства, което да доведе до нежелани ефекти. Най-добре е, в подобни случаи да се консултирате със специалист, за да сте напълно сигурни.
За финал
Сладководното водорасло хлорела неслучайно е наричано суперхрана. Вече широко достъпно и в България, то предлага лесен начин за набавяне на ценни витамини, минерали и антиоксиданти. За момента е установено, че хлорелата има множество ползи и почти никакви негативи върху организма ни, като учените тепърва откриват все повече и повече здравословни ефекти, свързани с нейния прием.
Прочетете още: Спирулина – здравословният дар на тропическите езера
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Bito, T., Okumura, E., Fujishima, M., & Watanabe, F. (2020). Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients, 12(9), 2524.
- Nishimoto, Y., Nomaguchi, T., Mori, Y., Ito, M., Nakamura, Y., Fujishima, M., Murakami, S., Yamada, T., & Fukuda, S. (2021). The Nutritional Efficacy of Chlorella Supplementation Depends on the Individual Gut Environment: A Randomised Control Study. Frontiers in nutrition, 8, 648073.
- Sikiru, A. B., Arangasamy, A., Alemede, I. C., Guvvala, P. R., Egena, S., Ippala, J. R., & Bhatta, R. (2019). Chlorella vulgaris supplementation effects on performances, oxidative stress and antioxidant genes expression in liver and ovaries of New Zealand White rabbits. Heliyon, 5(9), e02470.
- Umemoto, S., & Otsuki, T. (2014). Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 55(2), 143–146.