Природата изобилства от растителни видове, които могат да се похвалят с изключително полезен хранителен профил. Най-вероятно сте запознати с повечето от тях, но има и такива, които остават някак скрити в сянката на своите по-скъпи, полезни “събратя”. Един подобен представител несъмнено е растението амарант. Растение, богато на редица полезни хранителни вещества и, в същото време, сравнително по-евтино от повечето популярни “суперхрани”.
Но какво всъщност е амарант, какви са неговите здравословни ползи и как да го приготвяме? В следващите редове ще отговорим именно на тези въпроси.
Какво е амарант?
Амарант (Amaranthus), известен още като щир, или куча лобода, е вид зърнено растение, познато на човечеството още от дълбока древност. Интересното при него (в сравнение с повечето други зърнени храни) е, че той съдържа всичките 9 незаменими (есенциални) аминокиселини. Растението амарант е богато още на мощния антиоксидантен витамин Е, както и на минералите желязо, магнезий, калций и фосфор.
В допълнение, амарантът може да се похвали със завидни количества фибри (растителни влакнини), белтъчини и полезни мазнини. Другият много важен момент е липсата на глутен в зърното, което го прави идеален за хора, които страдат от глутенова непоносимост или целиакия (цьолиакия).
За съжаление, в доста краища на света, зърнената храна амарант е считана за плевел, което възпира милиони хора да се възползват от неговото хранително изобилие. За щастие обаче, в България амарантът започва да си проправя все по-широк път, срещайки се все по-често по рафтовете на здравословните магазини. Води началото си от Централна и Южна Америка, където се е отглеждал от хилядолетия и е служел за основна храна на местните древни цивилизации.
Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?
Какви са здравословните ползи от приема на амарант?
Древната зърнена култура амарант притежава редица здравословни ползи. Както вече споменахме, амарантът е идеален хранителен продукт за тези от вас, които страдат от непоносимост към глутена. Освен това, амарантът помага за понижаване на нивата на холестерола – доказано е, че зърнената култура понижава “лошия” LDL холестерол с до 15-20%, като в същото време повишава нивата “добрия” HDL холестерол.
В допълнение, полезният зърнен представител изразява мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Благодарение на богатия си хранителен профил, растението амарант помага при сърдечни заболявания, диабет и дори срещу затлъстяване. Специалистите го препоръчват и през студените зимни месеци, срещу настинка и грип.
Редовната консумация на амарант улеснява храносмилането и води до понижен риск от развитие на запек (констипация). Това си качество, амарантът дължи на своето високо съдържание на фибри – цели 9 грама на 100 грама продукт. Невероятната зърнена култура може още да заздрави състоянието на косата, да подобри зрението и да намали количеството на вредните свободни радикали в тялото.
Ценната зърнена храна амарант е идеална и за хора, които желаят да свалят излишните килограми. Учените са доказали, че растението подтиска нивата на грелин в организма – хормонът, отговорен за засилване на чувството на глад. Това качество на амаранта се допълва и от богатият му на протеини профил, което прави растението подходящо за всеки, който желае да влезе във форма и да извае стегнато и атлетично тяло.
Как да консумираме амарант?
Амарантът се приготвя и консумира подобно на повечето други зърнени храни. Най-често, кулинарите препоръчват варенето – необходими са Ви около 25 минути. Можете да го добавите като гарнитура или главна съставка към всевъзможни ястия, салати, супи, боб, а дори и към десерти.
Препоръчително е преди да го използвате, да го оставите да кисне във вода около едно денонощие. По този начин амарантът омеква и позволява по-лесно използване при направата на мюсли, десерти и други подобни.
Един от най-лесните начини за консумация на амарант, който е подходящ за хора с по-малко свободно време, е като се добави към смути. По този начин смутито Ви ще е още по-здравословно и с двойно по-голямо количество фибри и протеини. Често, кулинарите заместват ориза в ястията с амарант, като по този начин внасят нотка на разнообразие и креативност.
Финални думи
Амарантът е една от най-практичните, вкусни и полезни зърнени храни, която може да се намери на Българския пазар. Освен редицата ползи за здравето, които носи със себе си, растението амарант се слави и с несравним вкус, както и с лесно приготвяне. Като за финал бихме казали, че тази древна зърнена храна представлява идеална първа стъпка към един по-здравословен начин на хранене.
Живейте здравословно!
Прочетете още: С какво са полезни пълнозърнестите овесени ядки?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Baraniak, J., & Kania-Dobrowolska, M. (2022). The Dual Nature of Amaranth-Functional Food and Potential Medicine. Foods (Basel, Switzerland), 11(4), 618.
- Caselato-Sousa, V. M., & Amaya-Farfán, J. (2012). State of knowledge on amaranth grain: a comprehensive review. Journal of food science, 77(4), R93–R104.
- Karamać, M., Gai, F., Longato, E., Meineri, G., Janiak, M. A., Amarowicz, R., & Peiretti, P. G. (2019). Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Amaranth (Amaranthus caudatus) during Plant Growth. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(6), 173.
- Nardo, A. E., Suárez, S., Quiroga, A. V., & Añón, M. C. (2020). Amaranth as a Source of Antihypertensive Peptides. Frontiers in plant science, 11, 578631.
- Sarker, U., Hossain, M. M., & Oba, S. (2020). Nutritional and antioxidant components and antioxidant capacity in green morph Amaranthus leafy vegetable. Scientific reports, 10(1), 1336.