Всичко, което трябва да знаем за целиакията

От Иван

 

Какво представлява целиакията?

Целиакията, известна още като цьолиакия, е автоимунно заболяване, което кара имунната система да реагира при наличието на глутен в тялото. Глутенът е общо наименование на група протеини, които се срещат основно в зърнените култури, като пшеница, ечемик и ръж.

При човек, страдащ от целиакия, излагането на глутен причинява възпаление в червата. Многократното излагане постепенно уврежда тънките черва, което може да доведе до проблеми с усвояването на важни хранителни вещества.

Всеки от нас може да развие цьолиакия. По-често това състояние се среща при хора от европеидната раса и при жените. Също така, човек с родител или брат / сестра, който страда от целиакия, има 10-процентен шанс за развитие на болестта.

В световен мащаб, целиакията засяга около 1 на 100 души, като мнозина страдат от това патологично състояние, без да го осъзнават. На този етап, няма лечение за цьолиакия. Единственият начин да се избегнат симптомите е да не се допуска глутен в менюто.

Прочетете още: Какво точно представлява глутенът?

 

Какви са симптомите на целиакията?

Всичко, което трябва да знаем за целиакията-Нутрима-бг-1

 

Симптомите на целиакията варират от леки до тежки. Те могат да се променят с течение на времето и се различават от човек на човек. Някои хора нямат симптоми или ги изпитват на по-късен етап в живота. Човек може да не знае, че има цьолиакия, докато не развие недостиг на хранителни вещества или анемия. Децата са по-склонни да развият храносмилателни симптоми, отколкото възрастните. 

Хората с цьолиакия могат да развият хранителен дефицит, тъй като увреждането на червата постепенно ограничава усвояването на хранителни вещества като витамини и минерали. По същата причина човек може да развие и желязодефицитна анемия.

Освен недохранване, целиакията може да причини увреждане на дебелото черво, както и увреждане на други органи.

 

Основните симптоми на целиакията биват:

  • Абдоминално подуване
  • Коремни болки
  • Газообразуване
  • Хронична диария или запек
  • Гадене
  • Повръщане
  • Мазни и / или бледи изпражнения

 

Други симптоми на целиакията биват:

  • Загуба на тегло
  • Болки в ставите
  • Хронична умора
  • Депресия или тревожност
  • Рани в устната кухина
  • Обриви
  • Изтръпване на крайниците

 

Как се диагностицира целиакията?

Лекарите могат да диагностицират целиакията, като разгледат медицинската история на пациента и неговото семейство и наредят кръвни или генетични тестове. 

Кръвта се изследва за наличие на антитела, които се срещат често при хора с цьолиакия, включително анти глиадин и ендомизиални антитела. Ако тестовете установят наличие на целиакия, лекарят може да извърши чревна биопсия, като използва ендоскоп за вземане на проби от чревната лигавица.

Имайте предвид, че понякога целиакията може да бъде трудна за диагностициране, тъй като тя споделя симптоми с други патологични състояния, като:

  • Болест на Крон 
  • Синдром на раздразнените черва
  • Лактозна непоносимост
  • Глутенова непоносимост
  • Панкреатична недостатъчност

 

Каква диета се препоръчва при целиакия?

Всичко, което трябва да знаем за целиакията-Нутрима-бг-2

 

За повечето хора, страдащи от цьолиакия, преминаването към безглутенова диета значително подобрява симптомите. Подобрение се наблюдава до няколко дни или седмици, след пълното изключване на глутена от менюто. 

При децата тънките черва обикновено се лекуват за 3 – 6 месеца. При възрастните пълното излекуване, на лигавицата на тънките черва, може да отнеме няколко години. След като червата се излекуват, тялото отново е в състояние да абсорбира правилно хранителните вещества.

Практикуването на безглутенова диета е по-лесно от всякога, особено в някои части на света, където безглутеновите опции стават все по-широко достъпни. У нас все повече магазини и заведения за хранене предлагат безглутенови опции. 

Ключът е да разберете кои храни и продукти са склонни да съдържат глутен и да ги изключите от седмичното си меню. Квалифициран диетолог или нутрициолог може да помогне в случая.

Глутенът се среща естествено в пшеницата, ръжта и ечемика. Повечето зърнени храни и тестени изделия, както и много преработени храни, съдържат глутен. Бирата и другите алкохолни напитки на зърнена основа също могат да го съдържат глутен. 

Изключително важно е да проверявате етикетите, защото глутенът може да бъде съставка в много неочаквани продукти.

 

Храни, които не съдържат глутен

  • Плодове и зеленчуци
  • Месо и риба
  • Яйца и мляко
  • Някои зърнени храни, като ориз, амарант, киноа и елда
  • Оризово брашно
  • Зърнени култури, като царевица, просо, сорго и теф
  • Тестени изделия, хляб, хлебни изделия и други продукти с етикет “Без глутен“ / “Gluten free”. 

 

Храни, които съдържат глутен

  • Зърнени култури, като пшеница, ечемик и ръж
  • Кръстосано заразен овес
  • Тестени изделия 
  • Макаронени изделия
  • Печени ядки, към които е прибавено брашно или други глутенови добавки
  • Бира и алкохолни напитки на зърнена основа
  • Месни деликатеси с глутенови добавки
  • Консервирани или замразени продукти
  • Сладолед и някои сирена 

 

Други продукти, които могат да съдържат глутен

  • Червило
  • Балсам за устни
  • Крем за лице
  • Някои лекарствани продукти
  • Витаминни и минерални добавки

Прочетете още: Овесените ядки съдържат ли глутен?

 

Как да се лекуваме?

 

Повечето хора откриват, че пълното премахване на глутена от менюто значително подобрява симптомите на цьолиакия, включително и излекуване на чревната лигавица.

Страдащите от целиакия също могат да се възползват от приема на витаминни и минерални добавки (без глутен) за предотвратяване или отстраняване на хранителни недостатъчности.

 

Финални думи

Целиакията е автоимунно заболяване. Излагането на глутен кара тялото да атакува клетките в тънките черва. С течение на времето, чревните власинки се увреждат, ограничавайки усвояването на важни хранителни вещества. Това може да доведе до редица здравословни проблеми.

На този етап няма лечение за цьолиакия, но човек може да облекчи симптомите, като премине към безглутенова диета.

Сред основните безглутенови храни се нареждат зеленчуците, плодовете, бобовите храни, месото, рибата, яйцата, млякото, ядките и семената.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
  2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
  3. Gluten-free diet guide for families. (2005).
  4. Leonard MM, et al. (2017). Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity: A Review.
  5. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
  6. Luis Rodrigo (2006). Celiac disease.
  7. Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

2 Коментари

Ginka Gospodarska 18.11.2022 - 15:55

Харесвам статията аз също съм алергична към глутена!!

Отговорете
Анонимен 19.01.2023 - 05:59

Много полезна информация!
Дано повече хора се замислят за здравето си, защото това с което се храним влияе не само на физическото ни тяло! Един здрав човек е и щастлив човек, и освен това хармонично общува с околните!

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации