Овесените ядки съдържат ли глутен?

От Иван

 

Какво е глутен?

Преди да отговорим на въпроса дали в овесените ядки се съдържа глутен, нека научим малко повече за глутенът. Глутенът е съвкупност от няколко протеина, които се срещат основно в пшеницата, ечемикът и ръжта. Името глутен произлиза от латинската дума “gluten”, която означава “лепило”. 

В хлебопекарството, глутенът е веществото, което придава еластичност на тестото и запазва формата на хляба, по време на неговото втасване. Колкото по-голямо е съдържание на глутен в дадена зърнена култура, толкова по-високо е качеството на брашното, добито от нея.

Какво точно представлява глутенът?

 

Кои са основните зърнени храни, които съдържат глутен?

Овесените ядки съдържат ли глутен-Нутрима-бг-1

 

Основните зърнени храни, които съдържат глутен, са пшеницата, ечемикът и ръжта. Глутен има и в други зърнени храни, като булгур, семолина, спелта и кускус.

Глутенът се съдържа и във всички продукти, произведени от пшеница, ечемик и ръж. В тази категория спадат продукти като брашно, макаронени изделия, тестени изделия, хляб и дори бира. 

  • Пшеница
  • Ечемик
  • Ръж
  • Булгур
  • Кус кус
  • Семолина
  • Пшеничен хляб от пшеница, ечемик или ръж
  • Макаронени изделия от пшеница, ечемик или ръж
  • Тестени изделия от пшеница, ечемик или ръж
  • Алкохолни напитки от пшеница, ечемик или ръж
  • Зърнени закуски от пшеница, ечемик или ръж

 

Овесените ядки съдържат ли глутен?

 

Обикновено в ежедневието, когато се говори за глутен, всъщност се има предвид глутеновите протеини, отговорни за развитието на глутенова непоносимост. Тези глутенови протеини биват основно глиадин, хордеин, секалин и глутенин. В някои статии глутенът, съставен от тези 4 протеина, може да бъде срещнат като “същински” глутен.

От чисто биохимична гледна точка, овесените ядки не съдържат глутен или поне не съдържат глутенови протеини, които биха предизвикали глутенова алергия. Основният глутенов протеин, в овесените ядки, се нарича авенин. Авениновият протеин не е свързан с глутенова непоносимост, което го прави безвреден за хора, страдащи от целиакия или глутенова чувствителност.

Имайте предвид, обаче, че овесът често бива отглеждан или обработван в непосредсвена близост до пшеница, ечемик или ръж. Това, за съжаление, води до неговото “заразяване” с глутенови протеини (глиадини), което го прави неподходящ за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

За да бъдат напълно безопасни за хора, страдащи от глутенова алергия, овесените ядки трябва да бъдат отглеждани и обработвани отделно, от глутеновите зърнени култури. 

За най-добри резултати, търсете следните надписи, върху етикета на овесените ядки:

  • Без глутен
  • Безглутенови
  • Не съдържат глутен
  • Gluten-free
  • GF

 

Кои храни не съдържат глутен?

Овесените ядки съдържат ли глутен-Нутрима-бг-2

 

Сред основните храни, които не съдържат глутен, се нареждат бобовите храни, плодовете, зеленчуците, ядките, семената, млечните продукти, месото, рибата и яйцата.

Сред основните безглутенови зърнени храни, се нареждат царевицата, оризът, незаразеният овес и елдата. 

  • Бобови храни
  • Плодове и зеленчуци
  • Ядки и семена
  • Млечни продукти
  • Месо, риба и яйца
  • Царевица
  • Ориз
  • Елда
  • Просо
  • Теф, сорго, амарант

Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Глутен в овесените ядки – заключение

Овесените ядки съдържат ли глутен-Нутрима-бг-4

 

Глутенът представлява съвкупност от няколко протеина, които се срещат основно в зърнените храни. Основните видове глутенови протеини са пшеничният глиадин и глутенин, ечемичният хордеин и ръженият секалин. Тези протеини са основните виновници за развитието на глутенови алергии и непоносимости. Глутеновият протеин в овесените ядки – авенин, не е свързан с глутенова непоносимост или целиакия.

Основните храни, които съдържат глутен, са пшеницата, ечемикът и ръжта. Овесът и овесените ядки, в частност, могат да съдържат “същински” глутен, но само ако са били отгледани или обработени в близост до глутенови зърнени храни. 

Сред основните храни, които не съдържат глутен, се нареждат плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобовите храни, месото, рибата, млякото и яйцата.

За най-добри здравословни резултати, четете внимателно етикетите с хранителните съставките и търсете следните надписите върху овесените ядки: “Не съдържа глутен”, Без глутен”, “Gluten-free” или “GF”. Избягвайте овесени ядки със следните надписи: “Съдържа глутен”, “Може да съдържа глутен” или “Обработени във фабрика, която обработва пшеница, ечемик или ръж”. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Глутен в овесените ядки – използвани източници

  1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
  2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
  3. Celiac Disease. National institute for diabetes and digestive and kidney diseases.
  4. Gluten-free diet guide for families. (2005).
  5. Kaukinen K, et al. (2013). Long-term consumption of oats in adult celiac disease patients. MDPI.
  6. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
  7. M. Cristina P. de Souza, et al. (2016). Pure Oats as Part of the Canadian Gluten-Free Diet in Celiac Disease: The Need to Revisit the Issue. Gastroenterology and Hepatology.
  8. Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.
  9. T.B. Koerner, et al. (2011). Gluten contamination in the Canadian commercial oat supply.
  10. Whole grain fact sheet. European Food Information Council website. Updated April 8, 2014.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации