Кои зърнени храни не съдържат глутен?

От Иван

Какво е глутен? 

Глутен е общото название на група белтъци, които се съдържат в ендосперма на някои зърнени храни. Основните глутенови белтъци биват проламините и глутелините. Името глутен произлиза от латинския език и буквално означава “лепило”.

Основните 3 зърнени храни, чийто ендосперм съдържа глутен, биват ечемикът, пшеницата и ръжта. Овесът спада към безглутеновите зърнени култури, но често бива заразен с глутен поради факта, че се отглежда или бива обработван в близост до глутенови зърнени култури. Ако искате да сте сигурни, че овесените ядки, които консумирате, не съдържат глутен, търсете надписите “Не съдържа глутен”, “Без глутен”, “Gluten free” или “GF”, върху опаковката на продукта. 

В световен мащаб, глутенът е отговорен за редица патологични състояния, като целиакия, глутенова ентеропатия, глутенова непоносимост, глутенова чувствителност и глутенова атаксия.  

Какво е глутен – функции, храни и усложнения

 

Кои зърнени храни не съдържат глутен? 

За щастие на хората, чувствителни към глутена, много от храните, в това число и зърнените, не съдържат глутен в себе си. И все пак, за да сте напълно сигурни, четете внимателно етикетите със съдържанието на хранителните съставки, на гърба на продуктите. 

Сред най-популярните зърнени храни, които не съдържат глутен, се нареждат: 

  • Ориз
  • Елда
  • Киноа
  • Монтина 
  • Просо
  • Сусам
  • Сорго
  • Кафяв ориз
  • Овес, който не е бил в досег с пшеница, ечемик или ръж
  • Амарант
  • Теф
  • Царевица
  • Полента
  • Див ориз

Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Кои зърнени храни съдържат глутен? 

Основните зърнени храни, които съдържат глутен, биват пшеницата, ечемикът и ръжта, както и всички зърнени продукти, добити от тях.

Сред най-популярните зърнени храни, които съдържат глутен, се нареждат:

  • Пшеница
  • Ечемик
  • Ръж
  • Овес, който е бил в досег с пшеница, ечемик или ръж
  • Булгур
  • Кускус
  • Семолина
  • Шпелта
  • Тритикале
  • Фарина
  • Пшеничен зародиш
  • Брашна от безглутенови зърнени храни, обработвани в близост до пшеница, ечемик или ръж

 

Зърнени храни и глутен – заключение 

Глутенът представлява съвкупност от белтъци, които изграждат ендосперма на някои зърнени храни. В световен мащаб, той е отговорен за редица алергични и автоимунни заболявания, като целиакия, глутенова непоносимост и глутенова чувствителност. 

Основните зърнени храни, които не съдържат глутен, биват оризът, незаразеният овес, просото, соргото, елдата, киноата, амаранта и царевицата. 

Сред зърнените храни, в състава на които влиза глутен, се нареждат пшеницата, ечемикът, ръжта и заразеният с глутен овес. 

За да сте напълно сигурни, че хранителните продукти, които купувате, не съдържат глутен, четете внимателно етикетите с хранителните съставки или се допитайте до производителя. 

Целиакия – причини, симптоми и лечение

 

Използвани източници

  1. Celiac Disease. National institute for diabetes and digestive and kidney diseases.
  2. Gluten-free diet guide for families. (2005).
  3. Letizia Saturni, Gianna Ferretti and Tiziana Bacchetti (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
  4. Luis Rodrigo (2006). Celiac disease.
  5. Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.
  6. US Department of Agriculture, US Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010.
  7. Whole grain fact sheet. European Food Information Council website. Updated April 8, 2014.

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации