Грелин – хормонът, който контролира чувството Ви на глад

От Иван

 

Какво е грелин?

Грелин, наричан още хормонът на глада или леноморелин, е вид пептиден хормон, чиято основна функция, в човешкото тяло, е регулацията на апетита и енергийната хомеостаза (вътрешна среда). 

Хормонът се произвежда и секретира от грелин-продуциращите клетки, които се намират основно в стомашно-чревния тракт. Малки количества грелин се произвеждат също и в мозъка, белите дробове, панкреаса и надбъбречните жлези. 

Грелинът е открит през 1996 г. и обявен публично през 1999 г. Името грелин (на английски “ghrelin”) произлиза от Growth Hormone-Releasing Peptide. 

 

Какви са функциите на хормона грелин? 

Грелинът е пептиден хормон, който регулира чувството на глад и енергийната хомеостаза. Неговата сновна функция е да контролира енергийния приход и разход. 

Когато тялото има нужда от енергия, грелинът повишава чувството на глад, което води до увеличен прием на храна и калории съответно. Когато в тялото постъпят достатъчно калории, грелинът е отговорен за разпределянето на тези калории. Те могат да бъдат използвани като инстантен източник на енергия (АТП) или преобразувани в адипоцити (мастни клетки) и складирани в мастната тъкан, за да послужат като енергия на по-късен етап.

С други думи, когато стомахът е празен и свит, количествата грелин са най-високи, което води до повишено чувство на глад. Когато се нахраним и стомахът се разшири, нивата на грелин спадат и чувството на глад намалява. Нивата на грелин могат да бъдат повлияни и от някои други фактори. 

 

До какво водят хронично повишените нива на грелин? 

Грелин - хормонът, който контролира чувството на глад - Нутрима бг1

Хронично повишените нива на грелин могат да повишат риска от развитие на затлъстяване, артрит, колит, рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2

 

  • Затлъстяване
  • Ревматоиден артрит 
  • Болестта на Крон
  • Панкреатит 
  • Улцерозен колит 
  • Лошо настроение 
  • Тревожност
  • Понижена плодовитост 
  • Повишен риск от развитие на рак
  • Повишен риск от развитие на сърдечни заболявания
  • Повишен риск от развитие на диабет тип 2

Прочетете още: Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?

 

Какви фактори влияят върху хормона грелин? 

Основните фактори, които влияят върху производството и чувствителността към хормона грелин, биват подлагането на глад, недостатъчният сън, наднорменото тегло и стреса.

Ако желаете да поддържате нивата на грелин в нормални граници, поддържайте здравословно тегло (ИТМ между 18.5 – 24.99), спортувайте редовно (150 – 300 минути седмично), наспивайте се добре (7 – 8 часа сън на денонощие), избягвайте стреса и гладуването. 

 

  • Липсата на сън повишава производството на грелин
  • Хроничният стрес повишава нивата на грелин
  • Наднорменото тегло повишава чувствителността към грелина
  • Затлъстяването повишава чувствителността на грелиновите рецептори
  • Когато се подложите на диета чрез гладуване, нивата на грелин се повишават драстично, за да Ви предпазят от умиране от глад. Колкото по-продължителна е диетата, толкова по-високи стават нивата на грелин
  • Приема на фруктоза повишава производството на грелин
  • Липсата на витамин D в тялото води до повишени нива на грелин

Прочетете още: Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

Как да намалим производството на грелин? 

За да държите производството на грелин под контрол и да понижите риска от развитие на редица хронични заболявания, повишете приема на храни, богати на белтъци, фибри и полезни мазнини. Понижете консумацията на добавена захар и наситени мазнини. Наспивайте се пълноценно, намалете стреса и увеличете физическата си активност. 

 

  • Консумирайте повече белтъчни храни
  • Поддържайте здравословно тегло
  • Наспивайте се достатъчно 
  • Увеличете мускулната си маса
  • Избягвайте диетите с гладуване 
  • Намалете стреса 
  • Повишете приема на полезни мазнини
  • Хранете се по малко и по-често
  • Избягвайте приема на висококалорични и нездравословни храни
  • Спортувайте редовно
  • Пийте достатъчно вода

 

Заключение

Основната функция на грелина е контрола над апетита и приема на енергия. Колкото по-ниски са енергийните нива на тялото, толкова по-високи са нивата на грелин. Обратното правило важи също, но не в пълна сила, тъй като нивата на грелин могат да зависят и от други фактори. 

Най-общо казано, колкото по-високи са нивата на грелин в тялото Ви, толкова по-голямо е чувството на глад и нуждата от прием на храна. Това от своя страна може да бъде предпоставка за развитие на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2. 

За да поддържате нивата на грелин стабилни и в допустимите норми, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови храни, риба, птиче месо, яйца, плодове, зеленчуци, семена и ядки. 

Избягвайте или сведете до минимум консумацията на захарни изделия, пържени храни, рафинирани тестени изделия и газирани напитки. 

Поддържайте здравословно тегло, спортувайте редовно, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса. 

Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Използвани източници

  1. Marc-Andre Cornier (2011). Is Your Brain to Blame for Weight Regain?
  2. Sarah Stanley, Katie Wynne, Barbara McGowan, and Stephen Bloom (2005). Hormonal Regulation of Food Intake
  3. M R Druce, A M Wren, A J Park, J E Milton, M Patterson, G Frost, M A Ghatei, C Small & S R Bloom (2005). Ghrelin increases food intake in obese as well as lean subjects
  4. M. D. Klok, S. Jakobsdottir, M. L. Drent (2006). The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review
  5. F. Tassone, F. Broglio, S. Destefanis, S. Rovere, A. Benso, C. Gottero, F. Prodam, R. Rossetto, C. Gauna, A. J. van der Lely (2003). Neuroendocrine and Metabolic Effects of Acute Ghrelin Administration in Human Obesity
  6. T.D.Müller R.Nogueiras, M.L.Andermann, Z.B.Andrews, S.D.Anker, J.Argente, R.L.Batterham, S.C.Benoit, C.Y.Bowers, F.Broglio, F.F.Casanueva, D.D’Alessio, I.Depoortere, A.Geliebter, E.Ghigo, P.A.Cole, M.Cowley, D.E.Cummings (2015). Ghrelin
  7. David E. Cummings, Jonathan Q. Purnell, R. Scott Frayo, Karin Schmidova, Brent E. Wisse and David S. Weigle (2001). A Preprandial Rise in Plasma Ghrelin Levels Suggests a Role in Meal Initiation in Humans

 


 

Author links open overlay paneХареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

2 Коментари

Надежда Гюлеметова 04.05.2021 - 02:58

Здравейте,благодаря за информацията. Бихте ли ми оставили ваши координати за връзка? В кой град практикувате? Бих искала консултация. Благодаря.

Отговорете
Иван 05.05.2021 - 20:03

Здравейте Надежда,

И благодаря за коментара.

Можете да ни пишете на имейл: info@nutrima.bg

Ще се радваме да Ви бъдем от полза.

Поздрави!

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации