Какво е грелин?
Грелин, наричан още хормонът на глада или леноморелин, е вид пептиден хормон, чиято основна функция, в човешкото тяло, е регулацията на апетита и енергийната хомеостаза (вътрешна среда).
Хормонът се произвежда и секретира от грелин-продуциращите клетки, които се намират основно в стомашно-чревния тракт. Малки количества грелин се произвеждат също и в мозъка, белите дробове, панкреаса и надбъбречните жлези.
Грелинът е открит през 1996 г. и обявен публично през 1999 г. Името грелин (на английски “ghrelin”) произлиза от Growth Hormone-Releasing Peptide.
Какви са функциите на хормона грелин?
Грелинът е пептиден хормон, който регулира чувството на глад и енергийната хомеостаза. Неговата сновна функция е да контролира енергийния приход и разход.
Когато тялото има нужда от енергия, грелинът повишава чувството на глад, което води до увеличен прием на храна и калории съответно. Когато в тялото постъпят достатъчно калории, грелинът е отговорен за разпределянето на тези калории. Те могат да бъдат използвани като инстантен източник на енергия (АТП) или преобразувани в адипоцити (мастни клетки) и складирани в мастната тъкан, за да послужат като енергия на по-късен етап.
С други думи, когато стомахът е празен и свит, количествата грелин са най-високи, което води до повишено чувство на глад. Когато се нахраним и стомахът се разшири, нивата на грелин спадат и чувството на глад намалява. Нивата на грелин могат да бъдат повлияни и от някои други фактори.
До какво водят хронично повишените нива на грелин?
Хронично повишените нива на грелин могат да повишат риска от развитие на затлъстяване, артрит, колит, рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
- Затлъстяване
- Ревматоиден артрит
- Болестта на Крон
- Панкреатит
- Улцерозен колит
- Лошо настроение
- Тревожност
- Понижена плодовитост
- Повишен риск от развитие на рак
- Повишен риск от развитие на сърдечни заболявания
- Повишен риск от развитие на диабет тип 2
Прочетете още: Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?
Какви фактори влияят върху хормона грелин?
Основните фактори, които влияят върху производството и чувствителността към хормона грелин, биват подлагането на глад, недостатъчният сън, наднорменото тегло и стреса.
Ако желаете да поддържате нивата на грелин в нормални граници, поддържайте здравословно тегло (ИТМ между 18.5 – 24.99), спортувайте редовно (150 – 300 минути седмично), наспивайте се добре (7 – 8 часа сън на денонощие), избягвайте стреса и гладуването.
- Липсата на сън повишава производството на грелин
- Хроничният стрес повишава нивата на грелин
- Наднорменото тегло повишава чувствителността към грелина
- Затлъстяването повишава чувствителността на грелиновите рецептори
- Когато се подложите на диета чрез гладуване, нивата на грелин се повишават драстично, за да Ви предпазят от умиране от глад. Колкото по-продължителна е диетата, толкова по-високи стават нивата на грелин
- Приема на фруктоза повишава производството на грелин
- Липсата на витамин D в тялото води до повишени нива на грелин
Прочетете още: Какво е здравословно тегло и как да го измерим?
Как да намалим производството на грелин?
За да държите производството на грелин под контрол и да понижите риска от развитие на редица хронични заболявания, повишете приема на храни, богати на белтъци, фибри и полезни мазнини. Понижете консумацията на добавена захар и наситени мазнини. Наспивайте се пълноценно, намалете стреса и увеличете физическата си активност.
- Консумирайте повече белтъчни храни
- Поддържайте здравословно тегло
- Наспивайте се достатъчно
- Увеличете мускулната си маса
- Избягвайте диетите с гладуване
- Намалете стреса
- Повишете приема на полезни мазнини
- Хранете се по малко и по-често
- Избягвайте приема на висококалорични и нездравословни храни
- Спортувайте редовно
- Пийте достатъчно вода
Заключение
Основната функция на грелина е контрола над апетита и приема на енергия. Колкото по-ниски са енергийните нива на тялото, толкова по-високи са нивата на грелин. Обратното правило важи също, но не в пълна сила, тъй като нивата на грелин могат да зависят и от други фактори.
Най-общо казано, колкото по-високи са нивата на грелин в тялото Ви, толкова по-голямо е чувството на глад и нуждата от прием на храна. Това от своя страна може да бъде предпоставка за развитие на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2.
За да поддържате нивата на грелин стабилни и в допустимите норми, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови храни, риба, птиче месо, яйца, плодове, зеленчуци, семена и ядки.
Избягвайте или сведете до минимум консумацията на захарни изделия, пържени храни, рафинирани тестени изделия и газирани напитки.
Поддържайте здравословно тегло, спортувайте редовно, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса.
Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене
Използвани източници
- Marc-Andre Cornier (2011). Is Your Brain to Blame for Weight Regain?
- Sarah Stanley, Katie Wynne, Barbara McGowan, and Stephen Bloom (2005). Hormonal Regulation of Food Intake
- M R Druce, A M Wren, A J Park, J E Milton, M Patterson, G Frost, M A Ghatei, C Small & S R Bloom (2005). Ghrelin increases food intake in obese as well as lean subjects
- M. D. Klok, S. Jakobsdottir, M. L. Drent (2006). The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review
- F. Tassone, F. Broglio, S. Destefanis, S. Rovere, A. Benso, C. Gottero, F. Prodam, R. Rossetto, C. Gauna, A. J. van der Lely (2003). Neuroendocrine and Metabolic Effects of Acute Ghrelin Administration in Human Obesity
- T.D.Müller R.Nogueiras, M.L.Andermann, Z.B.Andrews, S.D.Anker, J.Argente, R.L.Batterham, S.C.Benoit, C.Y.Bowers, F.Broglio, F.F.Casanueva, D.D’Alessio, I.Depoortere, A.Geliebter, E.Ghigo, P.A.Cole, M.Cowley, D.E.Cummings (2015). Ghrelin
- David E. Cummings, Jonathan Q. Purnell, R. Scott Frayo, Karin Schmidova, Brent E. Wisse and David S. Weigle (2001). A Preprandial Rise in Plasma Ghrelin Levels Suggests a Role in Meal Initiation in Humans
2 Коментари
Здравейте,благодаря за информацията. Бихте ли ми оставили ваши координати за връзка? В кой град практикувате? Бих искала консултация. Благодаря.
Здравейте Надежда,
И благодаря за коментара.
Можете да ни пишете на имейл: info@nutrima.bg
Ще се радваме да Ви бъдем от полза.
Поздрави!