7 факта, които не знаете за здравословното хранене

От Нутрима

 

Здравословното хранене е тема, която привлича вниманието на мнозина в съвременното общество, като всеки търси начини да подобри своето здраве и благосъстояние чрез хранителния си избор. Въпреки широко разпространената информация, има редица изненадващи факти, които много хора не знаят за здравословното хранене.

Представяме ви 7 от тях, които могат да ви помогнат да преосмислите и обогатите вашата диета.

 

 1. Мазнините са необходими за здравословното хранене

Дълги години общественото мнение беше, че мазнините трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Съвременните научни изследвания обаче показват, че здравословните мазнини са жизненоважни за нашето тяло.

Те поддържат функцията на мозъка, помагат за абсорбацията на витамини и са основен източник на енергия. Особено полезни са мононенаситените и полиненаситените мазнини, които се намират в продукти като риба, авокадо, ядки и зехтин.

 

 1. Не всички “естествени” храни са здравословни

7 факта, които не знаете за здравословното хранене-Нутрима-бг

 

Терминът “естествен” е широко използван в хранителната индустрия, но не винаги означава, че продуктът е здравословен. Много “естествени” храни могат да съдържат високи количества захар, сол и други добавки, които не са полезни за здравето. Важно е да четем етикетите и да разбираме какво точно консумираме.

 

Прочетете още: 

Как да разчитам етикетите с хранителни стойности?

 

 1. Витамините от храни са по-ефективни от тези в добавки

Въпреки популярността на хранителните добавки, научните изследвания показват, че витамините и минералите са по-ефективни, когато се приемат чрез храната, а не като добавки. Това се дължи на синергията на различните компоненти в храните, които работят заедно за по-доброто усвояване на витамините.

Когато приемате витамини и минерали под формата на хранителни добавки, правете го като част от добре балансирана и здравословна диета.

 

 1. Здравословното хранене не е еднакво за всички

Няма универсална диета, която да е подходяща за всеки. Биологичните различия, като например непоносимост към лактоза или целиакия, могат да изискват специфични диетични нужди. Освен това, метаболизмът и активността на човек също влияят на това какви храни са най-подходящи за него.

 

 1. Храненето влияе на психичното здраве

Все повече научни изследвания показват връзката между храненето и психичното здраве. Диети, богати на омега-3 мастни киселини, фибри и витамини от група B, могат да подобрят настроението и да намалят риска от депресия и анксиозност.

 

Прочетете още:

Как храната влияе на настроението ни?

 

 1. Биоразнообразието в диетата е ключово

7 факта, които не знаете за здравословното хранене-Нутрима-бг-2

 

Консумацията на широк спектър от храни не само предотвратява хранителните дефицити, но и поддържа здравословен чревен микробиом, което е от съществено значение за имунната система, храносмилането и дори настроението.

 

 1. Преработените храни могат да имат място в здравословното хранене

Въпреки че консумацията на преработени храни често се свързва с нездравословни хранителни навици, някои преработени продукти могат да бъдат част от здравословна диета. Важното е да се избират продукти с ниско съдържание на добавена захар, сол и транс-мазнини.

Примери включват консервирани плодове без добавена захар, замразени зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

 

Финални думи

Здравословното хранене е много повече от просто избор на храни. То е комплексно взаимодействие между различни нутриенти, биологични нужди и дори психологически фактори. Разбирането на тези изненадващи факти може да ни помогне да направим по-информирани и здравословни избори за нашето хранене.

Бъдете разумни относно вашето здраве!

 

Хареса ли ви тази статия за здравословното хранене?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Препоръки за здравословно хранене. Министерство на здравеопазването
 2. Andersson, A., & Bryngelsson, S. (2007). Towards a healthy diet: from nutrition recommendations to dietary advice. Scandinavian Journal of Food & Nutrition, 51(1), 31–40.
 3. Cena, H., & Calder, P. C. (2020). Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients, 12(2), 334.
 4. James, A., Lawrence, B., & O’Connor, M. (2022). Healthy Eating as a New Way of Life: A Qualitative Study of Successful Long-Term Diet Change. Inquiry : a journal of medical care organization, provision and financing, 59, 469580221090397
 5. Skerrett, P. J., & Willett, W. C. (2010). Essentials of healthy eating: a guide. Journal of midwifery & women’s health, 55(6), 492–501.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации