5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот

От Иван

 

В днешно време, темата за здравословния начин на живот се обсъжда все по-често. От една страна, това е добра новина, понеже означава, че все повече хора се интересуват за здравето си и търсят идеи как да водят един по-здравословен начин на живот. От друга страна обаче, информацията в онлайн пространството и съветите от приятели могат да бъдат доста противоречиви и объркващи. 

Ето защо, в тази статия сме избрали 5 научно доказани и лесни за изпълнение стъпки, които ще Ви покажат вярната посока към един по-здравословен начин на живот. И това съвсем не означава, че ще трябва да промените сегашния си начин на живот из основи. 

В повечето случаи е препоръчително да започнете с няколко малки промени, които могат да Ви насочат към по-добро благосъстояние. След като направите една промяна, този успех ще Ви мотивира да продължите напред и да правите още по-положителни промени.

Преди да преминем към 5-те лесни стъпки за по-здравословен начин на живот, нека научим какво всъщност означава здравословен живот.

 

Какво е здравословен начин на живот?

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот-Нутрима-бг-1

 

Здравословен начин на живот е този, при който съществува най-малък риск от развитие на нежелани патологични състояния, като сърдечни болести, ракови заболявания, диабет, остеопороза, запек, гастрит и затлъстяване

Здравословен начин на живот е този, който води до подобрено физическо, психическо и емоционално благосъстояние. Това означава, че когато следваме един по-здравословен начин на живот се чувстваме по-енергични, по-оптимистични, по-пълноценни и по-продуктивни.

Нека сега разгледаме 5-те лесни стъпки за по-здравословен начин на живот. 

 

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот

Никога не е твърде късно да започнете да водите по-здравословен начин на живот. Това, което се изисква от вас, е да направите първата стъпка. 

Започнете с малки и лесно постижими промени. По този начин ще можете да изградите по-силна воля, което от своя страна ще доведе до по-значителни и позитивни промени.

 

1. Практикувайте здравословно хранене

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот-Нутрима-бг-2

 

Една от първите стъпки към по-здравословен начин на живот е да започнете да се храните здравословно. Това означава да консумирате добре-балансирано и разнообразно меню, богато на влакнини, завършени белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали, антиоксиданти и пробиотици. Здравословното меню е бедно на трансмазнини, наситени мазнини, добавена захар, сол и консерванти.

За здравословно хранене, базирайте седмичното си меню на варива, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена, пробиотични храни и подправки. Намалете приема на месо, мляко и яйца. Избягвайте консумацията на преработени меса, пържени храни, бели тестени изделия, захарни изделия, солени изделия, полуфабрикати и газирани напитки.

Не преяждайте. Използвайте по-малка посуда. Дъвчете бавно и продължително и преустановете храненето преди да сте се почувствали напълно сити.

Прочетете още: Какво означава здравословен начин на хранене?

 

2. За по-здравословен начин на живот, бъдете физически активни

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот-Нутрима-бг-3

 

Физическата активност подсилва имунитета, повишава енергийните нива на тялото, подобрява мозъчната функция, заздравява костите и намалява риска от развитие на множество хронични заболявания. 

За по-здравословен начин на живот, спортувайте минимум по 150 минути седмично или 30 минути дневно. Изберете упражнения, чието практикуване Ви допада най-много. Можете да пробвате с ходене, джогинг, плуване, колоездене, йога, пилатес, вдигане на тежести, тенис на корт, футбол, баскетбол, планинарство, а защо не и с градинарство.

Започнете бавно и увеличавайте времетраенето и натоварването постепенно. Бъдете постоянни.

 

3. Поддържайте оптимално тегло

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот-Нутрима-бг-4

 

Оптималното тегло е това, при което се чувстваме най-комфортно и при което има най-малък риск от развитие на патологични състояния, като сърдечни болести, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, констипация, диабет тип 2 и ракови заболявания.

Оптималното тегло може да бъде намерено с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията (ОТ). ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м2 и ОТ под 80 см. при жените и 94 см. при мъжете индикира нормално или здравословно тегло. 

Прочетете още: Какво означава оптимално тегло и как да го изчислим?

 

4. За по-здравословен начин на живот, спете достатъчно

 

Количеството и качеството на съня са от особена важност ако желаете да водите един по-здравословен начин на живот. Липсата на пълноценен сън води до понижена мозъчна активност, отслабен имунитет, ниски енергийни нива, преждевременно състаряване на тялото, както и до по-сериозни здравословни състояния, като затлъстяване, инфаркт и инсулт.

За по-здравословен начин на живот, спете поне по 7 – 8 часа на денонощие. Избягвайте употребата на кофеин или никотин, както и използването на електронни устройства преди лягане. Синята светлина, излъчвана от екраните, е един от най-големите врагове на качествения сън. 

Защо не опитате с четене на книга, слушане на релаксираща музика или медитация. 

 

5. Поддържайте позитивни социални контакти

 

Поддържането на позитивни социални контакти е изключително важно ако желаете да водите по-здравословен начин на живот. Срещите с приятели оказват множество здравословни ползи. 

Редица изследвания доказват, че хората, които поддържат добри социални контакти, живеят по-дълго, боледуват по-малко и страдат по-рядко от депресия, в сравнение с тези, които живеят в социална изолация.

Заобиколете се с приятни и позитивни хора. Поддържайте добри съседски отношения. Прекарвайте повече време със семейството си. 

 

Финални думи

За да водите по-здравословен начин на живот, увеличете нивото на физическата си активност, започнете да се храните целесъобразно, дръжте теглото си в оптимални граници, наспивайте се пълноценно и поддържайте позитивни социални контакти.

Не прекалявайте с приема на алкохол, откажете цигарите и не спирайте да се самоусъвършенствате. И помнете, че по-здравословното Аз започва с една единствена стъпка. Направете тази стъпка още днес!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Alan R. Teo, et al. (2013). Social Relationships and Depression: Ten-Year Follow-Up from a Nationally Representative Study.
  2. Diego Robles Mazzotti, et al. (2014). Human longevity is associated with regular sleep patterns, maintenance of slow wave sleep, and favorable lipid profile.
  3. Guenther Samitz, et al. (2011). Domains of physical activity and all-cause mortality: systematic review and dose–response meta-analysis of cohort studies.
  4. Hu Y, et al. (2020). Intake of whole grain foods and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies.
  5. Luigi Fontana, MD, PhD, et al. (2013). Dietary Restriction, Growth Factors and Aging: from yeast to humans.
  6. Renata Micha , et al. (2010). Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus. A Systematic Review and Meta-Analysis.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации