Всичко за зеленчуковите заместители на месото

Кои са най-популярните зеленчукови заместители на месото у нас и с какво са полезни те?

От Иван

 

В днешно време, заместването на месото става все по-необходим и по-желано – било то поради здравословни причини, поради етични възгледи, или поради лични обстоятелства. Един от най-добрите подходи в тази насока несъмнено са зеленчуковите заместители на месото, които набират все по-голяма популярност в България. 

В днешната статия ще Ви запознаем по-подробно именно със зеленчуковите заместители на месото. Ще научите какво всъщност представляват те, какви са различните видове, и с какво могат да ни бъдат полезни. И така, нека започваме!

 

Какво представляват зеленчуковите заместители на месото?

Сами по себе си, зеленчуците могат да бъдат идеални заместители на месото. Гъбите, патладжана, боба, карфиола и тиквичките са едни от най-популярните зеленчуци в този ред на мисли. Всички те са полезни за нашия организъм и могат да бъдат изключително вкусни и питателни. А за да си набавите нужните белтъчини, броколите, спанака, картофите и брюкселското зеле са идеални за това. Киноата и елдата също са доста практични тук – пълни със завършени протеини, витамини и минерали.

Ако това не Ви е достатъчно и търсите решение, което ще Ви предложи вкуса и текстурата на месото, без обаче реално да консумирате месо, на помощ идват растителните заместители на месото, които не само се доближават до хранителния профил на месото, но и до неговия външен вид и вкус. Тези иновативни продукти са съставени от растителни протеини (картофен, оризов, или грахов), соя, подправки и растителни мазнини, които да направят вкуса и консистенцията на крайния продукт подобна на тази на месото. Резултатът е същото толкова вкусен колкото и месото, но без вредните хормони, антибиотици и наситени мазнини.

 

Месото и зеленчуковите заместители на месото

Всичко за зеленчуковите заместители на месото-Нутрима-бг-1

Преди да Ви представим някои от най-добрите зеленчукови алтернативи на месото, е добре да изясним няколко важни аспекта:

 1. Месото е богат източник на завършени протеини – съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини. Това означава че за да може един растителен продукт да се нареди достойно сред зеленчуковите заместители на месото, той също трябва да предложи завършени протеини. 
 2. Някои растителни храни, като киноа, елда, соя и чиа семена предлагат всичките 9 незаменими аминокиселини. При повечето от останалите растителни представители липсват една или няколко от незаменимите аминокиселини, което ги прави източници на незавършени протеини. Това обаче лесно може да се преодолее, като комбинирате няколко растителни храни. Например бобови със зърнени или оризови с бобови. 
 3. Месото е един от най-богатите източници на желязо. Причината за това е формата на желязо, която се съдържа в животинските храни, а именно хем-желязо. Тази форма на микроелемента е в пъти по-добре усвоима от организма, в сравнение с формата на желязото, която се намира в растителните храни – нехем-желязо. За да преодолеете и този момент, трябва просто да консумирате повече растителни храни, богати на желязо – спанак, коприва, зеле, киноа, леща, семена, ядки и кейл. Добре е да знаете, че витамин С прави нехем-желязото по-добре усвоимо от организма, което означава, че е добре да комбинирате растителни храни богати на витамин С с растителни храни богати на желязо.  
 4. Месото е един от най-богатите източници на витамин В12. За тази цел, ако възнамерявате да изключите животинските храни от менюто си, трябва да обърнете по-голямо внимание на растителните храни богати на витамин В12 (мая, темпе, хлорела, морски водорасли, храни подсилени с витамин В12). 

 

Кои са най-популярните зеленчукови заместители на месото?

Едно от челните места сред зеленчуковите заместители на месото несъмнено се заема от тофуто. Китайско соево сирене, богато на завършени протеини, желязо и витамин В12. Това е класическата алтернатива за заместване на месото в Азия, която се среща вече в Европа и България. Може да се използва и приготвя по много различни начини и лесно абсорбира различни вкусове. Например, опитайте тофу на грил или къри с тофу, задушени зеленчуци с тофу и какво ли още не. 

Да не забравяме и сайтанът, който се приготвя от пшеница и съдържа всичките полезни съставки на пилешкото месо, без излишните мазнини. На вид изглежда като месо и може да се приготвя на скара или да се прибавя към всевъзможни ястия. 

Друг много добър представител на зеленчуковите заместители на месото са гъбите Портобело. Имат вкус подобен на този на месото, а когато ги сготвите можете лесно да ги объркате с месо. Идеални са тези от вас, които имат нужда да свалят високия холестерол. Много ресторанти дори ги използват за приготвянето на така наречените “Веджи” бургери. 

Друг по-нов продукт в категорията “месни заместители” се предлага от компанията “Beyond Meat”, която от скоро може да се намери и на българския пазар. Тя предлага вегетариански бургери, също толкова сочни и вкусни, колкото тези, направени от истинско месо. Дори и веригите за бързото хранене, като KFC и McDonalds, вече предлагат подобни месни алтернативи на зеленчукова основа. 

Българските брандове също започват да произвеждат своите собствени версии, така че още веднъж можем смело да кажем, че зеленчуковите заместители на месото в България започват да набират скорост и у нас. 

 

Какви са здравословните ползи от зеленчуковите заместители на месото?

Всичко за зеленчуковите заместители на месото-Нутрима-бг-2

Редица проучвания, в сферата на здравословното хранене, показват, че хората, които не консумират животински продукти, са по-здрави, по-енергични и по-жизнерадостни. Те страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. Освен това, “вегетарианското месо” е по-богато на фибри и други полезни хранителни вещества, които допринасят за крепко здраве и пълноценен живот. Идеални са и за тези от вас, които искат да свалят излишните килограми и да постигнат по-фина талия. 

Всичко, което се изисква от вас е да се снаражите с нужното желание, умствена настройка и постоянство. Не забравяйте и трите основни момента, когато изключите месото напълно от менюто си – завършени протеини, желязо и витамин В12. Стремете се да разнообразявате седмичното си меню – включвайте повече бобови култури, пълнозърнести храни, пробиотични продукти, зеленчуци, плодове, ядки и семена. 

Сред най-изявените здравословни ползи от зеленчуковите заместители на месото се нареждат:

 • Понижени нива на холестерола
 • Подобрено кръвно налягане
 • Понижен риск от сърдечно-съдови заболявания
 • Понижен риск от развитие на ракови болести
 • Понижен риск от развитие на затлъстяване
 • Подобрена умствена дейност
 • Подсилена имунна система
 • Повишени енергийни нива на тялото
 • Забавени процеси на стареене

 

Финални думи

В България навлизат все повече алтернативи за тези, които искат да си починат от месото или да го откажат напълно. Вегетарианството и веганството стават все по-разпространени у нас, като една от основните причини е по-лесния достъп до месни алтернативи. 

Зеленчуковите заместители на месото са изключително полезни и добре дошли за хора със здравословни проблеми, които по една или друга причина трябва да избягват месото. Доверете се на зеленчуците и не забравяйте да давате на тялото си всичко, от което то има нужда, така че да Ви служи оптимално добре. 

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Curtain, F., & Grafenauer, S. (2019). Plant-Based Meat Substitutes in the Flexitarian Age: An Audit of Products on Supermarket Shelves. Nutrients, 11(11), 2603. 
 2. Ishaq, A., Irfan, S., Sameen, A., & Khalid, N. (2022). Plant-based meat analogs: A review with reference to formulation and gastrointestinal fate. Current research in food science, 5, 973–983. 
 3. Pointke, M., & Pawelzik, E. (2022). Plant-Based Alternative Products: Are They Healthy Alternatives? Micro- and Macronutrients and Nutritional Scoring. Nutrients, 14(3), 601. 
 4. Toribio-Mateas, M. A., Bester, A., & Klimenko, N. (2021). Impact of Plant-Based Meat Alternatives on the Gut Microbiota of Consumers: A Real-World Study. Foods (Basel, Switzerland), 10(9), 2040. 
 5. Vatanparast, H., Islam, N., Shafiee, M., & Ramdath, D. D. (2020). Increasing Plant-Based Meat Alternatives and Decreasing Red and Processed Meat in the Diet Differentially Affect the Diet Quality and Nutrient Intakes of Canadians. Nutrients, 12(7), 2034. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации