Тофуто (тофу) е хранителен продукт, който набира все по-голяма популярност в България. Известно още като “соево сирене”, тофуто е особено тачено сред вегетарианците, веганите и всички останали, които целят да намалят консумацията на месо, без да лишават тялото си от завършени протеини, желязо и магнезий.
В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за тофуто, включително и ползите, свързани с неговата консумация. Нека започваме!
Какво всъщност представлява тофуто?
Тофуто е хранителен продукт, който се приготвя от соево мляко. В процеса на обработка се добавя калциев сулфат, който коагулира млякото и го превръща в кремообразна маса, позната като тофу. Финалният продукт е особено богат на протеини, желязо, калций и други полезни вещества.
В 100 грама продукт се съдържат следните хранителни вещества:
- Калории: 78
- Мазнини: 3.5 гр.
- От които наситени мазнини: 0,5 гр.
- Холестерол: 0 мг.
- Въглехидрати: 1,5 гр.
- От които фибри: 0,3 гр.
- Протеини: 9 гр.
- Натрий: 7 мг
- Калий: 121 мг.
- Калций: 130 мг.
- Желязо: 1.1 мг.
- Магнезий: 30 мг.
Какви са ползите от консумацията на тофу?
След като научихме малко повече за тофуто, нека сега се запознаем по-подробно със здравословните ползи от неговата консумация.
Тофуто е с ниско съдържание на мазнини
Тофуто е нискокалоричен продукт поради оскъдното съдържание на мазнини в него. Това прави соевото сирене подходящо за тези от вас, които желаят да намалят консумацията на мазнини и калории. Нека не забравяме, че в 1 грам мазнини се съдържат цели 9 калории (kCal).
Богато е на завършени протеини
Тофуто е богато на завършени протеини, които помагат за изграждане и поддържане на мускулната маса. Интересното е, че то съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини (включително и 3-те верижноразклoнени BCAA) – нещо, което е характерно най-вече за храните от животински произход. Това прави тофуто подходящ за спортисти и всички останали, които се желаят да водят един по-здравословен начин на живот.
Прочетете още: 3а ползите от приема на BCAA аминокиселини
Подобрява здравето на сърцето
Консумацията на тофу води до подобряване на сърдечното здраве. Соевото сирене е особено богато на изофлавони, които понижават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Тофуто подобрява здравето на костите
Тофуто е богато на калций, който е един от най-важните минерали, що се отнася до здравето на костите. Това прави соевия продукт подходящ за хора, които страдат от или са предразположени към развитие на остеопороза и други болести, свързани с костната система.
Заздравява функцията на черния дроб
Тофуто подобрява функцията на черния дроб. Изследванията показват, че соевото сирене намалява нивата на мазнините в черния дроб, което води до подобрено състояние на този орган и понижен риск от развитие на омазнен черен дроб (неалкохолна чернодробна стеатоза).
Подобрява здравето на диабетиците
Тофуто е богато на магнезий, който подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на нивата на кръвна захар. Това го прави подходящ за хора, които страдат от диабет тип 1 и тип 2.
Прочетете още: Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата
Тофуто подпомага здравето на кожата
Соевото сирене е богато на мощни антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали в тялото (оксидативен стрес). Това може да подобри еластичността на кожата, да предпази от появата на бръчки и да понижи риска от преждевременно състаряване.
Как да включим тофуто в диетата си?
Тофуто е универсален продукт, който може да бъде приготвен по много начини. Може да добавите соевото сирене към салати и супи, да го приготвите на грил или да го използвате като заместител на месото в любимите ви ястия.
Ето няколко идеи за това как да включите тофуто в дневното си меню:
- Салата – пригответе салата от различни зеленчуци и добавете нарязано тофу
- Супа – пригответе супа от зеленчуци и фиде и добавете нарязано тофу
- Пица – използвайте тофуто като заместител на месото в пицата
- Тофу на грил – пригответе тофуто на грил и го добавете към ястията или го консумирайте самостоятелно
Съществуват ли рискове от прекомерния прием на тофу?
Въпреки многобройните си ползи, тофуто крие някои рискове, свързани най-вече с прекомерния му прием. Един от тези рискове е алергията към соеви продукти. Тези от вас, които страдат от алергия към соеви продукти, трябва да избягват консумацията на тофу.
Друг риск от прекаления прием на тофу е свързан с фитоестрогените, които се съдържат в този продукт. Фитоестрогените са растителни хормони, които могат да имитират действието на естрогените в тялото. Това може да доведе до дисбаланс на хормоните, най-вече в случаите когато се прекалява с приема на соево сирене.
Хората, които имат проблеми със щитовидната жлеза, също трябва да бъдат внимателни с консумацията на тофу. Тофуто може да намали абсорбцията на йод в организма, който е важен за здравето на щитовидната жлеза.
Финални думи
Тофуто е един от най-полезните продукти, които можете да сложите на трапезата си. Соевият продукт е богат на протеини, оскъден на мазнини и с високо съдържание на полезни хранителни вещества.
Редовният прием на тофу може да помогне за намаляване на риска от различни заболявания и да подобри общото ви здравословно състояние. Но като всяка храна, тофуто трябва да се консумира умерено, като част от добре балансирана и здравословна диета.
Прочетете още: 5 от най-популярните заместители на млякото в България
Хареса ли ви тази статия?
Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Eze, N. M., Okwume, U. G., Eseadi, C., Udenta, E. A., Onyeke, N. G., Ugwu, E. N., Akubue, B. N., Njoku, H. A., & Ezeanwu, A. B. (2018). Acceptability and consumption of tofu as a meat alternative among secondary school boarders in Enugu State, Nigeria: Implications for nutritional counseling and education. Medicine, 97(45), e13155.
- Messina M. (2016). Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients, 8(12), 754.
- Messina, M., Duncan, A., Messina, V., Lynch, H., Kiel, J., & Erdman, J. W., Jr (2022). The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in nutrition, 9, 970364.
- Zheng, L., Regenstein, J. M., Teng, F., & Li, Y. (2020). Tofu products: A review of their raw materials, processing conditions, and packaging. Comprehensive reviews in food science and food safety, 19(6), 3683–3714.