Всичко за тофуто и ползите от неговата консумация

От Иван

 

Тофуто (тофу) е хранителен продукт, който набира все по-голяма популярност в България. Известно още като “соево сирене”, тофуто е особено тачено сред вегетарианците, веганите и всички останали, които целят да намалят консумацията на месо, без да лишават тялото си от завършени протеини, желязо и магнезий. 

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за тофуто, включително и ползите, свързани с неговата консумация. Нека започваме!

 

Какво всъщност представлява тофуто?

Тофуто е хранителен продукт, който се приготвя от соево мляко. В процеса на обработка се добавя калциев сулфат, който коагулира млякото и го превръща в кремообразна маса, позната като тофу. Финалният продукт е особено богат на протеини, желязо, калций и други полезни вещества.

В 100 грама продукт се съдържат следните хранителни вещества:

 • Калории: 78
 • Мазнини: 3.5 гр.
 • От които наситени мазнини: 0,5 гр.
 • Холестерол: 0 мг.
 • Въглехидрати: 1,5 гр.
 • От които фибри: 0,3 гр.
 • Протеини: 9 гр.
 • Натрий: 7 мг
 • Калий: 121 мг.
 • Калций: 130 мг.
 • Желязо: 1.1 мг.
 • Магнезий: 30 мг.

 

Какви са ползите от консумацията на тофу?

Всичко за тофуто и ползите от неговата консумация-Нутрима-бг-1

 

След като научихме малко повече за тофуто, нека сега се запознаем по-подробно със здравословните ползи от неговата консумация.

 

   Тофуто е с ниско съдържание на мазнини

Тофуто е нискокалоричен продукт поради оскъдното съдържание на мазнини в него. Това прави соевото сирене подходящо за тези от вас, които желаят да намалят консумацията на мазнини и калории. Нека не забравяме, че в 1 грам мазнини се съдържат цели 9 калории (kCal).

 

   Богато е на завършени протеини

Тофуто е богато на завършени протеини, които помагат за изграждане и поддържане на мускулната маса. Интересното е, че то съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини (включително и 3-те верижноразклoнени BCAA) – нещо, което е характерно най-вече за храните от животински произход. Това прави тофуто подходящ за спортисти и всички останали, които се желаят да водят един по-здравословен начин на живот.

Прочетете още: 3а ползите от приема на BCAA аминокиселини

 

   Подобрява здравето на сърцето

Консумацията на тофу води до подобряване на сърдечното здраве. Соевото сирене е особено богато на изофлавони, които понижават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

 

   Тофуто подобрява здравето на костите

Тофуто е богато на калций, който е един от най-важните минерали, що се отнася до здравето на костите. Това прави соевия продукт подходящ за хора, които страдат от или са предразположени към развитие на остеопороза и други болести, свързани с костната система. 

 

   Заздравява функцията на черния дроб

Тофуто подобрява функцията на черния дроб. Изследванията показват, че соевото сирене намалява нивата на мазнините в черния дроб, което води до подобрено състояние на този орган и понижен риск от развитие на омазнен черен дроб (неалкохолна чернодробна стеатоза). 

 

   Подобрява здравето на диабетиците

Тофуто е богато на магнезий, който подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на нивата на кръвна захар. Това го прави подходящ за хора, които страдат от диабет тип 1 и тип 2.

Прочетете още: Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата

 

   Тофуто подпомага здравето на кожата

Соевото сирене е богато на мощни антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали в тялото (оксидативен стрес). Това може да подобри еластичността на кожата, да предпази от появата на бръчки и да понижи риска от преждевременно състаряване. 

 

Как да включим тофуто в диетата си?

Всичко за тофуто и ползите от неговата консумация-Нутрима-бг-2

 

Тофуто е универсален продукт, който може да бъде приготвен по много начини. Може да добавите соевото сирене към салати и супи, да го приготвите на грил или да го използвате като заместител на месото в любимите ви ястия.

Ето няколко идеи за това как да включите тофуто в дневното си меню:

 • Салата – пригответе салата от различни зеленчуци и добавете нарязано тофу
 • Супа – пригответе супа от зеленчуци и фиде и добавете нарязано тофу
 • Пица – използвайте тофуто като заместител на месото в пицата
 • Тофу на грил – пригответе тофуто на грил и го добавете към ястията или го консумирайте самостоятелно

 

Съществуват ли рискове от прекомерния прием на тофу?

Въпреки многобройните си ползи, тофуто крие някои рискове, свързани най-вече с прекомерния му прием. Един от тези рискове е алергията към соеви продукти. Тези от вас, които страдат от алергия към соеви продукти, трябва да избягват консумацията на тофу.

Друг риск от прекаления прием на тофу е свързан с фитоестрогените, които се съдържат в този продукт. Фитоестрогените са растителни хормони, които могат да имитират действието на естрогените в тялото. Това може да доведе до дисбаланс на хормоните, най-вече в случаите когато се прекалява с приема на соево сирене.

Хората, които имат проблеми със щитовидната жлеза, също трябва да бъдат внимателни с консумацията на тофу. Тофуто може да намали абсорбцията на йод в организма, който е важен за здравето на щитовидната жлеза.

 

Финални думи

Тофуто е един от най-полезните продукти, които можете да сложите на трапезата си. Соевият продукт е богат на протеини, оскъден на мазнини и с високо съдържание на полезни хранителни вещества. 

Редовният прием на тофу може да помогне за намаляване на риска от различни заболявания и да подобри общото ви здравословно състояние. Но като всяка храна, тофуто трябва да се консумира умерено, като част от добре балансирана и здравословна диета.

Прочетете още: 5 от най-популярните заместители на млякото в България

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Eze, N. M., Okwume, U. G., Eseadi, C., Udenta, E. A., Onyeke, N. G., Ugwu, E. N., Akubue, B. N., Njoku, H. A., & Ezeanwu, A. B. (2018). Acceptability and consumption of tofu as a meat alternative among secondary school boarders in Enugu State, Nigeria: Implications for nutritional counseling and education. Medicine, 97(45), e13155. 
 2. Messina M. (2016). Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients, 8(12), 754.
 3. Messina, M., Duncan, A., Messina, V., Lynch, H., Kiel, J., & Erdman, J. W., Jr (2022). The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in nutrition, 9, 970364.
 4. Zheng, L., Regenstein, J. M., Teng, F., & Li, Y. (2020). Tofu products: A review of their raw materials, processing conditions, and packaging. Comprehensive reviews in food science and food safety, 19(6), 3683–3714. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации