Шафран – червеното злато на древна Персия

От Иван

 

Какво е шафран?

Шафранът е една от най-полезните, най-трудни за добиване и най-скъпи подправки в света. Известно е, че древните перси са използвали шафран с медицински цели още преди 3000 години, а египетските знахари са лекували с него всички разновидности на стомашно-чревните заболявания.

Тази ярко червена подправка се добива от близалцата на минзухара Crocus sativus. Самото цвете е известно като шафранов минзухар. То расте в Близкия изток и части от Европа, като най-често се култивира в Иран, Индия и Гърция.

Шафрановият минзухар цъфти само за 3 до 4 седмици през октомври и ноември. Всяко цвете произвежда 3 тъмночервени близалца, наричани още нишки, които се отстраняват внимателно на ръка и се изсушават. Именно тези близалца представляват подправката шафран.

Шафранът се използва за кулинарията, за да добави цвят и вкус към храните, като багрило за тъкани, парфюмна съставка и разбира се с лечебна цел. Подобно на много други билки и подправки, той може да се приготви и като чай.

Днес шафранът все още има висока стойност като подправка, използвана както в кухнята, така и като алтернативно лечение за различни патологични състояния. Някои проучвания показват, че подправката е ефективна при проблеми с отделителната система, менструални болки, зрителни нарушения, язви, стомашни проблеми, туморни образувания и психични разстройства. 

 

Какви са ползите от приема на шафран?

Шафран - червеното злато на древна Персия-Нутрима-бг-1

 

Приемът на шафран е свързан с множество ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Тази древна подправка, с ярко изразен червен цвят и невероятен аромат, е безценен помощник в борбата с редица заболявания. Доказано е, че дори само помирисването на шафран води до смекчаване на депресивните симптоми и до повишаване на емоционалното благополучие. 

Нека сега разгледаме по-подробно 5 от най-големите здравословни ползи, свързани с приема на шафран. 

 

1. Изразява мощни противоракови свойства

Шафранът е богат на биоактивни вещества, с доказани антитуморни и противоракови свойства. Редица проучвания показват, че шафранът и неговите съединения селективно убиват раковите клетки на дебелото черво или потискат растежа им, като същевременно оставят нормалните клетки невредими.

Този положителен ефект се отнася и за рака на кожата, костния мозък, простатата, белите дробове, гърдата, шийката на матката, както и за други ракови болести.

Нещо повече, изследванията са установили, че кроцинът – основният антиоксидант в шафрана – може да направи раковите клетки по-чувствителни към лекарствата за химиотерапия. 

 

2. Шафран срещу депресия

Знаете ли, че шафранът е известен под прякора “Слънчевата подправка“? Това се дължи не само на отчетливия му цвят, но и защото може да помогне за разведряване на настроението и да сложи усмивка на лицето Ви.

В преглед на 5 проучвания, шафрановите добавки са значително по-ефективни от плацебо при лечение на симптоми на лека до умерена депресия. Други проучвания установяват, че приемането на 30 милиграма шафран дневно е също толкова ефективно, колкото конвенционалните лечения за депресия. Освен това, хората не изпитват странични ефекти от приема на шафран, което за съжаление не важи за леченията с медикаменти. 

Също така е доказано, че помирисването на шафран в продължение на 15 – 20 минути води до значително подобряване на психическото и емоционално здраве. 

 

3. Изразява мощни антиоксидантни свойства

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти. Тези биоактивни съединения предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали и оксидативния стрес. Основните шафранови антиоксиданти биват кроцин, кроцетин, сафранал и кемпферол.

Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти, отговорни за червения цвят на шафрана. И двете съединения имат антидепресантни свойства, предпазват мозъчните клетки от прогресивни увреждания, подобряват възпалението, намаляват апетита и подпомагат загубата на тегло.

Биоактивното вещество сафранал придава на шафрана отличителения му вкус и аромат. Изследванията показват, че шафрановият аромат може да помогне за подобряване на вашето настроение, памет и способности за учене, както и да защити мозъчните Ви клетки от оксидативен стрес.

И накрая, кемпферолът се намира във венчелистчетата на шафрановото растение. Това съединение е свързано с намалено възпаление, мощни противоракови свойства и висока антидепресантна активност.

Прочетете още: Оксидативен стрес – що е то и как да се предпазим?

 

4. Шафран за ефикасно отслабване

Според изследванията, консумацията на шафран води до регулиране на теглото, като ограничава апетита. В едно 8-седмично проучване жените, приемащи шафран, се чувстват по-сити, консумират по-малки порции и отслабват значително повече от жените в групата на плацебо.

В друго 8-седмично проучване приемът на шафран спомогнал за значително намаляване на апетита, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията и общата мазнинна маса. Една от теориите е, че шафранът повишава настроението, което от своя страна намалява желанието за преяждане с нездравословни храни. 

 

5. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Шафранът е богат на много различни химични компоненти. Някои от тях могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и да осигурят защита срещу сърдечни заболявания.

Преглед на няколко проучвания показва, че шафранът понижава кръвното налягане. Други изследвания установяват, че подправката е ефективна за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите.

Едно по-старо човешко проучване установява, че шафранът намалява възможността лошият холестерол (LDL) да причини увреждане на тъканите. Изследователите вярват, че антиоксидантните свойства на шафрана могат да имат защитен ефект, когато става въпрос за сърдечни заболявания.

 

Шафран – безопасност и дневен прием

Шафран - червеното злато на древна Персия-Нутрима-бг-2

 

Шафранът обикновено е безопасен, с малко или никакви странични ефекти. В стандартни количества за готвене, слънчевата подправка не причинява неблагоприятни ефекти при хората.

Като хранителна добавка, хората могат безопасно да приемат до 1,5 грама шафран на ден. Доказано е обаче, че само 30 милиграма шафран дневно са достатъчни, за да се възползвате от неговите здравословни ползи. От друга страна, високите дози от 5 грама или повече могат да имат токсични ефекти. Бременните жени трябва да избягват високи дози, тъй като това може да причини спонтанен аборт. 

Друг проблем с шафрана – особено шафран на прах – е, че той може да бъде подправен с други съставки, като цвекло, червено боядисани копринени влакна, куркума или червен пипер. Подправянето намалява разходите за производителите, тъй като истинският шафран е скъп за събиране. Ето защо е важно да закупите шафран от реномирана марка, за да сте сигурни, че получавате висококачествен продукт. Ако шафранът изглежда твърде евтин, най-добре е да го подминете.

 

Как да използваме шафрана?

В малки дози шафранът има фин вкус и аромат и се съчетава добре с пикантни ястия, като паеля, ризото и други ястия с ориз.

Най-добрият начин да извлечете уникалния аромат на шафрана е като накиснете нишките в гореща вода. Добавете консистенцията към вашата рецепта, за да постигнете по-дълбок и богат вкус.

Шафранът е лесно достъпен в повечето специализирани магазини и може да бъде закупен като нишки или на прах. Най-добре е обаче да купите нишките, тъй като те позволяват по-голяма гъвкавост и е по-малко вероятно да бъдат подправени.

Въпреки че шафранът е най-скъпата подправка в света, в по-голямата част от случаите няма да имате нужда от повече от една щипка във вашите рецепти. Бон апети!

 

Финални думи

 

Шафранът е ценна подправка с високо съдържание на антиоксиданти и множество здравословни ползи. Приема на шафран е свързан подобрено настроение, подсилена сексуална функция, здрава имунна система, както и с понижен риск от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Червеното злато на древна Персия е безопасно за повечето хора и е лесно да се добави към менюто. Опитайте да включите шафрана в любимите си ястия, за да се възползвате от многобройните му здравословни ползи и невероятен вкус.

Прочетете още: 5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Ahmad Reza Gohari, et al. (2013). An overview on saffron, phytochemicals, and medicinal properties.
  2. Bhandari, P. R. (2015). Crocus sativus L. (saffron) for cancer chemoprevention: A mini review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 
  3. Mohammad Reza Khazdair, et al. (2015). The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review.
  4. Mousavi, S. Z., & Bathaie, S. Z. (2011, August 20). Historical uses of saffron: Identifying potential new avenues for modern research. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  5. Srivastava, R., et al. (2010). Crocus sativus L.: A comprehensive review. Pharmacognosy Review.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации