Сигурно сте чували думичката “тахан” и може би искате да научите повече за този продукт. Ако пък не сте запознати, то може да се окаже, че е всичко, което сте търсили до момента! Ако сте привърженици на здравословното хранене (и най-вероятно сте, щом четете тази статия), то задължително го добавете към менюто си. Този здравословен продукт води началото си от Ориента, като вече е популярен по целия свят, включително и в България.
Какво е тахан и как да си го приготвим у дома?
В най-общи линии, таханът представлява паста от смлени семена, които могат да бъдат сусамови, слънчогледови и други. Използва се в различни ястия, както и самостоятелно. Ако сте начинаещ, започнете със сусамовия тахан – трябват ви само семена и зехтин, като интернет пространството изобилства от рецепти за домашно приготвяне.
Изпечете семената до приятен кафяв цвят и внимавайте да не ги прегорите. След като изстинат ги сложете в миксера с подходяща доза зехтин и готово – приберете сместа в хладилника и консумирайте студена. Семената и зехтинът зависят от количеството, което искате да направите, но за две купи семена ползвайте 1/3 купа зехтин.
Слънчогледовият тахан се приготвя по същия начин, но има по-тежък и натрапчив вкус, затова все още не е така популярен и наложен като сусамовия. Разбира се, най-добре е да пробвате и двата и да изберете според личните ви предпочитания.
Видове тахан
Има различни видове тахан, с които да експериментирате. Начинът на приготвяне е един и същ – запасете се например с лешници и воаля, получавате лешников тахан, който е истински деликатес. Други варианти са бадемовият тахан и таханът от кашу. Всеки от тях има свой индивидуален и уникален вкус и съдържа нов набор от витамини и многобройни полезни вещества.
- Сусамов тахан
- Слънчогледов тахан
- Фъстъчен тахан
- Тахан от коноп
- Бадемов тахан
- Лешников тахан
- Тахан от кашу
Какви са здравословните ползи от приема на тахан?
Нека ви разкажем малко повече за положителния ефект, който таханът би могъл да има върху вашето тяло и цялостното ви здравословно състояние. Да вземем за пример сусамовия тахан. Той подобрява състоянието на сърцето, защото е пълен с омега-3 мастни киселини, поради което е добре да започнете да го консумирате, особено, ако се тревожите за здравето си и боледувате често.
Богат е на антиоксиданти и помага на тялото ни да се освободи от токсините, вследствие на което води до подсилена имунна система и понижен риск от бактериални възпаления.
Храносмилателната ви система също ще се почувства по-добре, след като ѝ набавите необходимите фибри, намиращи се в тахана. Фибрите регулират холестерола, който за мнозина е проблем със сериозни последици. Ако чувствате неразположения и болка в коремната област, таханът може да успокои храносмилателната лигавица и да ви облекчи.
- Подобрява функцията на храносмилателната система
- Контролира кръвното налягане и холестерола
- Понижава риска от рак и сърдечни заболявания
- Заздравява костната система
- Бори артрита и понижава болката
- Подсилва мозъчната дейност
- Бори запека и спомага за нормално изхождане
Допълнителни ползи от консумацията на тахан
Други полезни съставки в тахана са тиамин, сезамол и сезамолин, които се съдържат в сусама, както и метионин, калций, магнезий и други. Реалните ползи на повечето от тези вещества са доказани. Ако искате например по-здрава и по-блестяща кожа, добавете тахан към менюто си.
Витамините в продукта се борят със свободните радикали които вредят на кожата, като същевременно я обогатяват с веществата, от които тя се нуждае. Комбинирано със здравословен начин на живот и добра хигиена, таханът може да е тайната, която ще ви осигури мека, гладка и еластична кожа, която се справя с всякакви влияния и с годините.
Прочетете още: Какво са свободните радикали и как ни влияят те?
Как да консумираме тахана?
Съществуват редица начини за консумация на тахан, така че и вие можете да импровизирате и да дадете свобода на въображението си. Ние бихме ви препоръчали да пробвате тахана в десерти – идеална добавка към всевъзможни сладкиши. Опитайте домашни бонбони с тахан, чийзкейк, пай и каквото ви хрумне.
Рецептите не се променят много, само стават малко по-здравословни, ако замените някоя мазна съставка с приказния тахан. На вкус няма да ви разочарова, напротив, прави всичко екзотично и интересно, докато то си остава все така сладко.
Креативен начин да го включете в ежедневието си, без да е натрапчиво и да се чувствате, сякаш превзема дома ви, е да започнете със сосове. Има поне дузина соса с тахан, които се приготвят толкова лесно и са също толкова вкусни. Класическият сос от тахан е добър старт – добавяте към тахана вода, чесън, лимон, сол и черен пипер и това е!
Този сос върви перфектно с почти всичко и прави и най-обикновените ястия свежи. За да изненадате приятно гостите, направете салатен дресинг с тахан. Това е най-доброто решение, ако желаете да не консумирате млечни продукти – таханът е отличен заместител.
От къде да си купим тахан?
Ако нямате време или възможност да си приготвите тахан в домашни условия, винаги можете да се обърнете към търговската мрежа за малко помощ. Лесно ще намерите различни видове тахан в големите супермаркети и хранителните магазини. Ако пък те не предлагат желания от вас вид тахан, проверете в био магазините, които обикновено имат по-голямо разнообразие, както и биологично-чисти варианти.
Финални думи
Магическа комбинация от вкус и здраве и пълен с уникални полезни вещества – таханът ще се превърне в най-добрият ви приятел в кухнята, щом го пробвате веднъж. Той е лесен за приготвяне, с обширно ползване във всяка готварска група и с видими положителни ефекти върху вашето физическо здраве. Определено си заслужава да го опитате ако все още не сте!
Прочетете още: Как да започнем да се храним здравословно?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвана литература
- Gholami, M., Torabi Davan, S., Gholami, M., Bolandparvaz, S., Gholami, M., Chamanpara, P., & Shayan, L. (2020). Effects of Topical Sesame Oil Extracted from Tahini (Ardeh) on Pain Severity in Trauma Patients: A Randomized Double-Blinded Placebo-Controlled Clinical Trial. Bulletin of emergency and trauma, 8(3), 179–185.
- Pathak, N., Rai, A. K., Kumari, R., & Bhat, K. V. (2014). Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacognosy reviews, 8(16), 147–155.
- Reister, E. J., Belote, L. N., & Leidy, H. J. (2020). The Benefits of Including Hummus and Hummus Ingredients into the American Diet to Promote Diet Quality and Health: A Comprehensive Review. Nutrients, 12(12), 3678.
- Wu, M. S., Aquino, L. B. B., Barbaza, M. Y. U., Hsieh, C. L., Castro-Cruz, K. A., Yang, L. L., & Tsai, P. W. (2019). Anti-Inflammatory and Anticancer Properties of Bioactive Compounds from Sesamum indicum L.-A Review. Molecules (Basel, Switzerland), 24(24), 4426.