Какви са здравословните ползи от българското кисело мляко?

От Иван

 

Българското кисело мляко е не само вкусно и освежаващо, но и ценен източник на здравословни хранителни вещества. С богата история и уникални характеристики, то е известно със своите многостранни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме детайлно какво прави българското кисело мляко толкова специално и как то може да допринесе за подобряване на нашето здраве и благосъстояние.

 

История и произход на българското кисело мляко

Българското кисело мляко има дълга и богата история, която датира още от времето на Траките. Уникалността му се дължи на специфичния щам полезни бактерии Lactobacillus bulgaricus, който е ендемичен за българския регион. Именно този щам, в комбинация с други млечнокисели бактерии като Streptococcus thermophilus, отговаря за специфичния вкус, текстура и здравословни свойства на нашето кисело мляко.

 

Хранителна стойност

Какви са ползите от българското кисело мляко-Нутрима-бг-1

 

Българското кисело мляко е богато на важни хранителни вещества, включително калций, белтъчини, витамини от група В, калий и магнезий. То съдържа и високо ниво на пробиотици, които са жизненоважни за здравето на чревния тракт.

 

100 грама кисело мляко (3.6%) съдържат:

  • Енергия: 63 kCаl
  • Мазнини: 3,6 g
  • От които наситени: 2,5 g
  • Въглехидрати: 4,2 g
  • От които захари: 4,2 g
  • Белтъчини: 3,5 g
  • Сол: 0 g
  • Холестерол: 13 мг

 

Витамини

  • Витамин A: 99 IU
  • Витамин B2: 0.14 мг
  • Витамин B5: 0.39 мг
  • Витамин B12: 0.37 мкг
  • Витамин C: 0.50 мг
  • Витамин D: 2 IU
  • Витамин E: 0.06 мг
  • Витамин K: 0.20 мкг

 

Минерали

  • Калий: 155 мг
  • Калций: 121 мг
  • Фосфор: 95 мг
  • Натрий: 46 мг
  • Магнезий: 12 мг
  • Флуорид: 12 мкг
  • Селен: 2.20 мкг

 

Прочетете още: 

Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?

 

Ползи за здравето от българското кисело мляко

  • Подобрява храносмилането: Пробиотиците в българското кисело мляко помагат за поддържането на здрава чревна флора, което е ключово за ефективното храносмилане.
  • Укрепва имунната система: Редовната консумация на кисело мляко може да подобри имунната функция, благодарение на съдържанието на пробиотици и витамини.
  • Помага за здрави кости: Високото съдържание на калций и витамин D е важно за поддържането на костната плътност и предотвратяване на остеопорозата.
  • Поддържа здрава кожа: Киселото мляко съдържа млечна киселина, която действа като естествен овлажнител и може да помогне за поддържането на здрава и младежка кожа.
  • Поддържа здравословно тегло: Съдържащите се протеини в киселото мляко могат да помогнат за контролиране на апетита и да спомогнат за управлението на телесното тегло.

 

Интересен факт за българското кисело мляко

Учените са открили, че хората, които започват деня си със закуска на база кисело мляко, са склонни да правят по-здравословни хранителни избори през останалата част от деня. Това откритие подчертава ролята на киселото мляко като ключов елемент в здравословното хранене и балансираната диета.

 

Прочетете още:

Подробен наръчник за здравословно хранене

 

Кулинарни приложения на киселото мляко

Какви са ползите от българското кисело мляко-Нутрима-бг

 

Българското кисело мляко има най-различни кулинарни приложения, като основа за салатни дресинги, смутита, сосове, или дори като заместител на сметана в различни рецепти. То се комбинира отлично както със сладки, така и със солени ястия.

  • Смути с плодове
  • Здравословни десерти
  • Сосове и дресинги
  • Основи за супи (застройки)
  • Заместител на сметаната
  • Закуска с мюсли
  • Таратор
  • Айрян
  • Яйца по панагюрски 

 

Финални думи

Българското кисело мляко е не само част от културното наследство на страната, но и ценен здравословен продукт, който може да допринесе за подобряване на общото благосъстояние и здравето. Своите уникални хранителни и лечебни свойства то дължи на специфичните млечнокисели бактерии и богатия си състав от хранителни вещества. Ето защо българското кисело мляко заслужава своето място във всяка здравословна диета.

 

Прочетете още:

Какво представлява кефирът и с какво е полезен?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Пробиотици – здравословни ефекти. Министерство на здравеопазването.
  2. Gouda, A. S., Adbelruhman, F. G., Sabbah Alenezi, H., & Mégarbane, B. (2021). Theoretical benefits of yogurt-derived bioactive peptides and probiotics in COVID-19 patients – A narrative review and hypotheses. Saudi journal of biological sciences, 28(10), 5897–5905.
  3. Hadjimbei, E., Botsaris, G., & Chrysostomou, S. (2022). Beneficial Effects of Yoghurts and Probiotic Fermented Milks and Their Functional Food Potential. Foods (Basel, Switzerland), 11(17), 2691.
  4. Petrova, P., Ivanov, I., Tsigoriyna, L., Valcheva, N., Vasileva, E., Parvanova-Mancheva, T., Arsov, A., & Petrov, K. (2021). Traditional Bulgarian Dairy Products: Ethnic Foods with Health Benefits. Microorganisms, 9(3), 480.
  5. Teneva-Angelova, T., Balabanova, T., Boyanova, P., & Beshkova, D. (2018). Traditional Balkan fermented milk products. Engineering in life sciences, 18(11), 807–819.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации