Какво е чревна флора?
Поддържането на добра чревна флора е от първостепенна важност, ако желаете да се радвате на крепко здраве и силен имунитет. Чревната флора, известна още като чревна микробиота, е тясно-свързана със здравословния статус и изпълнява редица функции в човешкото тяло. Добре балансираната чревна флора води до здрава имунна система, нормално храносмилане и оптимален здравословен статус, докато дисбалансираната микробиота е свързана с редица патологични състояния.
Човешката чревна флора се състои от милиарди бактерии, групирани в над 1000 различни щама. Учените са доказали, че в чревната микробиота се съдържат 150 пъти повече бактериални гена, отколкото в целия човешки геном. Част от тези бактерии са полезни, докато друга част – вредни.
Полезните бактерии са известни още като пробиотици, докато вредните – като патогени. Ако желаете да се радвате на добра чревна флора, трябва да се стремите да поддържате висок брой полезни бактерии. В противен случай, броят на патогените ще надделее и ще създаде предпоставка за развитието на редица хронични заболявания и нежелани патологични състояния.
Какви са здравословните ползи от поддържането на добра чревна флора?
Основните здравословни ползи, от поддържането на добра чревна флора, биват подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобреното тегло, подсилена мозъчна дейност, понижени нива на холестерол, както и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
- Подсилен имунитет
- Подобрено храносмилателно действие
- Подсилена мозъчна функция
- Подобрено психично здраве
- Подобрена толерантност към лактозата
- Понижени нива на холестерол и триглицериди
- Понижен риск от развитие на констипация
- Понижен риск от развитие на инфаркт и инсулт
- Понижен риск от развитие на рак
Как да поддържаме добра чревна флора?
За да се радвате на добра чревна флора, увеличете консумацията на зеленчуци, плодове, бобови култури, пълнозърнести храни, пробиотични храни, ядки и семена. Намалете консумацията на месо и млечни продукти. Избягвайте приема на пържени храни, преработени меса, захарни и солени изделия, бели тестени изделия и газирани напитки.
Спортувайте редовно, използвайте всяка възможност за движение, наспивайте се добре, избягвайте стреса, намалете консумацията на алкохол и спрете цигарите.
Едни от най-големите врагове на пробиотиците са антибиотиците. Не злоупотребявайте с тях. Приемайте тези медикаменти само в крайни случаи и след лекарска консултация.
- Увеличете приема на бобови култури
- Увеличете приема на плодове и зеленчуци
- Увеличете приема на пълнозърнести храни
- Увеличете приема на ядки и семена
- Увеличете приема на ферментирали храни
- Увеличете приема на пребиотици и фибри
- Увеличете нивото на физическата си активност
- Намалете консумацията на алкохол
- Спрете тютюнопушенето
- Не прекалявайте с приема на антибиотици
- Пийте повече вода
Кои са най-богатите на пробиотици храни?
Сред най-богатите на пробиотици храни, се нареждат ферментиралите храни, като кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и ябълков оцет. Те са известни още като пробиотични храни.
Имайте предвид, че различните ферментирали храни съдържат различни щамове пробиотици, затова е добре да разнообразявате. Кефирът, например, е една от ферментиралите храни, с най-голям брой пробиотични щамове – над 20.
- Кисело мляко
- Кисели краставички
- Кефир
- Комбуча
- Прясно сирене
- Кисело зеле
- Туршия
- Маслини в саламура
- Ябълков оцет
- Хляб с квас
- Мисо
- Кимчи
- Темпе
Прочетете още: 7 от най-полезните пробиотични храни
Как да поддържаме добра чревна флора – финални думи
Поддържането на добра чревна флора е свързана с редица ползи за здравето, като подобрена храносмилателна система, подсилена мисловна функция, здрав имунитет, както и с понижен риск от развитие на множество патологични състояния, като диабет тип 2, рак, сърдечни заболявания и затлъстяване.
За да се радвате на добра чревна флора, увеличете приема на плодове, зеленчуци, бобови култури, ферментирали и пълнозърнести храни, движете се повече, спортувайте редовно, намалете консумацията на алкохолни напитки, откажете тютюнопушенето и не злоупотребявайте с приема на антибиотици.
Живейте здравословно!
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Alexander R. Moschen, et al. (2012). Dietary Factors: Major Regulators of the Gut’s Microbiota. Gut and Liver.
- de Oliveira Leite AM, et al. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology.
- Macfarlane GT, et al. (2008). Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. Journal of Applied Microbiology.
- Nobuhiko Kamada, et al. (2014). Control of Pathogens and Pathobionts by the Gut Microbiota. Nat Immunol.
- Reiner Jumpertz, et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition.