Kак диетата на бащата влияе върху здравето на потомството?

Ето как диетата на един баща може да повлияе на здравето на неговото потомство

От Нутрима

 

Ново изследване, публикувано в Nature Communications, установява, че балансът на макронутриентите в диетата на бащата влияе върху нивото на тревожност на синовете и метаболитното здраве на дъщерите.

Изследването осигурява стъпка напред към разбирането как ефектът от диетата може да се предава от едно поколение на следващо, чрез гените на бащата. В крайна сметка това може да даде информация за диетичните насоки за бъдещите бащи. Целта е намаляване на риска от метаболитни заболявания и разстройства на настроението в следващото поколение.

Родителите обичат да вярват, че могат да оформят интересите и поведението на децата си, със смесен успех. Но ново проучване от международен екип от изследователи потвърждава, че това е така, що се отнася до мишките. Бащата оформя здравето на потомството си чрез собствената си диета.

Учените вече са открили, че диетата на баща мишка може да окаже влияние не само върху собственото му репродуктивно здраве, но и върху това на потомството му. Прекомерното или недостатъчното хранене може да повлияе на метаболизма и поведението на тяхното потомство, както и на риска от рак. 

Това, което е по-малко разбрано, е дали има различни видове въздействия върху здравето на потомството, в зависимост от вида и състава на диетата на мъжките мишки преди зачеването.

Това беше отправната точка за изследването на учени от международния консорциум GECKO. Водещите изследователи са от Копенхаген, Сидни и Чикаго.

В Центъра Чарлз Пъркинс на университета в Сидни в Австралия изследователи хранят мъжки мишки с една от десет диети. Диетите се различават в съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати. След това, учените позволяват на мишките да се чифтосват с женски, отглеждани на стандартна диета. Следва изследване на поведението и физиологията на новородените.

 

Прочетете още:

Кои са основните градивни компоненти на храната?

 

Хранителните вещества в диетата на бащата са толкова важни, колкото и броят на калориите

Kак диетата на бащата може да повлияе на здравето на потомството-Нутрима-бг-1

 

Учените откриха, че мъжките мишки, хранени с диети с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати, са по-склонни да имат мъжко потомство с по-високи нива на тревожност. Това е измерено чрез времето, прекарано в безопасните зони на техния лабиринт.

Изследоватилите също така установяват, че мъжките мишки, които са били хранени с богати на мазнини диети, са по-склонни да имат дъщери с по-високи нива на телесни мазнини и маркери на метаболитен синдром – вид метаболитно заболяване.

„Нашето проучване показва, че типът диета, приета преди зачеването, може да програмира специфични характеристики на следващото поколение“. Това казва съавторът и ръководител на консорциума GECKO, професор Ромен Барес от Университета на Копенхаген и Университета Кот д’Азур, Ница.

„Изключително е, че чрез титриране на смеси от протеини, мазнини и въглехидрати в диетата на бащата бихме могли да повлияем на специфични характеристики на здравето и поведението на неговите синове и дъщери. Тук има важна биология“, казва професор Стивън Симпсън. Той е съ-старши автор и академичен директор на Центъра Чарлз Пъркинс към Университета в Сидни.

Екипът също така наблюдава, че мъжете на диета с ниско съдържание на протеини също ядат повече храна като цяло. Въпреки това, благодарение на дизайна на изследването, те могат да определят, че както количеството калории, така и съставът на макронутриентите в диетите на мъжките мишки са повлияли на здравето на тяхното потомство.

„Нашето проучване показва, че не само количеството, но и съставът на диетата може да окаже влияние върху бъдещите деца“. Това казва професор Ромен Барес.

 

За изследването на диетата на бащата и връзката със здравето на неговото потомство

Kак диетата на бащата може да повлияе на здравето на потомството-Нутрима-бг-2

 

Изследването е проведено върху мишки и е отворило пътя за екипа да проучи участващите молекулярни механизми. Работата с мишки е част от по-широка поредица от проучвания в консорциума GECKO. Вбъдеще, то ще включва хора и други бозайници в партньорски институции.

„Смятаме, че нашето проучване е стъпка към установяването на диетични насоки за бъдещите бащи. Крайната цел е да се намали рискът от метаболитни заболявания и разстройства на настроението в следващото поколение“. Така завършва професор Ромен Барес.

 

Прочетете още:

Подробен наръчник за здравословно хранене

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Angela Jane Crean, Alistair McNair Senior, Therese Freire, Thomas Daniel Clark, Flora Mackay, Gracie Austin, Tamara Jayne Pulpitel, Marcelo Aguiar Nobrega, Romain Barrès, Stephen James Simpson. Paternal dietary macronutrient balance and energy intake drive metabolic and behavioral differences among offspring. Nature Communications, 2024; 15 (1)

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации