Как да се храним здравословно по време на пътуване?

От Нутрима

 

Пътуванията предоставят страхотни възможности за откриване на нови култури и изживяване на нови приключения. За съжаление обаче, това често води до саботиране на навиците ни за здравословно хранене. А не трябва! И така, как можем да поддържаме здравословни навици и да се храним здравословно по време на пътуване?

В тази статия ще ви предложим съвети и научно обосновани подходи, които да ви помогнат да останете верни на здравословния си начин на живот и хранене по време на вашето незабравимо пътуване. Нека се гмурнем към съвет номер 1!

 

Подготовка преди пътуване

Подготовката е ключът към успешното здравословно хранене по време на пътуване. Отделете си време да направите следните стъпки:

 • Планирайте хранителния режим: Определете какви видове храни предпочитате и какви хранителни ограничения имате. Така ще можете да търсите подходящи опции, когато сте на новото място.
 • Носете със себе си закуски: Подгответе здравословни закуски като ядки, сурови зеленчуци, сушени плодове и протеинови шейкове. Те могат да ви помогнат да избегнете излишното хапване на нездравословни храни.
 • Разгледайте ресторантите предварително: Проучете ресторантите и менютата им в района, където ще бъдете. Това ще ви помогне да изберете места, които предлагат здравословни опции.

 

Изборът на храни при хранене извън дома

Как да се храним здравословно по време на пътуване- Нутрима-бг-1

 

При хранене в ресторанти и кафенета важно е да знаете как да избирате здравословни ястия:

 • Избягвайте предястия с високо съдържание на мазнини и захари: Започнете с лека салата или супа и избягвайте тежки предястия.
 • Избирайте източници на белтъчини: При избора на основно ястие предпочитайте белтъчни източници като пиле, риба или тофу. Те ще ви наситят за по-дълго и ще предоставят необходимите ви протеини.
 • Замествайте страничните гарнитури: За да намалите калориите и въглехидратите, замествайте картофите и скорбялните продукти със зеленчуци или салати.

 

Здравословни закуски и хидратация

За да поддържате енергията си по време на пътуване, носете със себе си здравословни закуски и вода:

 • Ядки и сушени плодове: Богати са на полезни мазнини и фибри, които поддържат наситеността и енергията.
 • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини: Чаша кисело мляко или йогурт предоставят калций и протеини.
 • Вода: Поддържайте се хидратирани, като пиете достатъчно вода през цялото време на пътуването. Винаги носете бутилка с вода със себе си.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

Справяне със социалните и емоционални предизвикателства

Пътуванетето може да предизвика социален и емоционален натиск, който да наруши здравословният ви начин на хранене:

 • Бъдете гъвкави: Не се стремете към перфекционизъм. Винаги може да си позволите малко разточителство, но в умерени количества.
 • Споделяйте обедите: Споделете ястия с приятели или семейство, за да опитате разнообразни вкусове без да изпадате в прекомерно похапване.
 • Управлявайте стреса: За да избегнете емоционалното хранене, упражнявайте техники за справяне със стреса като йога или медитация.

 

Физическа активност по време на пътуване

Как да се храним здравословно по време на пътуване- Нутрима-бг-2

 

Физическата активност играе ключова роля в поддържането на здравословен начин на живот, дори когато сте далеч от дома. Ето няколко начина да останете активни по време на пътуване:

 • Разходки: Използвайте възможността да разгледате новите места пеша. Разходките не само ще ви позволят да се насладите на природата и културните забележителности в района, но и да изгорите излишните калории.
 • Тренировки в хотелската фитнес зала: Много хотели предоставят фитнес центрове, които можете да използвате. Практикувайте кратки тренировки, които включват кардио и силови упражнения.
 • Избиране на активни забавления: Опитайте се да включите активни забавления като каяк, велосипед или плуване във вашата програма по време на пътуване.
 • Упражнявайте се на летището: Ако имате дълъг престой на летището, опитайте се да направите няколко стъпки около терминала или използвайте стълбите вместо ескалаторите.

 

Влизане в ритъм след пътуването

След успешно приключване на пътуването, е важно да се върнете към своя обичаен хранителен режим и физическа активност. Ето няколко съвета как да се адаптирате бързо и да се върнете в здравословния си ритъм:

 • Хидратация: Продължете да пиете достатъчно вода, за да поддържате хидратацията си след пътуването. Възстановяването на нормалните нива на течности в организма ви е от съществено значение.
 • Възстановяване на хранителния режим: Постепенно се възстановете към нормалния си хранителен режим, избягвайки прекомерната консумация на тежки и захарни храни, които биха могли да раздразнят стомаха ви след пътуването.
 • Физическа активност: Не забравяйте да продължите със своите физически упражнения. Направете лека тренировка или разходка, за да възстановите енергията си и да се чувствате освежени.
 • Отдих и сън: Дайте си време за отдих и сън. Промените в часовата зона и интензивното пътуване могат да изморят организма ви, затова е важно да се възстановите оптимално.

 

Финални редове: Как да се храним здравословно по време на пътуване?

Пътуването предоставя възможност да се насладите на нови храни и да се докоснете до нови култури. С правилната подготовка и здравословни навици, вие можете да съчетаете забавлението на пътуването с поддържането на здравословен начин на хранене. Не забравяйте, че ключът е в баланса – наслаждавайте се на храната, като същевременно се грижите за здравето си.

Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли ви статията: “Как да се храним здравословно по време на пътуване?”

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници за: “Как да се храним здравословно по време на пътуване?”

 1. Frank, L. D., Bigazzi, A., Hong, A., Minaker, L., Fisher, P., & Raine, K. D. (2022). Built environment influences on healthy eating and active living: The NEWPATH study. Obesity (Silver Spring, Md.), 30(2), 424–434. 
 2. Roupa, Z., Zikos, D., Vasilopoulos, A., & Diomidous, M. (2012). Common Health Risks, Required Precautions of Travelers and their Customs Towards the Use of Travel Medicine Services. Materia socio-medica, 24(2), 131–134. 
 3. Smith, M. A., Boehnke, J. R., Graham, H., White, P. C. L., & Prady, S. L. (2019). Associations between active travel and diet: cross-sectional evidence on healthy, low-carbon behaviours from UK Biobank. BMJ open, 9(8), e030741. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации