Как да поддържаме здрави и красиви нокти?

От Иван

 

Всяка жена знае, че неподдържаният маникюр може да създаде много лошо впечатление и да развали дори и най-спретнатия външен вид. Има множество варианти за това как да изглеждат вашите нокти и как да ги поддържате правилно. 

Разбира се, можете да ходите на маникюрист или, ако предпочитате, да ги оформяте сами, но преди всичко, нека се гмурнем по-дълбоко в същността на нашите нокти. В днешната статия ще научите какво води до проблемите, които често засягат ноктите, как можете да подобрите тяхната здравина и как най-ефикасно да забързате растежа им. И така, нека започваме!

 

От какво са изградени ноктите ни?

Как да поддържаме здрави и красиви нокти-Нутрима-бг-1

 

За да разберем по-добре какво всъщност представляват ноктите, нека да разгледаме по-отблизо техния състав. Ноктите са изградени от кератин и микроелементи като цинк, сяра, калций, хром и др. Изпълняват защитна функция, така както кожата ни, например. Досущ като всяка друга част от тялото ни, ноктите изискват специални грижи и внимание и могат да бъдат тежко засегнати от начина ни на живот. 

 

Какво води до чупливи нокти? 

Вредните навици като нездравословното хранене, тютюнопушенето или прекомерният прием на алкохол, ще си проличат веднага. Ако не ядете достатъчно зеленчуци, плодове и бобови храни, в организма Ви ще липсват минералите, витамините и аминокиселините, които се грижат за здравината и външния вид на вашите нокти. 

По-често обаче, причината за чупливи нокти се крие в ежедневието ни. Например, през студените месеци ръцете ни имат нужда от допълнителна хидратация. Нанасяйте крем за ръце поне 4-5 пъти на ден и не го пестете. 

Кожата изсъхва изключително бързо заради ледения въздух и вятър. Носете ръкавици, за да може да предпазите и ноктите си от неблагоприятните атмосферни влияния. А в света на Ковид, в който живеем в момента, внимавайте да не прекалите с дезинфектантите – те правят ноктите по-тънки и по-слаби, така че ги използвайте разумно.

Лакът за нокти е почти напълно безвреден, но ако не го почиствате навреме може да се окаже проблем – не оставяйте да се стигне до момента, в които лакът започва да се бели сам – няколко дни са напълно достатъчни. Приемете го като бонус – по този начин можете да експериментирате повече и да сменяте цвета на вашите нокти според настроението Ви или атмосферата около вас.

Другата и най-честата причина за чупливи и изтощени нокти е гризането – навик, който трудно се отучва при децата и, за съжаление, е почти невъзможно да се спре при възрастните. Този навик обикновено е свързан с наличието на стрес и води до забавен растеж на ноктите.

Прочетете още: Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес

 

Кои храни спомагат за наличието на здрави и красиви нокти?

Как да поддържаме здрави и красиви нокти-Нутрима-бг-2

 

Ако желаете да подобрите състоянието на вашите нокти без да купувате специални продукти, най-лесният начин да го направите е като добавите определени храни към менюто си. Те могат да допринесат за заздравяване на ноктите и дори да забързат растежа им. 

На хора с чупливи нокти често се препоръчва да наблегнат на млечните продукти и яйцата. Те съдържат голямо количество калций и витамините D и А, които подпомагат възстановяването на клетките, изграждащи косата, кожата и нашите нокти. 

Друга група храни, които са се доказали като изключително подходящи при проблеми с ноктите, са различните видове риба и морски дарове. Те са богати на омега-3 и витамин B-12, и също така стимулират производството на колаген и кератин в нашия организъм. 

Спрете се на сьомгата например – не само че е полезна за вас, но и изключително вкусна и можете да я приготвяте с разнообразни гарнитури. Рибата е полезна за ноктите и кожата, и се грижи за здравето на нашето сърце.

Ако искате да започнете този процес по-лесно, без да Ви се налага да готвите различни неща (може би нямате време), и искате ежедневно да приемате необходимите витамини и минерали, то можете да консумирате бадеми – дали в натурална форма, дали под формата на бадемово масло, и двете са еднакво ефективни… Или можете да се обърнете директно към хранителните добавки, които са създадени специално за тази цел.

 

Хранителни добавки за здрави нокти

Често хранителните добавки се фокусират върху косата, кожата и ноктите ни в едно. В случай че се храним непълноценно или сме прекалено стресирани, може би е добре да се обърнем към тях – тялото ни има нужда от всяка помощ, която може да получи. 

Ако искате да сте съвсем спокойни и сигурни, преди да започнете да приемате добавки за здрави нокти, най-добре се консултирайте с вашия личен лекар или с диетолог. Те могат да Ви предпишат добавки, които са съобразени с вашите лични нужди. Дозата също трябва да се определи от специалист.

 

Как да поддържаме здрави и красиви нокти?

Как да поддържаме здрави и красиви нокти-Нутрима-бг-3

 

Тайната на здравите и красиви нокти се крие в тяхната грижа – пълноценно хранене и/или добавки, в комбинация с външна грижа и прилагането на правилната козметика. Не забравяйте и за допълнителните неща като кожичките на ноктите. Не ги режете, а просто ги избутвайте надолу с пила за нокти. 

Ако гризете или режете кожичките можете да оставите отворена рана, от която бързо да плъзнат редица инфекции. Когато се лакирате, полагайте първо основа, за да защитите ноктите от токсичното действие на лака. 

 

Финални думи

Наблегнете на здравословното хранене и на правилните витамини – по вида на ноктите, кожата и косата си можете да забележите кой от тях Ви липсва. 

Останалото е въпрос на вкус – дължина, цветове, форма – тук всеки от нас е индивидуалист. Не пренебрегвайте детайлите и не се тревожете – здравите нокти не са химера, а лесно постижима цел.

Прочетете още: Как да поддържаме косата си в отлично състояние?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Chessa, M. A., Iorizzo, M., Richert, B., López-Estebaranz, J. L., Rigopoulos, D., Tosti, A., Gupta, A. K., Di Chiacchio, N., Di Chiacchio, N. G., Rubin, A. I., Baran, R., Lipner, S. R., Daniel, R., Chiheb, S., Grover, C., Starace, M., & Piraccini, B. M. (2020). Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatology and therapy, 10(1), 15–27. 
  2. Reinecke, J. K., & Hinshaw, M. A. (2020). Nail health in women. International journal of women’s dermatology, 6(2), 73–79.
  3. Saeedi, P., Shavandi, A., & Meredith-Jones, K. (2018). Nail Properties and Bone Health: A Review. Journal of functional biomaterials, 9(2), 31. 
  4. Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. 
  5. Wollina, U., Nenoff, P., Haroske, G., & Haenssle, H. A. (2016). The Diagnosis and Treatment of Nail Disorders. Deutsches Arzteblatt international, 113(29-30), 509–518. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации