Как да намалим загубата на коса?

От Иван

 

Загубата на коса е един меко казано неприятен проблем както за жените, така и за мъжете. Косата ни придава облик и всеки иска да има красива, лъскава и здрава коса. Точно затова непрестанният косопад може да се отрази изключително негативно на настроението ни, оставяйки трайна следа върху самочувствието ни. 

В днешната статия ще разгледаме някои от най-сигурните и работещи домашни методи и средства за намаляване на нежелания косопад. Но преди да потърсим решения за този толкова широко разпространен проблем, е редно да потърсим отговор на 2 важни въпроса – кои са факторите, причиняващи загубата на коса и какво можем да променим в начина си на живот, за да се предпазим от появата на косопад?

 

Загубата на коса като естествено явление

Как да намалим загубата на коса - Нутрима-бг-1

 

На първо място е важно да знаем, че в определено количество, загубата на коса е абсолютно нормално и здравословно явление. Повечето хора губят около 150 косъма на ден по естествен път, като на мястото на падналите косми, започват да растат нови такива. 

Когато този нормален брой нарасне и косопадът се засили значително, това вече е проблем, който не трябва да подценяваме. Нека разгледаме най-честите причини, които активират загубата на коса.  

 

Скорошно раждане

По време на този невероятен период за всяка една жена, в тялото се случват феноменални промени, които няма как да не се отразят върху външния ѝ вид. Една от тези промени е косопадът, който е на хормонално ниво и се очаква да се нормализира до няколко месеца след раждането. 

 

Липса на важни витамини и минерали

За да бъдем здрави и да се чувстваме добре е много важно всичко в нашето тяло, организъм и психика да бъде в абсолютен баланс. Това е така и с хранителните вещества, витамините и минералите. Ето защо е важно да се стараем да си набавяме всички необходими за тялото ни нутриенти. Можем да го постигнем със здравословно и балансирано хранене, както и чрез прием на допълнителни хранителни добавки. 

 

Прием на лекарства 

Въпреки, че лекарствата са създадени и се използват, за да ни лекуват и да ни помагат, много често повечето от тях имат неприятни странични ефекти, един от които е загубата на коса.

 

Стресът и загубата на коса

Високите нива на стрес в ежедневието и живота ни може да повлияе както на косопада, така и върху отключването на други здравословни проблеми.

Прочетете още: Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес

 

Не предпазвате косата

Прекаленото боядисване на косата, третирането ѝ със силна козметика, обработката ѝ с топлинни уреди и други фактори, които са изцяло в наши ръце, също водят до косопад.

 

Налично заболяване 

Косопадът е знак, че тялото ни сигнализира за налични проблеми. Това може да означава, че страдате от някакво заболяване като проблем с щитовидната жлеза, автоимунно заболяване или кожни проблеми със скалпа.

 

Нездравословен начин на живот

Трябва да сме изключително внимателни с това, с което се храним, за да бъдем здрави. Много сериозен фактор за появата на косопад са тютюнопушенето и приемането на твърде голямото количество алкохол.

 

Менопауза и загубата на коса 

Както бременността, така и менопаузата, са периоди в живота на жената, които водят със себе си редица промени. Косопадът по време на менопауза е изключително нормално явление, но би трябвало да премине от само себе си в рамките на няколко месеца.

 

Как да се справим със загубата на коса?

Как да намалим загубата на коса - Нутрима-бг-2

 

Всички знаем, че на пазара има изобилие от продукти, които се грижат за нашата коса и скалп. Има и много такива, които са насочени специално към проблема косопад и неговото предотвратяване. Ако обаче искате да се опитате да се справите с този проблем без да използвате купешка козметика и медикаменти, имаме няколко съвета за вас.

 

Набавете си нужните витамини и хранителни вещества

Както казахме, тялото ни сигнализира при всяко неразположение или дисбаланс, през който преминаваме. Витамините, които могат да подпомогнат спирането на косопада са: витамини от група В, витамин С, витамин А и витамин К, както и минералът желязо.

 

Намалете стреса за да намалите загубата на коса

Вярвате или не, стресът е ключов фактор за множество проблеми. Никога не забравяйте – няма нищо по-важно и ценно от човешкото здраве. Затова намалете темпото, бъдете по-спокойни и хармонични. Гарантираме Ви, че веднага ще усетите разликата!

 

Обърнете се към природата и домашните средства

Ще ви дадем идея за няколко домашни хитринки, които помагат при загубата на коса. Доказано средство срещу косопад е полезният зехтин. Втрийте го в корените и скалпа и го оставете да действа 30 минути, след което измийте старателно косата. Зехтинът укрепва и омекотява косата. 

Яйцата също могат да влязат в употреба, а като бонус ще получите ударна доза протеини и подхранване на скалпа. Разбийте две сурови яйца и ги нанесете по цялата коса и скалп. Изчакайте 5 минути и измийте косата както обикновено.

Растението алое вера е полезно за редица болежки и непрекъснато влиза в употреба в грижата за кожата. Но знаете ли, че феноменалният му гел е едно от най-популярните средства срещу косопад. Намажете скалпа с разрязано по дължина листо, оставете гелът да подейства половин час и изплакнете. Веднага ще усетите облекчение при раздразнен и сърбящ скалп.

 

Финални думи

Как да намалим загубата на коса - Нутрима-бг-3

 

Има още множество съставки, които можете да използвате вкъщи, така че да се справите със загубата на коса. Може да включите в домашните маски лимон, оцет или бира, които също са много полезни.

В случай, че сте изпробвали посочените в статията съвети, но количеството на загубена коса не намалява, е важно да се свържете със специалист – трихолог. Той ще ви направи необходимите изследвания и тестове, чрез които ще разбере каква е причината или причините, поради които губите толкова голямо количество коса.

Прочетете още: Как да поддържаме здрава и красива коса?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Ablon G. (2012). A double-blind, placebo-controlled study evaluating the efficacy of an oral supplement in women with self-perceived thinning hair.
  2. Aboelhadid SM, et al. (2016). In vitro and in vivo effect of Citrus limon essential oil against sarcoptic mange in rabbits.
  3. English RS Jr., et al. (2019). Self-assessments of standardized scalp massages for androgenic alopecia: Survey results.
  4. Nakamura, T., Yamamura, H., Park, K., Pereira, C., Uchida, Y., Horie, N., Kim, M., & Itami, S. (2018). Naturally Occurring Hair Growth Peptide: Water-Soluble Chicken Egg Yolk Peptides Stimulate Hair Growth Through Induction of Vascular Endothelial Growth Factor Production. Journal of medicinal food, 21(7), 701–708. 
  5. Sriwiriyanont P, et al. (2010). Effects of IGF-binding protein 5 in dysregulating the shape of human hair. 
  6. Tong, T., Kim, N., & Park, T. (2015). Topical Application of Oleuropein Induces Anagen Hair Growth in Telogen Mouse Skin. PloS one, 10(6), 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации