7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери

От Мариета

 

Какво е годжи бери?

Годжи бери, с двата си подвида – Lycium barbarum и Lycium chinense (лат.), спада към семейство Картофови и е познат още като „вълче грозде”. Представлява храст, който дава вкусни и полезни плодове. Те са продълговати, с елипсовидна форма, с размери около 1-2 см, оранжево-червени на цвят, със сладък вкус. Реколтата от годжи бери се събира през лятото и есента.

Ареалът на разпространение включва основно Китай, Монголия, Япония, Хималаите и Тибет. Китайците наричат плодовете на годжи бери „червени диаманти”. В Европа, този дар на природата, е пренесен през 18 век. В България вирее също добре, но най-вече над 1200 метра надморска височина.

Годжи бери е основен компонент на диети за здравословно хранене от стотици години. В изсушена форма се използва за приготвянето на китайски супи и чайове. Добре се съчетава с различни меса и зеленчуци. Влиза в състава на тинктури, сокове и вина.

 

Какво прави годжи бери толкова полезна храна?

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-1

 

Можете ли да си представите, че в това миниатюрно по размери плодче се съдържат толкова много полезни вещества? Фактите говорят сами за себе си:

 • съдържание на 18 различни аминокиселини, много от които незаменими за човешкия организъм
 • 29 различни мастни киселини, сред които и есенциалните омега-3 и омега-6 
 • богатство на витамини: A, E, C, група B – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин, никотинова киселина или още витамин PP), B6 (пиридоксин)
 • високо съдържание на микроелементи – мед, калций, желязо, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен, фосфор
 • богатство на полизахариди – подобряват дейността на имунната система, регулират нивото на кръвната захар, имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефекти
 • голямо количество каротеноиди – зеаксантин и бета-каротин
 • високо съдържание на антиоксиданти – фенолни киселини и флавоноиди

15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

Какви ползи носи за здравето консумацията на годжи бери?

Една, богата на годжи бери, диета може да окаже здравословно въздействие върху много тъкани и органи. Примери за това са отличното повлияване на зрението, предпазване от развитието на редица болести на централната и периферната нервна система, драстично пониженият риск от развитието на най-различни онкологични заболявания, осигуряване на нормален състав на кръвта, подсилена имунна система, забавени процеси на стареене и много други.

Нека сега разгледаме по-подробно 7 здравословни ползи, свързани с консумацията на годжи бери.

 

1. Подобряване на зрителната функция

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-2

 

Плодовете на растението годжи бери са доказали благотворното си въздействие върху зрението. Клинично призната е ролята им в профилактиката и лечението на много от заболяванията на окото. Каротеноидите зеаксантин и лутеин, придаващи така характерния цвят на плода, способстват за намаляване на скоростта, с която умират нервните клетки. Именно това прави годжи бери едно уникално средство за борба с ранните стадии на възрастовата дегенерация на ретината. 

Възрастовата дегенерация на ретината е едно все по-често срещано заболяване у хората в напреднала възраст, което засяга фоторецепторите, изграждащи точката на най-ясно виждане в ретината. Друг позитивен аспект от редовната консумация на плода е намаляването на вътреочното налягане, стоящо в основата на заболяването глаукома.

13 от най-полезните храни за здрави очи

 

2. Благоприятен ефект върху нервната система

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-3

 

Често ли чувствате умора, отпадналост или безсъние? Вероятно като всеки човек сте подложени и на не малко стрес вкъщи или на работното място? Ключът към овладяването на тези състояния може да се окаже именно уникалната природа на годжи бери. Освен това е научно доказано, че тези дребни червени плодчета могат значително да понижат риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер, в по-късна възраст. Този ефект се дължи на факта, че съставките на годжи берито успяват да потиснат токсичността на глутамата – един от невромедиаторите в мозъка.

 

3. Намаление на нивото на липидите в кръвта

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-4

 

Друга важна отличителна черта на годжи бери са хиполипидемичните му свойства по отношение на кръвта, които се изразяват в следното:

 • намаляване на нивата на общия холестерол
 • понижаване количеството на триглицеридите
 • намаление на концентрацията на т. нар. „лош” холестерол (LDL)
 • увеличаване на съдържанието на „добрия” холестерол (HDL) 

По такъв начин съдържащите се в годжи бери полезни вещества предпазват Вашия организъм от ранно развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това те имат и протективна роля върху черния дроб, като го защитават от затормозяващото работата му затлъстяване, известно още като стеатоза.

Как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания?

 

4. Понижаване на кръвната захар

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-5

 

Основните виновници за хипогликемизиращия ефект на годжи бери са полизахаридите, съдържащи се в плода. Благодарение на действието им се постига известен баланс в концентрацията на инсулина и глюкозата в кръвта. Тези специфични въглехидрати участват в нормализирането на функцията на панкреасната жлеза – „фабриката” за инсулин в организма ни. Намалява се нивото на гликирания хемоглобин в кръвта и се подобрява състоянието при налична вече инсулинова резистентност. Последната се свързва със състояния като: 

 • диабет тип 2 
 • атеросклероза и хипертония
 • метаболитен синдром
 • синдром на поликистозни яйчници 

и много други бичове на нашето съвремие. 

Всички тези особености на годжи бери го правят незаменима съставка на много от антидиабетните препарати.

 

5. Ефекти върху сърцето, кръвоносните съдове и кръвообразуването

7 здравословни ползи от консумацията на годжи бери-Нутрима-бг-6

 

Антиоксидантите, влизащи в състава на годжи бери, са ключов механизъм в борбата на организма с оксидативния стрес. Именно той стои в основата на отлагането на атеросклеротични плаки по вътрешната повърхност на кръвоносните ни съдове. Положителните ефекти от антиоксидантното действие включват и:

 • подобрена еластичност на съдовете
 • разширяване на артериите
 • осигуряване на достатъчен по количество кръвоток към органите
 • значимо понижаване на кръвното налягане

Желязото, съдържащо се в плодовете годжи бери, участва в кръвотворната функция и по-конкретно – в синтеза на хемоглобин. Това прави тази храна особено полезна при анемични състояния.

 

6. Имуностимулиращ и противотуморен ефект

 

Неслучайно китайците наричат годжи бери – „храната на дълголетниците”. Той е перфектният имуностимулатор! Съставките на този дребен природен дар оказват стимулиращ ефект върху клетките на имунната система. Повишава се активността и се увеличава броят на Т-лимфоцити, моноцити, макрофаги, клетките „естествени убийци” и много други. Препоръчително е да го приемате под всякакви възможни форми, целогодишно. Това ще регулира и подобри работата на имунната Ви система и ще Ви направи по-здрави. Освен това антибактериалните и противогъбичните свойства на годжи бери го правят мощно средство за борба с голям брой инфекции.

Годжи бери стои на едно от челните места в списъка с противораковите храни. От дълги години Китайската медицина го използва за превенция на развитието на всякакви видове тумори. Този ефект отново се дължи на мощните антиоксидантни качества на плода. Активните вещества на годжи берито потенцират защитните механизми на организма, така че да се потисне туморният растеж. При това без да се увреждат собствените здрави клетки на тялото. По такъв начин размножаването на туморните клетки се блокира и те биват тласнати към процес на самоунищожение. Клинични проучвания доказват ролята на годжи бери в борбата срещу туморни заболявания като:

 • рак на гърдата
 • карцином на маточната шийка
 • рак на дебелото черво
 • рак на стомаха
 • чернодробен карцином
 • левкемия
 • саркоми, произхождащи от костна или мускулна тъкан
 • простатен карцином

8 храни, които понижават риска от развитие на рак

 

7. Борба със стареенето на организма

 

На всички е известно, че учените от десетилетия търсят пътя към „извора на вечната младост”. Навярно тайничко Ви се иска и на Вас да изглеждате по-младолики, въпреки възрастта? Решението може би се крие в плода годжи бери – стъпка напред към постигането на здрава и сияйна кожа. Той е перфектното средство, забавящо процесите на стареене в тъканите на организма.

Неговата съставка бетаин се бори активно срещу UVB – лъчите от слънчевата светлина, които водят до увреждане на Вашата кожа. Ефектът включва фотозащита, потискане разрушаването на колагена, а от там и на процеса, предизвикващ като краен резултат образуване на бръчки. Е, каква по-добра причина за един следобеден чай от годжи бери!

 

Как да приемаме годжи бери?

Годжи бери може да се консумира под формата на пресни или сушени плодове и сокове, но най-употребяван е сухият екстракт. Плодът е главна съставка в различни лекарствени формули, както и като самостоятелна билка.

С профилактична цел можете да приемате на гладно по 2-3 грама годжи бери дневно. При съпътстващи заболявания дозата може да бъде увеличена. Например при нарушени зрителни възприятия се препоръчват лечебни чайове, съдържащи по около 20 грама сух екстракт от плода. За поддържането на нормалното очно здраве обаче са необходими не повече от 15 грама.

 

Има ли странични ефекти от консумацията на годжи бери?

В практиката има доказани случаи на алергични и анафилактични реакции от консумацията на годжи бери. Затова бъдете особено внимателни, ако страдате от алергии, например към полени. Избягвайте приема на по-високи от препоръчителните количества.

Доказано е, че консумацията на годжи бери може да повлияе върху действието на някои лекарства. Широко известно е взаимодействието му с варфарин – антикоагулантен медикамент, приеман за предотвратяване образуването на тромби в кръвоносните съдове. Стига се до отслабване на ефекта на препарата и риск от кървене. Противопоказана е и консумацията на годжи бери, ако сте на терапия с антидиабетни лекарства или с медикаменти срещу високо кръвно налягане –  едновременният прием може да предизвика хипотония.

Годжи бери съдържа алкалоидът атропин. Поради тази причина, прекомерният прием на екстракти от плода може да доведе до сухота в устата, гадене, дезориентация и замъглено зрение.

 

Годжи бери – финални думи

 

От столетия са известни многобройните ползи, които носи на човешкия организъм червеният плод, наречен годжи бери. Той се използва в профилактиката на очни и невродегенеративни заболявания, подпомага работата на имунитета и се бори срещу различни видове рак, защитава сърцето и съдовете, нормализира състава на кръвта.

Достатъчен е приемът само на няколко плодчета дневно, за да се възползвате от положителните здравословни ефекти, които ще Ви донесе годжи бери.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Ангелова Р. (2019). Годжи бери. Ползи и вреди, как се консумира прясно. Прием на сушен плод, цена 
 2. Бояджиева Н., Якимова К. (2014). М-холинолитици (Парасимпатолитици). Фармакология и токсикология
 3. Петрова Б. Лиций, годжи бери. 
 4. Стойнев А. (2015). Нарушения на обмяната на веществата. Патофизиология
 5. Cheng, Jiang, et al. (2014). An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides.
 6. Ma, Zheng Feei, et al. (2019). Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity.
 7. Ma, Zheng Feei, et al. (2019). Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action.
 8. Wikipedia (2020). Goji.
 9. Wolters Kluwer Health (2019). Goji Berry.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

3 Коментари

Марийка Михйлова 24.07.2021 - 18:07

Здравейте, случайно попаднах на статията, търсейки информация за годжи бери. Много обширно разказвате за ползите на годжи бери, за което Ви благодаря. Направих си и абонамент и с удоволствие ще продължавам да чета Вашите публикации. Желая Ви здраве и успехи !!!

Отговорете
Зоя Илиева 28.06.2022 - 18:56

Искам да попитам че аз имам тробофлемит можели да пия годжи бери защото аз найстина се нуждая от тази билка имам диабет тип 2 и нервни проблеми сърдечни проблеми очни проблеми това което съм го прочела имам нужда да чуя вашето мнение само за тробофлемит дали да го косумирам или не пишете ми

Отговорете
Иванка койчева 05.07.2022 - 18:26

Полезни ли.са годжи беритее при хашимото?

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации