7 ползи от приема на индийски живовляк

От Нутрима

 

Индийският живовляк, наричан също Готу Кола или Моринга Олеифера, е растение, което се отглежда в Индия, Бангладеш и други страни в Азия. Този растителен представител има редица полезни свойства, които го правят идеален за любителите на здравословното хранене. В тази статия ще разгледаме 7 ползи от приема на индийски живовляк.

 

1. Богат на хранителни вещества

Индийският живовляк съдържа много важни хранителни вещества като витамини А, С и Е, калций, желязо и много други. Това го прави отличен източник на хранителни нутриенти за всекидневното хранене.

 

2. Подсилва имунната система – сред най-добрите ползи от приема на индийски живовляк

7 ползи от приема на индийски живовляк-Нутрима-бг-1

 

Индийският живовляк е известен със своите имуностимулиращи свойства, които могат да помогнат на тялото да се бори по-ефективно с болести и инфекции. Това е така благодарение на високото му съдържание на витамини и антиоксиданти.

Прочетете още: 10 от най-добрите съвети за здрава имунна система

 

3. Подобрява здравето на кожата

Индийският живовляк съдържа мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на кожата от свободните радикали. Това води до намаляване на бръчките и подобряване на общото здраве на кожата.

 

4. Намалява възпаленията в тялото – една от най-добрите ползи от приема на индийски живовляк

Индийският живовляк съдържа редица анти-възпалителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията в тялото. Това може да бъде полезно за хора, които страдат от възпалителни заболявания като артрит и астма.

 

5. Подобрява функцията на черния дроб

Някои проучвания показват, че индийският живовляк може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб, който е важен орган за пречистване на кръвта и изваждане на токсините от тялото.

Изследванията показват, че екстрактът от индийски живовляк може да намали нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, което може да подобри здравето на черния дроб.

 

6. Помага за намаляване на кръвното налягане – в топ 7 на най-добрите ползи от приема на индийски живовляк

Индийският живовляк може да помогне за намаляване на кръвното налягане, благодарение на високото съдържание на калий. Това е особено полезно за тези от вас, които страдат от високо кръвно налягане. 

Прочетете още: Как да понижим риска от развитие на високо кръвно?

 

7. Стабилизира нивата на захар в кръвта

Индийският живовляк може да помогне за намаляване на нивата на захар в кръвта, което е полезно за хора, които страдат от диабет. Това е така благодарение на високото съдържание на фибри и ниският гликемичен индекс на индийския живовлек.

 

Как да консумираме индийски живовляк?

7 ползи от приема на индийски живовляк-Нутрима-бг-2

 

Индийският живовляк може да се консумира по много начини, включително и като хранителна добавка. Можете да го добавите към смути, салати, различни печива или да го приемате под формата на чай. Среща се в редица форми, включително на прах, капсули или масло.

Най-добрият начин да включите индийски живовляк в диетата си е като го добавите към храните, които консумирате всеки ден. Но преди да преминете към неговия прием, е важно да се консултирате със специалист по хранене, за да се уверите, че не сте алергични към индийския живовлек и че той няма да взаимодейства с лекарствата, които вземате.

 

Финални редове

Индийският живовляк е много полезен за нашето здраве и добро самочувствие. Той може да помогне за подобряване на имунната система, здравето на кожата и намаляване на възпаленията в тялото. Освен това, той може да бъде полезен за намаляване на кръвното налягане и нивата на захар в кръвта.

Ако все още търсите начин да подобрите здравето си, добавянето на индийски живовляк към диетата ви може да бъде много полезно. Въпреки това, е важно да се консултирате със специалист по хранене, преди да започнете да го консумирате, за да се уверите, че е безопасен за вас.

Накрая, не забравяйте, че добавянето на индийски живовляк в диетата ви не е заместител на здравословния начин на живот, който включва редовни упражнения, пълноценен сън и здравословна храна. 

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

  1. Leng-Peschlow E. (1991). Plantago ovata seeds as dietary fibre supplement: physiological and metabolic effects in rats. The British journal of nutrition, 66(2), 331–349. 
  2. Reddy, P. R. T., Vandana, K. V., & Prakash, S. (2018). Antibacterial and anti-inflammatory properties of Plantago ovata Forssk. leaves and seeds against periodontal pathogens: An in vitro study. Ayu, 39(4), 226–229. 
  3. Sarfraz, R. M., Khan, H., Maheen, S., Afzal, S., Akram, M. R., Mahmood, A., Afzal, K., Abrar, M. A., Akram, M. A., Andaleeb, M., Haider, I., Abbas, K., & Yasmeeni, T. (2017). PLANTAGO OVATA: A COMPREHENSIVE REVIEW ON CULTIVATION, BIOCHEMICAL, PHARMACEUTICAL AND PHARMACOLOGICAL ASPECTS. Acta poloniae pharmaceutica, 74(3), 739–746.
  4. Zhang, S., Hu, J., Sun, Y., Tan, H., Yin, J., Geng, F., & Nie, S. (2021). Review of structure and bioactivity of the Plantago (Plantaginaceae) polysaccharides. Food chemistry: X, 12, 100158. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации