15 храни, които повишават киселините в стомаха

От Иван

 

Ако често имате проблеми с киселините в стомаха, е важно да знаете, че храните, които консумирате, могат да оказват влияние върху нивото на стомашните киселини. Въпреки че всеки човек е уникален и реакцията му към храните може да се различава, ето 15 от най-честите храни, които могат да допринесат за увеличаване на стомашната киселинност. 

 

1. Цитрусови плодове повишават киселините в стомаха

Лимоните, портокалите, грейпфрутите и други цитрусови плодове могат да бъдат особено проблематични за някои хора, тъй като те съдържат киселини, които могат да причинят затруднения в храносмилането и да повишат киселинността в стомашно-чревния тракт. 

 

2. Червено месо

15 храни, които повишават киселините в стомаха-Нутрима-бг-1

 

Комплексните белтъчини в червеното месо могат да бъдат трудни за усвояване от стомаха, което може да допринесе за увеличаване на киселинността в него.

 

3. Млечни продукти

Млечните продукти съдържат лактоза, която не може да се усвоява добре от някои хора (Лактозна непоносимост). Това, от своя страна, може да доведе до увеличаване на киселините в стомаха.

Прочетете още: Лактозна непоносимост: причини, симптоми, храни

 

4. Алкохолът повишава киселините в стомаха

Алкохолните напитки могат да раздразнят стомаха и да допринесат за увеличаване на киселините в него. Това се дължи на факта, че алкохолът стимулира производството на хидрохлорна киселина в стомаха, която дразни стомашните стените и може да доведе до дисбаланс в стомашната функция.

 

5. Кафе

Кафето и други напитки, които съдържат кофеин (черен чай, горещ шоколад), могат да раздразнят стомаха и да увеличат наличието на стомашни киселини. Тези напитки стимулират производството на гастрин – хормон, който стимулира производството на хидрохлорна киселина в стомаха.

 

6. Чипсове и пържени храни

Чипсовете и пържените храни са богати на наситени мазнини, транс-мазнини и сол, които могат да раздразнят стомашно-чревния тракт и да допринесат за увеличаване на стомашните киселини.

 

7. Пикантните сосове повишават киселините в стомаха

15 храни, които повишават киселините в стомаха-Нутрима-бг-2

 

Горчицата, лютеницата, кетчупът и другите пикантни сосове съдържат киселини, които могат да раздразнят стомаха и да увеличат нивата на киселинност в него. Подобно на алкохолните напитки, тези сосове стимулират производството на хидрохлорна киселина в стомаха.

 

8. Лук, чесън и люти чушки

Тези храни съдържат сулфати, които могат да причинят затруднения при храносмилането и да допринесат за увеличаване на киселините в стомаха. След прием, сулфатите се разграждат в стомаха и освобождават сярна киселина, която дразни стените на стомаха и увеличава нивата на киселинност в него.

 

9. Домати

Доматите са добре известни като враг номер едно сред хората, които страдат от киселинен рефлукс. Те съдържат киселини, които дразнят стомаха и да увеличат киселинността в него. За съжаление, този полезен растителен представител е особено проблематични за хората, които страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), състояние, при което стомашната киселина се връща от стомаха към хранопровода.

Прочетете още: Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест?

 

10. Черният шоколад повишава киселините в стомаха

Макар и полезен в умерени количества, високото съдържание на наситени мазнини в черния шоколад може да бъде трудно за усвояване от стомаха. Това, от своя страна, може да допринесе за увеличаване на стомашната киселинност.

 

11. Газирани напитки

Газираните напитки могат да раздразнят стомаха и да допринесат за увеличаване на киселинността в него. Те съдържат високи нива на въглероден диоксид и фосфорна киселина, които разширяват стомаха и водят до допълнителен натиск върху неговите стени.

 

12. Балсамов оцет

Балсамовият оцет съдържа киселини, като оцетна киселина, малинова киселина и винена киселина, които могат да раздразнят хранителния тракт и да допринесат за увеличаване на стомашните киселини. Когато тези киселини достигнат стомаха, те могат да нарушат естественото pH в него и да допринесат за появата на гастроезофагеален рефлукс.

 

13. Ядките повишават киселините в стомаха

Някои видове ядки, като лешниците и бадемите, могат да бъдат трудни за усвояване от стомаха и да допринесат за увеличаване на киселинността в него.

 

14. Спанак

 

Спанакът съдържа оксалатни киселини, които дразнят стомаха и водят до увеличаване на киселините в него. Оксалатите могат да се свързват с калциевите йони в стомаха и да образуват калциев оксалат. Това съединение може да предизвика образуване на камъни в бъбреците или да допринесе за други проблеми в организма, като увеличен риск от развитие на гастроезофагеална рефлуксна болест.

 

15. Бобови храни

Бобовите храни, като леща, боб и грах, могат да бъдат трудни за храносмилане и да причинят повишаване на киселинността в стомаха. Те съдържат високо количество влакнини и са богати на протеини, които са трудни за храносмилане.

 

Киселините в стомаха – финални думи

Диетата може да бъде една от основните причини за увеличаване на киселините в стомаха. Съществуват различни видове храни, които могат да раздразнят стомаха и да допринесат за увеличаване на киселинността в него. Ако често страдате от проблеми с киселините, може би е добре да ограничите консумацията на храните от списъка по-горе или да ги избягвате напълно. 

Също така, е важно да водите здравословен начин на живот, като се стремите да намалите стреса, да си набавяте достатъчно сън и да избягвате обилните хранения преди лягане.

Прочетете още: Най-ефикасните храни срещу стомашни киселини

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – Пирогов.
  2. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ (ГЕРБ) – ФАРМАКОТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.  Министерство на здравеопазването на Република България.
  3. J Dent, et al. (1999). An evidence-based appraisal of reflux disease management — the Genval Workshop Report. Gut.
  4. Johnson T, et al. (2010). Systematic review: the effects of carbonated beverages on gastro-oesophageal reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
  5. Kaufman SE, Kaye MD. (1978). Induction of gastro-oesophageal reflux by alcohol. Gut.
  6. Kubo A, et al. (2009). Effects of dietary fiber, fats, and meat intakes on the risk of Barrett’s esophagus. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации