Какво е гастроезофагеален рефлукс?

От Иван
Какво е гастроезофагеален рефлукс-Нутрима-бг

 

Какво е гастроезофагеален рефлукс?

Гастроезофагеален рефлукс е неприятно патологично състояние на храносмилателната система, което се изразява във връщане на стомашно съдържимо обратно към хранопровода. Това заболяване е известно още като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или стомашни киселини. 

Състоянието на гастроезофагеален рефлукс засяга мускулната клапа, която свързва горната част на стомаха с хранопровода. В медицинските среди, тази клапа се нарича долен езофагеален сфинктер, тъй като се намира в долната част на хранопровода. Когато тази клапа е слаба или се отваря абнормално, част от солно-киселинното стомашно съдържимо може да попадне обратно в хранопровода, което води до парене зад гръдната кост, по-известно като стомашни киселини. 

За съжаление, в България, състоянието на гастроезофагеален рефлукс е често срещано явление. Двама на всеки трима, от възрастното население на България (35 – 65 г.), страдат от стомашни киселини. 

 

Гастроезофагеален рефлукс – симптоми

Какво е гастроезофагеален рефлукс-Нутрима-бг-1

 

Сред най-често изразените симптоми на гастроезофагеален рефлукс се нареждат паренето зад стернума (гръдната кост), честото оригване и раздразненият стомах. 

Самото състояние на гастроезофагеален рефлукс е симптом, сам по себе си, който, ако бъде пренебрегван продължително, може да доведе до по-сериозни заболявания, като язва на хранопровода (езофагит) и дори езофагеален рак. 

 

  • Парене зад гръдната кост
  • Оригване
  • Връщане на стомашно съдържимо към хранопровода
  • Стомашно неразположение
  • Кисел вкус
  • Проблеми с дишането
  • Трудно преглъщане
  • Зъбна ерозия

 

Гастроезофагеален рефлукс – причини

Сред основните причини за появата на гастроезофагеален рефлукс се нареждат нездравословното хранене, нездравословният начин на живот, затлъстяването, липсата на физическа активност и прекомерният стрес. 

 

  • Прекомерната консумация на мазни храни
  • Прекомерната консумация на пържени храни
  • Прекомерната консумация на пикантни храни
  • Прекомерната консумация на добавена захар
  • Прекомерната консумация на алкохол
  • Прекомерната консумация на кафе (не се отнася за безкофеиновото кафе)
  • Тютюнопушенето
  • Наднорменото тегло
  • Липсата на физическа активност
  • Прекомерният стрес
  • Лягане скоро след хранене
  • Бременност

 

Гастроезофагеален рефлукс – хранене

Какво е гастроезофагеален рефлукс-Нутрима-бг-2

 

При симптомите на гастроезофагеален рефлукс се препоръчва да избягвате консумацията на мазни храни, пържени храни, захарни и солени изделия, както и преработените месни продукти и пикантните храни. 

За най-добри резултати, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена. 

 

Храни, които влошават състоянието на гастроезофагеален рефлукс

  • Пържени храни – пържени кюфтета, пържени филийки, пържени яйца
  • Бели тестени изделия – бял хляб, баници, тутманици, мекици
  • Пикантни храни – люти чушки, кисели краставички
  • Захарни изделия – вафли, бисквити, шоколад, сухи пасти
  • Сладкарски изделия – торти, пасти, сладолед, понички
  • Солени изделия – крекери, чипс, солени бисквити
  • Преработени месни продукти – наденици, кренвирши, бекон, колбаси
  • Бързи закуски – сандвичи, бургери, пици
  • Газирани напитки – кола, лимонада

 

Храни, които подобряват състоянието на гастроезофагеален рефлукс

  • Бобови храни – боб, леща, нахут
  • Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, кафяви макарони
  • Плодове – горски плодове, банани, пъпеш, ябълки (избягвайте цитрусовите плодове, ананас и портокалов сок)
  • Зеленчуци – броколи, краставици, спанак, карфиол, сладки картофи (избягвайте домати, кромид лук, праз лук и чесън)
  • Ядки – орехи, лешници, бадеми
  • Семена – ленено семе (смляно), конопено семе, чия

 

Финални думи

Какво е гастроезофагеален рефлукс-Нутрима-бг-4

 

Гастроезофагеалният рефлукс, по-известен като “стомашни киселини”, е неприятно заболяване на гастроинтестиналния тракт, което се характеризира с връщане на киселинно стомашно съдържимо обратно към хранопровода. В България, около 65% от възрастното население между 35 – 65 годишна възраст, страда от състоянието на гастроезофагеален рефлукс.

Най-често изразените симптоми на ГЕРБ биват честото оригване, паренето зад гръдната кост и раздразненият стомах. Сред основните причинители на стомашни киселини се нареждат нездравословният начин на живот, наднорменото тегло, нездравословното хранене, липсата на движение и хроничният стрес. 

За да облекчите симптомите на гастроезофагеален рефлукс и да се предпазите от бъдещо евентуално развитие на това неприятно състояние, базирайте седмичното си меню на храни, богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини и завършени белтъчини. 

Избягвайте консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, алкохол и кофеин.

Поддържайте здравословно тегло, спортувайте редовно, наспивайте се пълноценно и избягвайте прекомерния стрес. 

Кои са най-ефикасните храни срещу стомашни киселини?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Bortoli de N, et al. (2018). Gastroesophageal reflux disease, functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: Common overlapping gastrointestinal disorders. Annals of Gastroenterology.
  2. El-Serag H. (2008). The association between obesity and GERD: a review of the epidemiological evidence. Dig Dis Sci.
  3. J Dent, et al. (1999). An evidence-based appraisal of reflux disease management — the Genval Workshop Report. Gut.
  4. Johnson T, et al. (2010). Systematic review: the effects of carbonated beverages on gastro-oesophageal reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
  5. Kaufman SE, Kaye MD. (1978). Induction of gastro-oesophageal reflux by alcohol. Gut.
  6. Orr WC, Harnish MJ. (2001). Sleep-related gastro-oesophageal reflux: provocation with a late evening meal and treatment with acid suppression. Alimentary pharmacology and Therapeutics.
  7. Pehl C, et al. (1997). The effect of decaffeination of coffee on gastro-oesophageal reflux in patients with reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 
  8. Ranjitkar S1, Kaidonis JA, Smales RJ. (2012). Gastroesophageal reflux disease and tooth erosion. International Journal of Dentistry.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации