Какво е гастроезофагеален рефлукс?
Гастроезофагеален рефлукс е неприятно патологично състояние на храносмилателната система, което се изразява във връщане на стомашно съдържимо обратно към хранопровода. Това заболяване е известно още като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или стомашни киселини.
Състоянието на гастроезофагеален рефлукс засяга мускулната клапа, която свързва горната част на стомаха с хранопровода. В медицинските среди, тази клапа се нарича долен езофагеален сфинктер, тъй като се намира в долната част на хранопровода. Когато тази клапа е слаба или се отваря абнормално, част от солно-киселинното стомашно съдържимо може да попадне обратно в хранопровода, което води до парене зад гръдната кост, по-известно като стомашни киселини.
За съжаление, в България, състоянието на гастроезофагеален рефлукс е често срещано явление. Двама на всеки трима, от възрастното население на България (35 – 65 г.), страдат от стомашни киселини.
Гастроезофагеален рефлукс – симптоми
Сред най-често изразените симптоми на гастроезофагеален рефлукс се нареждат паренето зад стернума (гръдната кост), честото оригване и раздразненият стомах.
Самото състояние на гастроезофагеален рефлукс е симптом, сам по себе си, който, ако бъде пренебрегван продължително, може да доведе до по-сериозни заболявания, като язва на хранопровода (езофагит) и дори езофагеален рак.
- Парене зад гръдната кост
- Оригване
- Връщане на стомашно съдържимо към хранопровода
- Стомашно неразположение
- Кисел вкус
- Проблеми с дишането
- Трудно преглъщане
- Зъбна ерозия
Гастроезофагеален рефлукс – причини
Сред основните причини за появата на гастроезофагеален рефлукс се нареждат нездравословното хранене, нездравословният начин на живот, затлъстяването, липсата на физическа активност и прекомерният стрес.
- Прекомерната консумация на мазни храни
- Прекомерната консумация на пържени храни
- Прекомерната консумация на пикантни храни
- Прекомерната консумация на добавена захар
- Прекомерната консумация на алкохол
- Прекомерната консумация на кафе (не се отнася за безкофеиновото кафе)
- Тютюнопушенето
- Наднорменото тегло
- Липсата на физическа активност
- Прекомерният стрес
- Лягане скоро след хранене
- Бременност
Гастроезофагеален рефлукс – хранене
При симптомите на гастроезофагеален рефлукс се препоръчва да избягвате консумацията на мазни храни, пържени храни, захарни и солени изделия, както и преработените месни продукти и пикантните храни.
За най-добри резултати, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена.
Храни, които влошават състоянието на гастроезофагеален рефлукс
- Пържени храни – пържени кюфтета, пържени филийки, пържени яйца
- Бели тестени изделия – бял хляб, баници, тутманици, мекици
- Пикантни храни – люти чушки, кисели краставички
- Захарни изделия – вафли, бисквити, шоколад, сухи пасти
- Сладкарски изделия – торти, пасти, сладолед, понички
- Солени изделия – крекери, чипс, солени бисквити
- Преработени месни продукти – наденици, кренвирши, бекон, колбаси
- Бързи закуски – сандвичи, бургери, пици
- Газирани напитки – кола, лимонада
Храни, които подобряват състоянието на гастроезофагеален рефлукс
- Бобови храни – боб, леща, нахут
- Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, кафяви макарони
- Плодове – горски плодове, банани, пъпеш, ябълки (избягвайте цитрусовите плодове, ананас и портокалов сок)
- Зеленчуци – броколи, краставици, спанак, карфиол, сладки картофи (избягвайте домати, кромид лук, праз лук и чесън)
- Ядки – орехи, лешници, бадеми
- Семена – ленено семе (смляно), конопено семе, чия
Финални думи
Гастроезофагеалният рефлукс, по-известен като “стомашни киселини”, е неприятно заболяване на гастроинтестиналния тракт, което се характеризира с връщане на киселинно стомашно съдържимо обратно към хранопровода. В България, около 65% от възрастното население между 35 – 65 годишна възраст, страда от състоянието на гастроезофагеален рефлукс.
Най-често изразените симптоми на ГЕРБ биват честото оригване, паренето зад гръдната кост и раздразненият стомах. Сред основните причинители на стомашни киселини се нареждат нездравословният начин на живот, наднорменото тегло, нездравословното хранене, липсата на движение и хроничният стрес.
За да облекчите симптомите на гастроезофагеален рефлукс и да се предпазите от бъдещо евентуално развитие на това неприятно състояние, базирайте седмичното си меню на храни, богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини и завършени белтъчини.
Избягвайте консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, алкохол и кофеин.
Поддържайте здравословно тегло, спортувайте редовно, наспивайте се пълноценно и избягвайте прекомерния стрес.
Кои са най-ефикасните храни срещу стомашни киселини?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Bortoli de N, et al. (2018). Gastroesophageal reflux disease, functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: Common overlapping gastrointestinal disorders. Annals of Gastroenterology.
- El-Serag H. (2008). The association between obesity and GERD: a review of the epidemiological evidence. Dig Dis Sci.
- J Dent, et al. (1999). An evidence-based appraisal of reflux disease management — the Genval Workshop Report. Gut.
- Johnson T, et al. (2010). Systematic review: the effects of carbonated beverages on gastro-oesophageal reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
- Kaufman SE, Kaye MD. (1978). Induction of gastro-oesophageal reflux by alcohol. Gut.
- Orr WC, Harnish MJ. (2001). Sleep-related gastro-oesophageal reflux: provocation with a late evening meal and treatment with acid suppression. Alimentary pharmacology and Therapeutics.
- Pehl C, et al. (1997). The effect of decaffeination of coffee on gastro-oesophageal reflux in patients with reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
- Ranjitkar S1, Kaidonis JA, Smales RJ. (2012). Gastroesophageal reflux disease and tooth erosion. International Journal of Dentistry.