Здравословен начин на живот – що е то?

От Иван

Какво означава здравословен начин на живот?

Здравословен начин на живот е този начин на живот, при който рискът от развитие на хронични болести, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване, е сравнително най-малък. 

Здравословен начин на живот е този начин на живот, при който се чувстваме оптимално пълноценни, жизнерадостни, енергични, продуктивни и позитивни.

Здравословният начин на живот е напълно постижимо понятие, чиито основни елементи биват баланс, умереност, благоразумие и постоянство. 

 

До какво води следването на здравословен начин на живот?

Следването на здравословен начин на живот води до редица благоприятни ефекти върху физическото, психическото и емоционалното здраве. 

Някои от основните здравословни ползи биват подсилена имунна система, подобрена мозъчна функция, подобрена храносмилателна система, както и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване. 

 

 • Подсилена имунна система 
 • Подобрена мозъчна дейност
 • Подобрена храносмилателна функция
 • Здрава костна система
 • Подобрена бъбречна функция
 • Подобрена чернодробна функция
 • Здрава и еластична кожа
 • Понижени нива на холестерол
 • Стабилизирано кръвно налягане
 • Оптимални нива на кръвна захар
 • Повишен позитивизъм 
 • Повишено самочувствие
 • Повишени енергийни нива
 • Повишена продуктивност
 • Повишено количество и качество на живот
 • Понижен риск от развитие на сърдечни заболявания
 • Понижен риск от развитие на ракови заболявания
 • Понижен риск от развитие на диабет тип 2
 • Понижен риск от развитие на затлъстяване
 • Понижен риск от развитие на остеопороза
 • Понижен риск от развитие на деменция

 

Как да водим здравословен начин на живот?

Ако желаем да следваме здравословен начин на живот е необходимо да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да поддържаме оптимално тегло, да се наспиваме пълноценно, да поддържаме добри социални контакти, да научаваме нови неща редовно, да консумираме алкохол умерено и да избягваме стреса, негативизма и тютюнопушенето.

 

Хранете се здравословно

За здравословен начин на живот, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови култури, крехко месо, риба, яйца, плодове, зеленчуци, семена, ядки и подправки. 

Избягвайте или сведете до минимум консумацията на пържени храни, рафинирани тестени изделия, преработени меса, захарни изделия, сладкарски изделия, солени изделия, газирани напитки и бързи закуски.

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Пийте достатъчно вода

Приемайте поне по 8 чаши или 1.5 литра вода дневно. Увеличете количеството адекватно, в горещите летни дни. Носете бутилка с вода със себе си по всяко време и отпивайте често. 

Най-добрият индикатор за нивото на телесна хидратация е цвета на урината Ви. Урина с бледожълт цвят или цвят на слама индикира добра хидратация. Урина с бял цвят означава прекомерна хидратация, докато урина с тъмно жълт до кафяв цвят индикира обезводняване. 

 

Бъдете физически активни

Ако желаете да водите здравословен начин на живот, стремете се да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично. Експериментирайте с различни видове спортни занимания и си изберете спорт, чието практикуване Ви доставя най-голямо удоволствие. 

 

Поддържайте здравословно тегло

Здравословно тегло е това тегло, при което се чувстваме оптимално добре и при което съществува най-малък риск от развитие на диабет тип 2, затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. 

Индексът на телесната маса (ИТМ) представлява един от най-добрите (и лесни) индикатори за определяне състоянието на нашето тегло. ИТМ между 18.5 – 24.99 индикира здравословно тегло. ИТМ по-малък от 18.5 означава поднормено тегло, а този над 25 – наднормено тегло. 

Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

Поддържайте добри социални контакти

Стремете се да поддържате добри социални контакти с позитивни и емоционално интелигентни хора. Няма нищо по-добро от приятен разговор с добри приятели. Избягвайте лошите компании и негативните хора. 

 

Поддържайте добра интимна връзка

Хората, които се радват на добра интимна връзка, живеят по-дълго и боледуват много по-рядко. Стремете се да поддържате добри и позитивни взаимоотношения с любимия човек. 

Четирите основни елемента на сполучливата интимна връзка са обичта, уважението, разбирателството и себеотрицанието. 

 

Наспивайте се пълноценно

Редица изследвания доказват, че хората, които се наспиват добре, боледуват по-малко, живеят по-дълго, се чувстват по-енергични, са по-продуктивни и изпитват негативни емоции много по-рядко. 

За здравословен начин на живот се стремете да спите поне по 7- 8 часа на денонощие. При наличието на страничен шум, използвайте тапи за уши. 

 

Консумирайте алкохол умерено 

Прекомерната консумация на алкохолни напитки е свързана с редица здравословни усложнения, като чернодробна цироза, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак. 

За здравословен начин на живот, приемайте алкохол в умерени количества. Световната здравна организация препоръчва мъжете да не консумират повече от 4 алкохолни единици дневно или 20 алкохолни единици седмично, а жените – не повече от 3 алкохолни единици дневно или 15 алкохолни единици седмично. 1 алкохолна единица е равна 10 милилитра етанол (чист алкохол). 

Колко алкохол е безопасно да консумираме?

 

Избягвайте тютюнопушенето

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за смърт в световен мащаб. Засегнати са не само пушачите, но и тези около тях, които вдишват цигарения дим несъзнателно. 

Хората, които прибягват до употребата на цигари живеят сравнително по-кратко, боледуват по-често и изглеждат значително по-състарени от тези, които избягват практикуването на вредния навик. 

 

Не спирайте да придобивате нови знания

Редовното четене на книги и придобиването на нови знания води до значително подобряване на мозъчната функция, паметта и рационалното мислене, като в същото време понижава риска от развитие на невродегенеративни заболявания. 

Опитайте се да заместите гледането на телевизия (или поне част от него) с четенето на книга. Ако четенето не е сред най-любимите Ви занимания, защо не опитате с аудиокнига?

 

Избягвайте стреса

Стресът е състояние на нервно напрежение, предизвикано от негативни физически или емоционални фактори. Високите и чести нива на стрес водят до отслабена имунна система, понижена мозъчна дейност, влошена храносмилателна функция, както и до повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. 

Хроничният стрес води до постоянно и повишено отделяне на хормоните адреналин и кортизол, чието присъствие в кръвта кара кръвоносните съдове да се свиват, скелетните мускули да се съкращават а сърдечния мускул да бие по-бързо. С течение на времето, това води до повишен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане, преждевременно състаряване на кръвоносните съдове и повишен риск от развитие на инфаркт и инсулт. 

Сред най-добрите начини за справяне със стреса се нареждат физическите упражнения, йогата, медитацията, разходките сред природата и времето прекарано с любимите хора. 

 

Здравословен начин на живот – финални думи

Никога не е твърде късно да започнете да водите един по-здравословен начин на живот. Това, което трябва да направите, е да предприемете първата стъпка. 

Започнете с малка и лесно постижима промяна. Това ще Ви помогне да изградите по-силна воля, което от своя страна ще Ви позволи да правите все по-големи и значителни промени към едно по-добро Вас. 

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации