Знаем, че консумацията на плодове е изключително важна за доброто ни здравословно състояние, но обикновено се ограничаваме само до познатите ни видове, които се срещат близо до нас. Природата обаче ни предлага огромно разнообразие от екзотични плодове, които не само са изключително вкусни, но и се славят с безброй безценни ползи за нашето тяло. Днес ще ви запознаем именно с един такъв плод – питая, познат още като питахая или драконов плод.
Какво е питая?
Питая е плод на екзотично растение от семейство Кактусови и изначално произлиза от Централна Америка. В наши дни е добре култивиран, като вече може да се срещне в Югоизточна Азия, Южна Америка, Израел, Мексико и, разбира се, в България. Драконовият плод впечатлява не само с ценните си здравословни качества, но и с изключително интересния си и красив външен вид.
Растението цъфти с нежни цветове, които се виждат само през нощта, поради което местните го наричат “Кралица на нощта”, както и “Лунно цвете”. Външният му вид може да се опише с продълговата форма, като обвивката му е покрита с израстъци, които обикновено са в жълт, розов или червен цвят.
Когато го разрежете, плодът продължава да ви изненадва – вътрешността му е с белезникав или розовеещ цвят, в който ще видите и малки черни семки, подобни на тези на кивито. Уникалният облик на плодовете на растението дори се свързват с легенда, която разказва, че питаята произлиза от преди хиляди години, като е създадена от огнен драконов дъх.
Какви са здравословните ползи от консумацията на питая?
Питаята има редица здравословни ползи за тялото ни. Плодът подпомага работата на храносмилателния тракт и е изключително полезен за червата. Помага при отслабване, понижава нивата на холестерола, засилва имунната система, действа ободряващо и изпълва организма с енергия.
Според изследванията, драконовият плод има антибактериално и противогъбично действие, и дори предпазва от появата на рак. Консумацията на питая се бори също така с диабета, като успешно понижава нивата на кръвната захар при диабетиците и пред-диабетиците.
Питахаята е и перфектно средство е за справяне с анемията и ниските стойности на хемоглобин, благодарение на високото си съдържание на желязо. Драконовият плод стимулира създаването на важните за организма червени кръвни клетки. Плодът предотвратява появата на сърдечни проблеми, като значително понижава риска от инсулт, инфаркт и атеросклероза.
Питаята действа чудотворно и върху доброто състояние на кожата на лицето. Богатият ѝ на витамин С и антиоксиданти състав подхранва, възстановява и изглажда кожата, правейки я да изглежда стегната и свежа. Използва се и за приготвянето на домашни маски за коса, които подхранват, заздравяват и хидратират косъма.
Драконовият плод поддържа костите и зъбите здрави, повишава тяхната минерална плътност и понижава риска от развитие на остеопороза. Подходящ е за употреба от бременни жени – освен, че е богат на желязо, магнезий и калций, драконовият плод има леко слабително действие, което много често е търсен ефект от бременните.
На края, но не на последно място, питаята е богата на витамин С, Е и В6, тиамин, рибофлавин, ниацин, калций, магнезий, желязо и фосфор. Съставът ѝ изобилства от мастни киселини и е перфектен източник на антиоксиданти и фибри. Освен това, тя е супер хидратираща, защото е съставена от 80% вода.
Прочетете още: Какво са фибрите и защо са полезни за нашето здраве?
Как да консумираме питая?
Въпреки, че изглежда доста трудна за обработката, питаята всъщност може да се консумира и в сурово състояние, като се превръща в перфектна съставка за салати, десерти, смутита, прясно изцеден сок и други. Преди да консумираме питаята е необходимо да отстраним кората, което става най-лесно с лъжица, като преди това сме разрязали плода наполовина.
Друг лесен и много достъпен начин за консумация на питая, който също ни доставя нейния приятен, сладък вкус и безбройни ползи, е като го приемаме под формата на хранителна добавка (обикновено на прах). Предлага се в био магазините или аптечната мрежа, като може да бъде добавян отново към напитки, десерти или да се разтвори във вода.
Има ли странични ефекти от приема на питая?
Консумацията на екзотични, тропически плодове винаги трябва да е умерена и с повишено внимание, особено в началото, тъй като те могат да се окажат алергени.
Ако след първоначалната консумация не забележите странични ефекти и нямате оплаквания, можете съвсем спокойно да продължите с консумацията на плода. Не са открити други негативни отражения при консумацията на драконов плод.
Финални думи
Екзотичният плод питая е уникален природен представител, който ще ви изненада със своя интересен външен вид и сладък вкус. Той е прекрасен начин да разнообразите менюто си, като същевременно го обогатите с ценни витамини, минерали и други полезни вещества. Перфектно решение е за хората, спазващи здравословен начин на живот и балансиран хранителен режим, както и за вегани и вегетарианци.
Прочетете още: Червена боровинка – ползи, рискове и прием
Хареса ли ви тази статия?
Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвана литература
- Anand Swarup KR, Sattar MA, Abdullah NA, Abdulla MH, Salman IM, Rathore HA, Johns EJ. Effect of dragon fruit extract on oxidative stress and aortic stiffness in streptozotocin-induced diabetes in rats. Pharmacognosy Res. 2010 Jan;2(1):31-5.
- Arivalagan M, Karunakaran G, Roy TK, Dinsha M, Sindhu BC, Shilpashree VM, Satisha GC, Shivashankara KS. Biochemical and nutritional characterization of dragon fruit (Hylocereus species). Food Chem. 2021 Aug 15;353:129426.
- Attar ŞH, Gündeşli MA, Urün I, Kafkas S, Kafkas NE, Ercisli S, Ge C, Mlcek J, Adamkova A. Nutritional Analysis of Red-Purple and White-Fleshed Pitaya (Hylocereus) Species. Molecules. 2022 Jan 26;27(3):808.
- Joshi M, Prabhakar B. Phytoconstituents and pharmaco-therapeutic benefits of pitaya: A wonder fruit. J Food Biochem. 2020 Jul;44(7):e13260.
- Paśko P, Galanty A, Zagrodzki P, Luksirikul P, Barasch D, Nemirovski A, Gorinstein S. Dragon Fruits as a Reservoir of Natural Polyphenolics with Chemopreventive Properties. Molecules. 2021 Apr 9;26(8):2158.