Червена боровинка – ползи, рискове и прием

От Иван

 

Често наричано “суперхрана”, растението, известно под името “червена боровинка”, е широко разпространено на пазара в България и крие множество ползи за здравето. Какви точно? Нека видим!

В тази статия ще направим преглед на потенциалните здравословни ползи от приема на червена боровинка, хранителният профил и различните начини за консумация на небезизвестния червен плод. Нека преди това научим малко повече за червената боровинка!

 

Какво всъщност представлява червената боровинка?

Червената боровинка в вид малък, твърд и кръгъл плод, чийто вкус често се описва като кисел и в същото време – горчив. Този дребен, но изключително полезен плод, расте под формата на лоза и е характерен най-вече за сладководните блата в Северна Америка. 

Първоначално, растението червена боровинка е било използвано като хранително и лечебно средство от коренното население на Северна Америка. По-късно, богатството на витамин С в червения плод е било открито и от моряците, които са лекували скорбута именно с редовен прием на червена боровинка.  

 

Червена боровинка – хранителен профил

Червената боровинка е една малка природна фабрика на полезни хранителни вещества. В малка чаша със сурови червени боровинки се съдържа богата гама от витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други полезни нутриенти.  

 • 50 калории
 • 10 грама въглехидрати
 • 5 грама фибри
 • 5 грама захар
 • 2 грама протеин
 • 0 грама мазнини
 • 25% от дневните нужди от витамин С
 • 16% от дневните нужди от манган
 • 10% от дневните нужди от витамин 
 • 10% от дневните нужди от витамин Е
 • 10% от дневните нужди от витамини B-комплекс
 • 5% от дневните нужди от витамин К
 • 2% от дневните нужди от калий
 • 1% от дневните нужди от желязо

 

Растението червена боровинка е богато и на мощните антиоксиданти:

 • Кверцетин
 • Пеонидин
 • Мирицетин
 • Урсолова киселина
 • А-тип проантоцианидини

Имайте предвид, че в сушено състояние, червената боровинка губи повечето от своите витамини, но за сметка на това предлага по-високи количества фибри, калий и калций.

Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

за Червена боровинка - ползи и прием-Нутрима-бг-2

 

От край време, червената боровинка е наричана “суперхрана” и не случайно! Под червената обвивка на този дребен плод се крие цяло богатство от полезни нутриенти, чийто редовен прием е свързан с редица ползи за здравето. Всъщност, червената боровинка има по-високо съдържание на феноли (мощни антиоксиданти) дори и от гроздето.  

В допълнение, природното чудо червена боровинка изобилства от антоцианини и проантоцианидини – биоактивни съединения с мощни противоракови, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. 

Наред с тези си качества, червените боровинки са изключително полезни за оптималното здраве на пикочните пътища. Клиничните проучвания показват, че червеният плод помага за понижаване на риска от инфекции на пикочните пътища (UTI), както при възрастните, така и при децата. За тази цел, можете да приемате червена боровинка под формата на хранителна добавка, чай или прясно-изцеден сок. 

Освен тези здравословни ползи, редовният прием на червена боровинка е свързан и с:

 • Понижен риск от развитие на чернодробни заболявания
 • Нормализирано кръвно налягане
 • Подобрено зрение
 • Повишено сърдечно-съдово здраве
 • Подобрена функция на храносмилателната система
 • По-добра пробиотична микрофлора в червата
 • Понижен риск от запек
 • Подобрено урално здраве

 

Съществуват ли рискове от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е напълно безопасна за консумация, въпреки че в някои малки случаи, специалистите по хранене биха ви препоръчали да я избягвате. Това се отнася за тези от вас, които:

 • Приемат медикамента варфарин – поради по-високото си съдържание на витамин К, червената боровинка може да попречи на действието на варфарина – лекарство, което се предписва за разреждане на кръвта. Все пак, дори и да приемате варфарин редовно, можете да се облагодетелствате от хранителното богатство на плода, но в по-малки количества. 
 • Страдат от камъни в бъбреците – високият прием на сок от червена боровинка може да стимулира растежа на бъбречните камъни.

Сред някои от рядко-срещащите се странични ефекти, свързани с прекомерно високия прием на червена боровинка, се нареждат разстроен стомах, диария и повръщане.

Прочетете още: Камъни в бъбреците – видове, симптоми и хранене

 

Как да приемаме червената боровинка?

За Червена боровинка - ползи и прием-Нутрима-бг-1

 

Повечето хора приемат червена боровинка под формата на сок. Имайте предвид обаче, че макар и в сока да се запазват витамините и минералите, в него липсват други важни хранителни вещества, като фибри, желязо и калций. Освен това, купешкият сок от червена боровинка може да бъде с по-високо съдържание на добавена захар

Ето защо, за най-добри здравословни резултати, консумирайте червената боровинка под различни форми. Това включва приема на цял плод, в сушено състояние, на прах, във вид на чай, желе, или дори под формата на хранителна добавка. 

Можете да хапвате цели боровинки, както всеки друг плод или да ги прибавите в салата си, към сутрешната си закуска от овесена каша или да ги хвърлите в следобедното си смути. Ако вкусът им ви е прекалено тръпчив, можете да ги нарежете и да ги поръсите с малко кафява захар.

И това съвсем не е всичко! Можете да добавите червените боровинки към печива, мъфини и дори хляб. Разбира се, тези варианти може и да не са сред най-нискокалоричните примери за консумация на червени боровинки, но определено си заслужават (от време на време). 

 

Финални думи

Червената боровинка е отличен източник на редица хранителни вещества и антиоксиданти. Плодът предлага множество ползи за здравето, в това число подобряване на оралното здраве, предотвратяване на инфекциите на пикочните пътища и подпомагане при лечение на рак. 

Повечето хора могат безопасно да консумират червена боровинка, но тези от вас, които приемат разредители на кръвта, трябва да обсъдят приема с личния си лекар или с хранителен специалист. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

 1. Blumberg, J. B., Basu, A., Krueger, C. G., Lila, M. A., Neto, C. C., Novotny, J. A., Reed, J. D., Rodriguez-Mateos, A., & Toner, C. D. (2016). Impact of Cranberries on Gut Microbiota and Cardiometabolic Health: Proceedings of the Cranberry Health Research Conference 2015. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(4), 759S–70S. 
 2. Blumberg, J. B., Camesano, T. A., Cassidy, A., Kris-Etherton, P., Howell, A., Manach, C., Ostertag, L. M., Sies, H., Skulas-Ray, A., & Vita, J. A. (2013). Cranberries and their bioactive constituents in human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(6), 618–632. 
 3. González de Llano, D., Moreno-Arribas, M. V., & Bartolomé, B. (2020). Cranberry Polyphenols and Prevention against Urinary Tract Infections: Relevant Considerations. Molecules (Basel, Switzerland), 25(15), 3523. 
 4. Nemzer, B. V., Al-Taher, F., Yashin, A., Revelsky, I., & Yashin, Y. (2022). Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview. Molecules (Basel, Switzerland), 27(5), 1503. 
 5. Zhao, S., Liu, H., & Gu, L. (2020). American cranberries and health benefits – an evolving story of 25 years. Journal of the science of food and agriculture, 100(14), 5111–5116.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации