По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?

От Иван

Каква е разликата между кафявата и бялата захар и коя е по-здравословна?

Всеки, който има известен интерес към здравословното хранене, най-вероятно знае, че кафявият ориз е по-здравословен от белия. Същото се отнася и за кафявите макарони спрямо белите. Но дали нещата стоят по същия начин и при кафявата захар?

Краткият отговор е – не. От здравословна гледна точка, разлика между кафявата и бялата трапезна захар почти няма. Макар кафявата захар да съдържа няколко минерала, като желязо, магнезий и калций, тези количества са толкова минимални, че би следвало те да бъдат пренебрегнати напълно. Единствената разлика е вкусова и естетическа.

 

Видове захар

Захарта се дели на два вида – изкуствена и естествена. Изкуствената захар се добива промишлено и бива трапезна или добавена. Трапезната захар е тази, която слагаме в кафето си, а добавената захар е тази, която се прибавя към захарните изделия. Естествената захар се съдържа в плодовете, зеленчуците и меда.

Тази статия се отнася за промишлено-добитата трапезна захар. Тя бива три основни вида – бяла, кафява и сурова кафява захар.

 

  • Бяла захар – рафинирана захар, която преминава през няколко обработвателни етапа до пълно премахване на меласата и получаване на финни бели кристали
  • Кафява захар – рафинирана бяла захар, към която се добавя обратно част от меласата
  • Сурова кафява захар – нерафинирана захар, която се получава при първата кристализация на тръстиката. Трите основни вида сурова кафява захар са Демерара, Турбинадо и Мусковадо.

 

Промишлен процес

Захарта се добива най-вече от захарна тръстика. По време на преработката, сока от захарната тръстика се отделя, сварява и филтрира. Добитите кристали са кафяви на цвят заради съдържащата се в тях меласа. Следва обработката на тези кристали в центрофуга, при което се получава сурова кафява захар.

Суровата захар се обработва допълнително до пълно премахване на меласата и получаване на финните бели кристали, които познаваме всички. За да се получи кафява захар, част от премахнатата меласа се добавя обратно към вече рафинираните бели кристали.

Суровата кафява захар е нерафинирана и се получава при първата кристализация на тръстиката. Кафявата захар е рафинирана бяла захар, към която е добавена меласа. Меласата съдържа желязо, магнезий, калций и калий. За съжаление, количествата на тези минерали и в суровата и в рафинираната кафява захар са толкова малки, че не би следвало дори да бъдат споменавани. Кафявата захар е дори малко по-калорична от бялата, именно заради съдържанието на меласа.

 

Дневен препоръчителен прием на захар

Прекомерната консумация на промишлена захар може да доведе до редица хронични заболявания, като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет тип 2.

Световната здравна организация препоръчва приема на калории от изкуствена захар да не надвишава 5% от общото количество приети калории за деня. 1 грам захар съдържа 4 калории (килокалории). Това означава, че при среден дневен прием от 2500 калории, приетото количество захар не бива да е повече от 30 грама. За сравнение, една бучка захар е около 2.5 грама, една чаена лъжица захар е около 4.5 грама, а една супена лъжица захар – около 12 грама.

Всичко, което трябва да знаем за захарта и вредите от нея

 

Заключение

Прекалената консумация на трапезна или добавена захар води до редица здравословни проблеми. Сведете до минимум приема на промишлена захар и захарни изделия. Когато изпитвате желание да похапнете нещо сладко, хапнете плод. Плодовете също съдържат захар, но тя е естествена и е придружена от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Единствената значима разлика между бялата и кафявата трапезна захар е във външния вид, начина на обработка и вкусовите качества. От здравословна гледна точка, разлика между двата вида захар няма.

10 от най-вредните храни в България

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации