Какво е “Диабет на мозъка” и колко е опасен?

От Иван

 

Метаболитните нарушения, включително диабетът, са добре известни с техните въздействия върху физическото здраве. В този ред на мисли, “Диабет на мозъка” е понятие, което изтъква връзката между метаболитните нарушения и невродегенеративните процеси.

С други думи, “Диабетът на мозъка” предполага, че инсулиновата резистентност в мозъка може да играе ключова роля в развитието на болести като болестта на Алцхаймер – често наричана “Диабет тип 3”. Тази статия разглежда научните основи, потенциалните рискове и методите за превенция и лечение на така наречения “Диабет на мозъка”.

 

Какво е “Диабет на мозъка”?

Какво е “Диабет на мозъка” и колко е опасен-Нутрима-бг-1

 

“Диабет на мозъка” е концепция, която привлича все по-голямо внимание в научните среди и обществеността. Това е така именно поради потенциалните му връзки с различни неврологични заболявания, включително болестта на Алцхаймер. 

Този термин не е официално медицинско диагностициране, но се използва за описание на процесите, при които инсулиновата резистентност и нарушенията в метаболизма на глюкозата в мозъка допринасят за невродегенеративни заболявания.

 

Прочетете още:

Какво представлява инсулиновата резистентност?

 

Научни основи

Инсулинът е хормон, отговорен за регулирането на кръвната захар и играе важна роля в мозъчната функция, включително в невротрансмисията и паметта. Инсулиновата резистентност, характерна за диабет тип 2, се свързва със смущения в тези процеси в мозъка, което може да доведе до когнитивни нарушения и увеличен риск от развитие на невродегенеративни заболявания.

 

“Диабет на мозъка” и неврологични заболявания

Изследванията показват, че хората с “Диабет на мозъка” са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Механизмите, чрез които “Диабетът на мозъка” допринася за тези заболявания, включват нарушения в метаболизма на глюкозата, оксидативен стрес, възпаление и образуване на амилоидни плаки, които са характерни за болестта на Алцхаймер.

 

Прочетете още:

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

 

Превенция и лечение на “Диабет на мозъка”

Какво е “Диабет на мозъка” и колко е опасен-Нутрима-бг-2

 

Превенцията и управлението на състоянието “Диабет на мозъка” изисква комплексен подход, който включва регулиране на кръвната захар, подобряване на инсулиновата чувствителност и насърчаване на здравословния начин на живот

Диета, богата на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и нискогликемични храни, редовната физическа активност и управлението на стреса са сред ключовите стратегии. В някои случаи могат да се прилагат и медикаментозни средства за подобряване на метаболитния контрол.

 

Финални редове

Докато понятието “Диабет на мозъка” продължава да се изследва, наличните доказателства подчертават значението на метаболитното здраве за когнитивната функция и риск от невродегенеративни заболявания. 

Подобряването на инсулиновата чувствителност и управлението на кръвната захар могат да предложат важни стратегии за превенция и потенциално лечение на свързаните с мозъка заболявания. Ранното разпознаване и интервенция са ключови за намаляване на риска от развитие на тези сериозни здравословни състояния.

Прочетете още:

Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Заболяването захарен диабет. Министерство на Здравеопазването
  2. Antal, B., McMahon, L. P., Sultan, S. F., Lithen, A., Wexler, D. J., Dickerson, B., Ratai, E. M., & Mujica-Parodi, L. R. (2022). Type 2 diabetes mellitus accelerates brain aging and cognitive decline: Complementary findings from UK Biobank and meta-analyses. eLife, 11, e73138.
  3. Garcia-Serrano, A. M., & Duarte, J. M. N. (2020). Brain Metabolism Alterations in Type 2 Diabetes: What Did We Learn From Diet-Induced Diabetes Models?. Frontiers in neuroscience, 14, 229.
  4. Moheet, A., Mangia, S., & Seaquist, E. R. (2015). Impact of diabetes on cognitive function and brain structure. Annals of the New York Academy of Sciences, 1353, 60–71.
  5. Nguyen, T. T., Ta, Q. T. H., Nguyen, T. K. O., Nguyen, T. T. D., & Giau, V. V. (2020). Type 3 Diabetes and Its Role Implications in Alzheimer’s Disease. International journal of molecular sciences, 21(9), 3165.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации