Как да отслабваме трайно и сигурно?

От Иван

 

Всички знаем, че бързото отслабване често води до непостоянни резултати. Да се запази постигнатата цел е също толкова трудно, колкото и пътят, който извървяваме, когато сме решили да отслабваме. Добрата новина обаче е, че съществуват няколко проверени от времето правила, които ни помагат да отслабваме трайно и сигурно. 

В следващите редове ще Ви запознаем именно с практиките, които водят до трайно и сигурно отслабване, така че да запазите фината си талия и стегнатото си тяло за дълъг период от време. Нека преди това обаче научим малко повече за здравословното тегло. 

 

Какво е здравословно тегло?

За здравословно тегло се приема това тегло, при което човек има най-малка вероятност да развие различни заболявания, свързани със затлъстяването. Здравословното тегло не е нито наднормено (ИТМ над 25 кг/м2), нито поднормено (ИТМ под 18,5 кг/м2) – то е оптимално (ИТМ между 18,5 – 24.9 кг/м2). 

Златната среда се счита за най-подходяща за средностатистическия човек. Разбира се, оптималното тегло е различно за различните хора, като то зависи от индивидуални фактори – пол, височина, възраст. Можете сами да определите състоянието на вашето тегло с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ), или чрез измерване обиколката на талията.

Прочетете още: Какво представлява индексът на телесната маса?

 

Калкулатор за индекс на телесна маса и затлъстяване

С помощта на този калкулатор, можете бързо и лесно да изчислите своя индекс на телесна маса (ИТМ) и индекс на телесно затлъстяване (ИТЗ). Мерната единица за ИТМ е кг/м2, докато ИТЗ се измерва в проценти (%).

 

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Можете да научите повече за калкулатора и съответните резултати тук.

 

Кои храни ни помагат да отслабваме?

Един от най-добрите начини да отслабваме трайно и сигурно е като се доверим на здравословното и балансирано хранене. Това означава да наблегнем на храни, за които вече е доказано, че помагат при битката с килограмите и да избягваме тези, за които се знае че подпомагат увеличаването на адипоцитите (мастните клетки в тялото). 

Например, зеленчуците и плодовете са едни от най-добрите съюзници, когато желаем да отслабваме трайно, сигурно и здравословно. Старайте се да разнообразявате с различни видове, за да си набавяте всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти. Най-добре е ако продуктите са пресни, защото така техните полезни качества са запазени в изобилие. 

Авокадото е също изключително популярно сред любителите на здравословното хранене и отслабване, тъй като то подпомога загубата на килограми и допринася за поддържането на нормални нива на холестерола

Ядките са богат източник на здравословни мазнини и антиоксиданти и някои от тях са заслужили наименованието ‘суперхрани’. Опитайте бадемите – те са пълни с протеини и ще Ви заситят между основните хранения през деня. Овесените ядки са идеален вариант за вкусна и питателна закуска, която не само ще Ви зареди с енергия и фибри, но и ще стимулира загубата на тегло.

Добавете към диетата си зелен чай и смутита, а ако Ви се прииска нещо сладко, има много полезни алтернативи – например черният шоколад. Съществуват много книги с вкусни и здравословни рецепти, много видеа и какво ли още не – в днешно време в интернет могат да се намерят отговори на всякакви въпроси, като можете и да прочетете за опита на други хора, вече минали по този път.

Храните, които ни помагат да отслабваме трайно и сигурно, биват:

 • Плодове и зеленчуци
 • Бобови култури
 • Пълнозърнести храни
 • Ядки и семена 
 • Пробиотични храни
 • Вода

Прочетете още: Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване

 

Как да отслабваме трайно и сигурно?

 Как да отслабваме трайно и сигурно - Нутрима-бг-1

 

Но нека се върнем на главния въпрос – как да отслабваме трайно и сигурно, така че да избегнем “Йо-Йо” ефекта? За да постигнете трайни и задоволителни резултати по време на отслабване трябва най напред да приемете факта, че отслабването не е спринт, а е по-скоро маратон. За да преминете финала като победители, трябва да се снаражите с правилната умствена настройка, търпение и постоянство. 

Забравете за бързите диети, които обещават светкавични резултати (освен ако целта Ви не е инстантното сваляне на няколко килограма, и също толкова инстантното им възстановяване месец по-късно, плюс още няколко килограма отгоре). Движете се колкото можете повече – открийте спорт, който Ви харесва и го практикувайте няколко пъти седмично, поне по 30 – 60 минути. 

Проверявайте прогреса си върху кантара, но не всеки ден – това може да засегне емоционалното ни и психическо състояние и да саботира опитите ни да отслабваме ефективно. Пиенето на вода е абсолютно задължително – вашето тяло се нуждае от достатъчно хидратация, както и достатъчно сън – поне по 8 чаши вода и 8 часа сън на денонощие.

 

Препоръчителен прием на вода според вашата възраст и тегло

Възраст Дневен прием на вода
0 – 6 мсеца 100 – 190 мл/кг
6 – 12 месеца 130 мл/кг
1 – 2 години 1100 – 1200 мл/ден
2 – 3 години 100 мл/кг
4 – 8 години 1600 мл/ден
9 – 13 години момчета 2100 мл/ден
9 – 13 години момичета 1900 мл/ден
16 – 30 години 35-40 мл/кг
31 – 54 години 30-35 мл/кг
55 – 65 години 30 мл/кг
65 години + 25 мл/кг

 

10 златни правила, които ще ни помогнат да отслабваме трайно и сигурно

Първата и най-важна стъпка по пътя към желаното тегло е да си поставите ясна и реалистична цел, съобразена с вашите лични обстоятелствата. Специалистите, в сферата на здравословното отслабване, препоръчват да сваляме не повече от 0.5 – 1 килограм седмично. По този начин можем да отслабваме трайно и безопасно, а постигнатите резултати ще останат за дълго, че защо не и доживот. 

 1. Базирайте седмичното си меню на плодове, зеленчуци, бобови храни, пълнозърнести продукти, ядки, семена и ферментирали храни
 2. Намалете приема на месо и млечни продукти
 3. Сведете до минимум консумацията на пържени храни, преработени меса, бели тестени изделия, газирани напитки и захарни изделия
 4. Не пропускайте закуската – най-добрият вариант тук е овесената каша
 5. Спортувайте редовно и бъдете физически активни – поне по 30 – 60 минути дневно
 6. Наспивайте се пълноценно – минимум по 8 часа на денонощие
 7. Избягвайте излишния стрес – релаксирайте и бъдете позитивни
 8. Пийте достатъчно вода – поне по 1,5 – 2 литра дневно
 9. Намалете приема на алкохол (не повече от едно – две питиета на ден) и спрете тютюнопушенето
 10. Заобиколете се с позитивни и добри приятели

 

Калкулатор за дневен прием на калории

Този калкулатор за дневен прием на калории ще Ви позволи да пресметнете базовия си метаболизъм (BMR), както и препоръчителния дневен прием на калории, според вашите индивидуални нужди и цели. 

 

Моля въведете възраст
Моля въведете пол
Моля въведете височина
Моля въведете тегло
Моля изберете ниво на физическа активност
Моля въведете вашето име
Моля въведете имейл адрес

 

Можете да научите повече за калкулатора и съответните резултати тук.

 

Финални редове

Съществуват редица практики, които Ви обещават мигновена промяна, но те са крайно непрепоръчителни и дори опасни за вашето здраве. Да влезете във форма здравословно и да постигнете задоволителни резултати е напълно възможно – от вас се изисква само организираност, воля и рационално мислене. 

Малките навици, промени и стъпки оказват голямо значение и в тях се крие тайната на трайното отслабване. Тялото Ви е една добре смазана машина, която може да работи оптимално, само ако всички части в нея функционират както трябва. Не позволявайте на постъпките Ви и желанието Ви за светкавично отслабване да компрометират работата на тази чудна машина! 

Живейте здравословно!

 

7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
 2. Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
 3. Juul F, et al. (2018). Ultra-processed food consumption and excess weight among US adults.
 4. Luger M, et al. (2017). Sugar-Sweetened Beverages and Weight Gain in Children and Adults: A Systematic Review from 2013 to 2015 and a Comparison with Previous Studies.
 5. Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации