7 от най-здравословните храни с отрицателни калории

От Иван

 

Терминологичната фраза “храни с отрицателни калории” е концепция, която предизвиква любопитство и дискусии сред хранителните експерти и любителите на здравословния начин на живот. Въпреки че идеята звучи като нещо взето от научната фантастика, тя се основава на простия принцип, че някои храни изискват повече енергия за храносмилането им, отколкото предоставят на организма. 

Това не означава, че тези храни съдържат в себе си вълшебна добавка за отслабване, но когато се включат в балансирана диета, могат да имат положително въздействие върху управлението на теглото и общото здраве.

Нека разгледаме 7 такива храни, които са известни със своите потенциално “отрицателни” калории, като същевременно предлагат важни за здравето хранителни вещества.

 

1. Целина – сред най-здравословните храни с отрицателни калории

Целината е често цитиран пример за храна с “отрицателна калорийна стойност”. Богата на вода и влакнини, тя изисква значително количество енергия за дъвчене и храносмилане, което помага за ускоряване на метаболизма. Също така, целината е добър източник на витамин К, фолиева киселина и антиоксиданти, които поддържат здравето на костите и имунната система.

 

2. Грейпфрут

7 от най-здравословните храни с отрицателни калории-Нутрима-бг-1

 

Грейпфрутът е още една храна, която се смята за полезна в контекста на “храни с отрицателни калории”. Този цитрусов плод е богат на вода, витамин С и ликопен. Ликопенът е мощен антиоксидант, който се свързва с намален риск от някои видове рак, включително рак на простатата. Изследванията показват, че включването на грейпфрут в диетата може да подпомогне за управление на теглото и да подобри сърдечно-съдовото здраве.

 

Прочетете още:

15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

3. Ябълки – една от най-полезните храни с отрицателни калории

Ябълките са още един пример за храни, които могат ефективно да се включат в списъка на храните с “отрицателни калорийни стойности”. Те са богати на фибри и вода, което ги прави идеални за постигането на ситост за по-дълъг период от време. Помагат за регулиране на кръвната захар и поддържане на здравословно храносмилане, като същевременно предлагат разнообразие от витамини и минерали.

 

4. Краставици

Краставиците са изключително богати на вода и имат много ниско съдържание на калории, което ги прави идеален кандидат за списъка на “храни с отрицателни калории”. Те са отличен източник на витамин К, антиоксиданти и минерали. Включването на краставици в диетата може да подпомогне хидратацията и да предложи успокояващ ефект върху кожата.

 

5. Червени люти чушки – в топ 7 на най-здравословните храни с отрицателни калории

Червените люти чушки съдържат капсаицин, съединение, което може да увеличи метаболизма и да стимулира изгарянето на калории. Въпреки че не са сред традиционните “храни с отрицателни калории”, ефектът им върху ускоряването на метаболитните процеси прави червените люти чушки ценена добавка към всяка диета за отслабване. Освен това, капсаицинът се асоциира с намаляване на апетита и подобряване на чувството за ситост.

 

6. Спанак

7 от най-здравословните храни с отрицателни калории-Нутрима-бг-2

 

Спанакът е една от най-полезните зеленчукови храни, често асоциирана със здравословно хранене и диети за отслабване. Той е изключително богат на витамини А, С, К, желязо, фолати и антиоксиданти. Благодарение на високото си съдържание на баластни вещества и ниския брой калории, спанакът може да помогне за увеличаване на чувството за ситост без да добавя значително количество калории към дневния прием. 

 

7. Броколи – сред най-благотворните храни с отрицателни калории

Броколите са друг важен зеленчук, известен със своите полезни хранителни стойности и потенциално въздействие в контекста на храните с “отрицателна енергийна стойност”. Те са богати на витамини С и К, фолати, влакнини и минерали като калий. Броколите съдържат също сулфорафан, съединение с потенциални противоракови свойства.

 

Прочетете още:

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци

 

Финални думи

Въпреки че идеята за “храни с отрицателни калории” може да звучи привлекателно, важно е да се подчертае, че никоя храна не може да замени необходимостта от балансирана и разнообразна диета. Включването на тези храни може да допринесе за по-добро управление на теглото и общото здраве, но трябва да се комбинира с регулярни физически упражнения и здравословни хранителни навици за постигане на най-добри резултати.

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Buddemeyer, Katherine & Alexander, Ashley & Secor, Stephen. (2019). Negative calorie foods: An empirical examination of what is fact or fiction.
  2. Clegg, M. E., & Cooper, C. (2012). Exploring the myth: Does eating celery result in a negative energy balance? Proceedings of the Nutrition Society, 71(OCE3), E217.
  3. Rezaeipour, M., Apanasenko, G. L., & Nychyporuk, V. I. (2014). Investigating the effects of negative-calorie diet compared with low-calorie diet under exercise conditions on weight loss and lipid profile in overweight/obese middle-aged and older men. Turkish journal of medical sciences, 44(5), 792–798.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации