7 Ценни Съвета за Правилно Хранене по Време на Бременност

От Нутрима

 

Процесът на хранене по време на бременност е критичен аспект, който може значително да повлияе на здравето както на майката, така и на бебето. Правилният избор на храни и балансираното хранене са от съществено значение за осигуряване на необходимите хранителни вещества за подкрепа на здравословното развитие на плода и поддържане на здравето на майката.

Предлагаме ви 7 ценни съвета, базирани на научни изследвания, за правилно хранене по време на бременност. Нека преминем към съвет номер 1.

 

 1. Съвет 1 за Правилно Хранене по Време на Бременност: Увеличете Приема на Фолиева Киселина

Фолиевата киселина, позната още като витамин B9, е от решаващо значение за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Препоръчителният дневен прием преди и по време на бременност е 400 до 600 микрограма (µg). Добри източници на фолиева киселина включват зеленолистни зеленчуци, бобови култури, цитрусови плодове и обогатени с фолиева киселина храни.

 

 1. Осигурете Достатъчно Желязо

7 Ценни Съвета за Правилно Хранене по Време на Бременност-Нутрима-бг

 

Желязото помага за предотвратяване на анемия, усложнение, което може да увеличи риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. Препоръчителният дневен прием е около 22 – 27 милиграма (mg) – по-конкретно 0.3 милиграма на 1 килограм телесно тегло.

Храни богати на желязо включват червено месо, птиче месо, риба, бобови растения и зелени листни зеленчуци.

 

Прочетете още:

Всичко, което трябва да знаем за микроелемента желязо

 

 1. Съвет 3 за Правилно Хранене по Време на Бременност: Засилете Приема на Калций и Витамин D

Калцият и витамин D са важни за развитието на костите и зъбите на бебето. Препоръчителният прием на калций е 1000 мг на ден, а за витамин D – 600 IU. Млечните продукти, зеленолистните зеленчуци и обогатените с калций и витамин D храни са отлични източници.

 

 1. Поддържайте Умерен Прием на Риба

Рибата е ценен източник на омега-3 мастни киселини, които подпомагат развитието на мозъка и очите на бебето. Въпреки това, някои видове риба могат да съдържат високи нива на живак, което е вредно. Такива биват основно големите морски риби, като акула, марлин, риба меч.

Препоръчително е да се консумират не повече от 2-3 порции риби с ниско съдържание на живак на седмица – малки морски или речни видове.

 

 1. Съвет 5 за Правилно Хранене по Време на Бременност: Ограничете Кофеина и Избягвайте Алкохола

Кофеинът трябва да се консумира в умерени количества, не повече от 200 мг на ден (около една чаша кафе). Алкохолът трябва да се избягва напълно, тъй като може да доведе до развитието на фетален алкохолен синдром.

 

Прочетете още:

Кофеинът – вреден или по-скоро полезен?

 

 1. Стремете се към Разнообразие от Храни

7 Ценни Съвета за Правилно Хранене по Време на Бременност-Нутрима-бг-2

 

Разнообразието от храни гарантира, че получавате широк спектър от хранителни вещества, необходими за вашето здраве и развитието на бебето. Включете широк спектър от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и млечни продукти в диетата си.

 

 1. Съвет 7 за Правилно Хранене по Време на Бременност: Слушайте Тялото си

Всяка бременност е уникална, и нуждите на тялото ви могат да се променят. Ако имате специфични хранителни желания или непоносимости, обсъдете ги с вашия лекар или диетолог, за да намерите подходящи и безопасни алтернативи.

 

Финални Щрихи

Правилното хранене по време на бременност е важно не само за здравето на майката, но и за осигуряване на най-добрия старт в живота на бебето. Следвайки тези седем съвета, вие можете да направите значителни стъпки към поддържане на балансирана и хранителна диета, която подкрепя както вашето здраве, така и развитието на вашето бебе.

Желаем ви безпроблемна бременност!

 

Прочетете още: 

3 ценни съвета за здравословна бременност

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПРИ КЪРМЕНЕ. Министерство на Здравеопазването. 
 2. Jouanne, M., Oddoux, S., Noël, A., & Voisin-Chiret, A. S. (2021). Nutrient Requirements during Pregnancy and Lactation. Nutrients, 13(2), 692.
 3. Koletzko, B., Cremer, M., Flothkötter, M., Graf, C., Hauner, H., Hellmers, C., Kersting, M., Krawinkel, M., Przyrembel, H., Röbl-Mathieu, M., Schiffner, U., Vetter, K., Weißenborn, A., & Wöckel, A. (2018). Diet and Lifestyle Before and During Pregnancy – Practical Recommendations of the Germany-wide Healthy Start – Young Family Network. Geburtshilfe und Frauenheilkunde, 78(12), 1262–1282.
 4. Marshall, N. E., Abrams, B., Barbour, L. A., Catalano, P., Christian, P., Friedman, J. E., Hay, W. W., Jr, Hernandez, T. L., Krebs, N. F., Oken, E., Purnell, J. Q., Roberts, J. M., Soltani, H., Wallace, J., & Thornburg, K. L. (2022). The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences. American journal of obstetrics and gynecology, 226(5), 607–632.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации