Защо трябва да поддържаме здравословно тегло?

От Иван

 

Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение за нашето физическо, психическо и емоционално благосъстояние. С растящата забързаност на модерния живот и изменящите се хранителни навици, борбата с излишните килограми става все по-трудна, но и все по-важна. 

Научните изследвания неизменно показват, че поддържането на здравословно тегло не само подобрява физическото ни здраве, но и намалява риска от множество сериозни заболявания. В тази статия ще разгледаме значението на здравословното тегло, неговите ползи и как можем да го постигнем и поддържаме чрез балансиран начин на живот. Нека преди това научим какво всъщност означава “здравословно тегло”.

 

Какво е здравословно тегло?

Защо трябва да поддържаме здравословно тегло-Нутрима-бг-1

 

Здравословното тегло се определя като тегло, което е в хармония със здравето и физиологичните нужди на индивида. То не се измерва само в килограми, а се оценява спрямо индивидуалните фактори като възраст, пол, мускулна маса и метаболитни процеси.

Здравословното тегло се дефинира често чрез индекса на телесна маса (ИТМ или BMI), който се изчислява по формулата: тегло (в килограми) / височина (в метри на квадрат). И вес пак, имайте предвид че ИТМ не е перфектен показател за всеки, тъй като той не взима предвид мускулната маса и разпределението на мазнините. Според ИТМ, за здравословно тегло се приема това тегло, което попада между 18.5 – 24.9 ИТМ единици (кг/м2).

Здравословното тегло също зависи от обикновения начин на живот, като нивото на физическа активност и хранителните навици. Поддържането на здравословно тегло обаче не означава да се стремим към идеалите на моделите или звездите. То предполага вземане на индивидуални решения за здравословен начин на живот, който поддържа баланс между физическата и психическата ни форма.

 

Калкулатор за индекс на телесна маса и затлъстяване

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Предимства от поддържането на здравословно тегло

   Намаляване на риска от хронични заболявания: 

Хората с излишни килограми или затлъстяване имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане, някои видове рак и други хронични заболявания. Поддържането на здравословно тегло намалява вероятността за тяхното развитие.

 

   Подобряване на физическата активност: 

Здравословното тегло прави движението по-лесно и приятно. Това стимулира физическата активност, което подобрява общото ни физическо състояние и настроение.

 

   Поддържане на психическото здраве: 

Задължителната част от стремежа към поддържането на здравословно тегло е позитивният психически подход към себе си. Успешното постигане на тази цел укрепва самочувствието и доверието ни, което има положителен ефект върху психическото ни здраве.

 

Как да постигнем и поддържаме здравословно тегло?

Защо трябва да поддържаме здравословно тегло-Нутрима-бг-2

 

   Балансирано хранене: 

Правилното хранене играе ключова роля в поддържането на здравословно тегло. Трябва да консумираме разнообразни храни, богати на витамини, минерали и фибри, и да ограничим количеството на преработените и богати на калории храни.

Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

   Редовна физическа активност: 

Редовните упражнения са от съществено значение. Те помагат на тялото ни да изгаря излишните калории, укрепва мускулатурата и костите, и подобрява сърдечно-съдовата ни система.

 

   Контрол на стреса: 

Честото преяждане и дехидратацията могат да бъдат свързани със стреса. Намирането на здравословни начини за справяне със стреса, като йога или медитация, може да помогне да се избегне натрупването на излишно тегло.

 

   Редовни медицински прегледи: 

Редовните прегледи при лекаря помагат да се следи физическото ни състояние и да се открият своевременно всякакви здравословни проблеми.

 

В заключение

Поддържането на здравословно тегло е от жизненоважно значение за дълготрайното ни благосъстояние. То не само подобрява физическото ни здраве, но повишава качеството ни на живот и самочувствието. Чрез балансирано хранене, редовна физическа активност и грижа за психическото си здраве можем да постигнем и поддържаме здравословно тегло и да се радваме на по-дълъг и по-щастлив живот.

Прочетете още: Как да поддържаме здравословно тегло?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Министерство на Здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи.
  2. Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., et al. (2011). Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men.
  3. Dobner J, Kaser S. (2018). Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity.
  4. Holmgren, M., Sandberg, M., & Ahlström, G. (2018). The complexity of reaching and maintaining a healthy body weight – the experience from adults with a mobility disability. BMC obesity, 5, 33. 
  5. Ofei, F. (2005). Obesity – A Preventable Disease. GMJ – Ghana Medical Journal.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации