Какво е киноа?
Киноа е семето на южноамериканското растение Chenopodium quinoa. Този вид растение е с високо съдържание на полезни хранителни вещества и често бива наричано “суперхрана“. Въпреки че киноата се приготвя и консумира като зърнена храна, тя е категоризирана като псевдо зърнеста култура, тъй като не расте върху трева като пшеницата, овеса или ориза.
Киноата има хрупкава текстура и наподобява орехов вкус. Освен това не съдържа глутен, което я прави идеална за хора, които са чувствителни към глутен или пшеница. Семената на киноата са плоски, овални и обикновено бледожълти, въпреки че цветът може да варира от розов до черен, а вкусът ѝ – от горчив до сладък.
Киноата е служила за основна храна на Инките, които са я наричали “Майката на всички зърна”. Обикновено, тя се вари и се добавя към салати, използва се за сгъстяване на супи или се консумира като гарнитура или каша за закуска. В допълнение, семената могат да се смилат и да се използват като брашно или дори да се пукат като пуканки. Киноата е отлична храна и за бебета. Въпреки че технически киноата не е зърно, тя се счита за пълнозърнеста храна.
Киноа – хранителен състав
Киноата е една от най-здравословните зърнени храни на планетата. Тя е богата на завършени белтъчини, комплексни въглехидрати, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Този зърнен дар от природата е една от малкото растителни храни, които съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, което я прави идеална за вегани и вегетарианци.
Киноата е изключително богата на магнезий, желязо, цинк, фосфор, мед, манган и фолиева киселина. Тя съдържа и множество други биоактивни вещества, с мощни антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, като сапонин, кемпферол, кверцетин и сквален. Горчивите сортове киноа са по-богати на антиоксиданти от по-сладките видове, но и двете са добри източници на антиоксиданти и минерали.
Приготвената киноа се състои от около 72% вода, 21% въглехидрати, 4,5% белтъчини и 2% мазнини. Една чаша сварена киноа съдържа около 220 калории.
Хранителен състав за 100 грама сварена киноа:
- Калории: 120
- Вода: 72 гр
- Протеини: 4,5 гр
- Въглехидрати: 21 гр
- Захари: 0,9 гр
- Мазнини: 2 гр
- Фибри: 3 гр
Киноа – здравословни ползи
Редовната консумация на киноа е свързана с редица ползи за здравето. Приема, на тази ценна зърнена храна, води до подобрена храносмилателна функция, подсилена мозъчна дейност, подобрени нива на холестерол и кръвна захар, както и до понижен риск от развитие на констипация, диабет тип 2, сърдечни заболявания, ракови болести и затлъстяване.
Гликемичният индекс на киноата е сравнително нисък (53), което означава, че тя не предизвиква резки скокове и спадове на кръвната захар. Също така, тя е богат източник на устойчиво нишесте, което служи като храна на полезните бактерии и насърчава тяхната пролиферация. Липсата на глутен нарежда киноата сред безопасните храни за хора страдащи от целиакия или глутенова непоносимост.
- Подобрява храносмилателната функция
- Подсилва имунитета
- Подобрява мозъчната дейност
- Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
- Регулира нивата на кръвна захар
- Бори запека
- Подпомага отслабването
- Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от ракови болести
- Понижава риска от диабет тип 2
- Изразява противовъзпалителни свойства
Рецепта: Салата от киноа и печени зеленчуци
Тази салата от киноа и печени зеленчуци е пример за вкусно и здравословно странично ястие, което можете да прибавите към основното ястие от печено месо или риба.
Салатата е богата на витамини, минерали, фибри, завършени белтъчини и полезни мазнини, което я прави идеална и за основно вегетарианско или веганско ястие.
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 сладки картофа
- 2 зелени тиквички (цукини)
- 2 средно-големи глави червено цвекло
- 1 купа гъби манатарки
- 1 купа нарязани броколи
- 1 чаша киноа
- 2 чаши вода
- 1 скилидка чесън – смачкан
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- ¼ чаша винен оцет
- 1 супена лъжица магданоз
- 1 чаена лъжица горчица
- ¼ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 1 чаена лъжица пресен розмарин
- 1 чаена лъжица прясно орегано
Време за приготвяне:
- Подготовка – 20 минути
- Приготвяне – 40 минути
- Готова за консумация – 70 минути
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленчуците на кубчета. Поставете ги в тава за печене и прибавете зехтин, сол, черен пипер и малко вода, достатъчна да покрие дъното на тавата.
2. Поставете тавата със зеленчуците в предварително загрята до 200 °C фурна за около 35 – 40 минути, като ги покриете с капак. Преди да ги извадите се убедете, че зеленчуците са добре изпечени.
3. Междувременно, киноата се изплаква добре и се сварява в подсолена вода под капак за 15 минути, докато удвои обема си и стане полу-прозрачна. Съотношението киноа : вода е 1 : 2. След като е готова се оставя настрана за да изстине и поеме. Излишната вода се изцежда.
4. В голяма салатена купа прибавете вече изстиналата киноа и готовите зеленчуци. Прибавете останалите подправки от списъка и разбъркайте добре.
5. Разделете на 4 равни порции и сервирайте полу-охладена.
Хранителна стойност за 1 порция:
- Калории – 320
- Въглехидрати – 40 гр
- От които захари – 6 гр (естествени)
- Общо мазнини – 12 гр
- От които полиненаситени – 3 гр
- Мононенаситени – 8 гр
- Наситени – 1 гр
- Белтъчини – 13 гр
- Фибри – 10 гр
Киноа – финални думи
Киноата е изключително здравословна, вкусна и лесна за приготвяне храна. Всъщност, тя е една от най-богатите на полезни хранителни вещества зърнена храна.
В хранителния състав на киноата влизат важни витамини, минерали, антиоксиданти и биоактивни растителни съединения. Този зърнен дар от природата не съдържа глутен и помага за намаляване на нивата на кръвната захар, холестерола, триглицеридите.
Ако искате да увеличите съдържанието на полезни хранителни вещества във вашето меню, заместването на зърнени храни, като ориз или пшеница с киноа, може да бъде добро начало.
Живейте здравословно!
Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Antonio Manoel, et al. (2017). Quinoa: Nutritional Aspects.
- David S. Ludwig, et al. (1999). High Glycemic Index Foods, Overeating, and Obesity.
- Martin O. Weickert, et al. (2008). Metabolic Effects of Dietary Fiber Consumption and Prevention of Diabetes. JN.
- Michala JANCUROVÁ, et al. (2009). Quinoa – a Review.
- Viktória Angeli, et al. (2020). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization.