Какво всъщност представлява хипергликемията?

От Иван

 

Хипергликемията е патологично състояние на тялото, при което се наблюдава висока концентрация на глюкоза в кръвта. Обикновено, хипергликемията настъпва когато нивата на кръвна захар надвишат 7 mmol/l (милимола на литър). 

Кръвната захар представлява концентрацията на глюкоза в кръвта. В медицинските среди, тя е известна още като кръвна глюкоза. Нивата на кръвна захар в тялото са строго регулирани и се поддържат в диапазона между 4 – 6 mmol/l. Когато концентрацията на глюкоза надвиши тези норми, настъпва състоянието на хипергликемия, по-известна като висока кръвна захар.

Ако бъде оставено нетретирано, състоянието на висока кръвна захар може да доведе до развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2. 

 

Какви са нормалните стойности на кръвна захар?

Какво всъщност представлява хипергликемията-Нутрима-бг-1

 

Както вече споменахме, нормалните стойности на кръвна захар са между 4 – 6 mmol/l. За висока кръвна захар говорим когато концентрацията на глюкоза в кръвта надвиши 6.1 mmol/l, на гладно. Това състояние е известно още като преддиабетно. Когато нивата на кръвна захар надвишат 7 mmol/l настъпва така нареченото диабетно състояние.  

 

Кръвна захар на гладно Гликемично състояние
4.4 – 6.1 mmol/l Нормално
6.1 – 7 mmol/l Преддиабетно
Над 7 mmol/l  Диабетно

 

Какви са симптомите на хипергликемията?

Сред най-изразените симптоми на хипергликемията се нареждат честото уриниране, повишеното чувсто на глад и жажда, ускореният пулс, нарушеното зрение и хроничната умора. 

При много от хората, страдащи от хипергликемия, симптомите остават почти или изцяло незабелязани. За най-добри резултати, правете нужните профилактични прегледи редовно. 

 

 • Повишено чувство на жажда (полидипсия)
 • Повишено чувство на глад (полифагия)
 • Чести позиви за уриниране (полиурия)
 • Тъмни петна по кожата (хиперпигментация)
 • Ускорен пулс (тахикардия)
 • Необяснима загуба на тегло
 • Замъглено зрение
 • Хронична умора

 

Как да се предпазим от развитието на хипергликемия?

Какво всъщност представлява хипергликемията-Нутрима-бг-2

 

За да се предпазите от хипергликемията, базирайте менюто си на храни с нисък гликемичен индекс, като варива, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Намалете консумацията на месо, риба и животински продукти, като яйца, мляко и сирене. Избягвайте приема на захарни изделия, сладкарски изделия, бели тестени изделия, газирани напитки, плодови сокове, нектари и алкохол.

Консумирайте минимум по 25 – 30 грама фибри дневно. Приемайте поне по 3 различни зеленчука и 2 различни плода на ден. Яжте поне по 1 вид бобова храна и приемайте минимум по 1.5 – 2 литра вода, всеки ден. 

Поддържайте оптимално тегло, бъдете физически активни, наспивайте се добре и избягвайте прекомерния стрес. 

 

 • Увеличете консумацията на зеленчуци и плодове
 • Увеличете консумацията на варива
 • Увеличете консумацията на пълнозърнести храни
 • Увеличете консумацията на ядки и семена
 • Увеличете консумацията на вода
 • Намалете приема на месо, риба, яйца и мляко
 • Избягвайте консумацията на бели тестени изделия
 • Избягвайте консумацията на захарни и сладкарски изделия
 • Избягвайте консумацията на газирани напитки и нектари
 • Избягвайте консумацията на алкохол

 

Хипергликемията  – финални думи

 

Хипергликемията е патологично състояние на организма, което се характеризира с повишени нива на глюкоза в кръвта. Сред основните рискови фактори за развитие на това заболяване се нареждат нездравословният начин на хранене, затлъстяването, липсата на физическа активност, прекомерната консумация на алкохол, недоспиването и хроничният стрес. 

Сред най-изразените симптоми на хипергликемията се нареждат полифагията, полиурията, полидипсията, хиперпигментацията и тахикардията. 

За да се предпазите от хипергликемия, увеличете приема на варива, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Намалете консумацията на месо и животински продукти. Избягвайте захарните изделия, сладкарските изделия, белите тестени изделия, газираните напитки, нектарите и алкохола. 

Поддържайте здравословно тегло с индекс на телесна маса между 18.5 – 24.9 кг/м2, спортувайте минимум по 30 – 60 минути дневно, спете поне по 7 – 8 часа на денонощие, избягвайте стреса и пийте минимум по 1.5 – 2 литра вода на ден.

Прочетете още: Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации