Какви са здравословните ползи от приема на какао?

От Иван

 

Какво е какао?

Какви са здравословните ползи от приема на какао - Нутрима бг-3

 

Най-правилно, терминът “какао” се отнася за какаовите зърна, които се добиват от какаовото дърво (Theobroma Cacao), чиято родина е Южна Америка. Основните продукти на какаото биват какао на прах, какаово масло, какаови парченца, какаова паста и черен шоколад. У нас, най-често “какао” означава прахообразната форма, както и напитката, приготвяна от какао на прах.

Въпреки че родината на какаовото дърво е Южна Америка, две от най-големите държави производителки на какао в света се намират в Африка, а именно Кот д’Ивоар и Гана. Тези две африкански държави са отговорни за 60% от световния добив на какао (Кот д’Ивоар – 40%, Гана – 20%).

Какаото е особено богато на фибри, витамините А, В, С и Е, минералите магнезий, калций, цинк и желязо, антиоксидантите катехин и епикатехин, както и на полезни ненаситени мазнини и растителни белтъчини.

Редовната консумация на какао е свързана с редица здравословни ползи, като понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак и дори затлъстяване. За най-добри резултати, приемайте какаовите продукти в сурово, неподсладено и биологично чисто състояние.

 

Знаете ли, че..?

Според скалата ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity / Капацитет за Абсорбиране на Кислородни Радикали), антиоксидантните свойства на какаото са сред най-високите в природата. ORAC стойността на какаото е 55,653.

 

7 здравословни факта за какаото

 

Какаото с право може да бъде определено като природен резервоар на полезни хранителни вещества. Редовната консумация на натурални какаови продукти е свързана с редица ползи за здравето.

Ето 7 здравословни факта за този ценен природен продукт.

  • Какаото съдържа 40 пъти повече антиоксиданти от боровинките
  • Какаото съдържа повече калций от кравето мляко
  • Какаото е най-богатият растителен източник на желязо
  • Какаото е един от най-богатите източници на магнезий
  • Какаото е един от най-богатите източници на фибри
  • Какаото повишава хормоните на щастието
  • Какаото повишава нивата на добрия холестерол (HDL)

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Кои са основните сортове какао?

Сред най-разпространените сортове какао се нареждат сортовете Криоло, Форастеро и Тринитарио.

  • Криоло (Criollo) – най-висококачественият и най-рядък сорт какао, с особено ароматен и деликатен вкус. Световният пазарен дял на този сорт е едва 3%
  • Форастеро (Forastero) – най-разпространеният и най-горчив сорт какао. Световният пазарен дял на този сорт е около 90%
  • Тринитарио (Trinitario) – хибрид между Криоло и Форастеро, с леко плодов аромат

 

Какви са основните какаови продукти?

Какви са здравословните ползи от приема на какао - Нутрима бг

 

Сред основните продукти, които се извличат от какаовите зърна, се нареждат какаовите парченца, какаовата паста, какаовото масло, какаото на прах и разбира се – добре познатият на всички – черен шоколад.

Препоръчително е черният шоколад да съдържа минимум 70% какаова маса.

  • Какаови зърна – ядките на плода на какаовото дърво и суровината, от която се получават всички останали какаови продукти
  • Какаови парченца – обелени и счукани какаови зърна
  • Какаова паста – получава се чрез смилане на какаовите зърна
  • Какаово масло – извлича се чрез студено пресоване на какаовата паста
  • Какао на прах – добива се чрез смилане на твърдите частици, които се получават след извличането на какаовото масло от какаовата паста
  • Черен шоколад – наричан още натурален шоколад или тъмен шоколад. Получава се чрез изпичане на какаовите зърна. Препоръчително е съдържанието на какаова маса да е поне 70%
  • Какаов чай – приготвя се от обвивките на какаовите зърна

 

Какви са здравословните ползите от приема на какао?

Какаото представлява една изключително полезна храна, която изразява редица здравословни свойства. Не случайно, ацтеките са смятали какаото за дар от самия бог Кетцалкоатъл.

Редовният прием на какао е свързан с подсилена имунна система, подобрен метаболизъм, повишени енергийни нива, подсилена умствена дейност, както и с понижен риск от развитие на множество хронични заболявания и нежелани патологични състояния.

  • Изразява мощни имуностимулиращи свойства
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Подобрява функцията на храносмилателната система
  • Подобрява настроението
  • Изразява анти-депресивни свойства
  • Изразява анти-стресови свойства
  • Забавя процесите на стареене
  • Придава здравина и еластичност на кожата
  • Повишава енергийните нива на тялото
  • Подобрява здравината на костите и зъбите
  • Регулира нивата на холестерола
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Понижава риска от развитие на ракови болести
  • Подпомага отслабването
  • Облекчава предменструалните болки

20 от най-полезните храни за здраво сърце

 

Как да консумираме какаото?

Какви са здравословните ползи от приема на какао - Нутрима бг-2

 

Какаото предлага един изключително широк спектър на употреба. Различните какаови продукти могат да бъдат прибавяни към закуски, десерти, смутита, напитки, както и използвани като съставки в множество здравословни рецепти.

За най-добри здравословни резултати, изберете сурово, неподсладено, нерафинирано и биологично чисто какао.

  • Прибавете какао на прах към смутито
  • Прибавете какао на прах към закуската от овесена каша
  • Прибавете какао на прах към прясното мляко

  • Прибавете какао на прах към киселото мляко
  • Направете си здравословен шоколадов десерт с какао на прах
  • Поръсете какао на прах върху плодовата салата
  • Използвайте какаовите парченца в направата на десерти
  • Поръсете какаови парченца върху смутито
  • Прибавете какаови парченца към закуската от овесена каша
  • Използвайте какаово масло в направата на десерти и домашен шоколад
  • Прибавете какаово масло към горещата напитка
  • Използвайте какаова паста в направата на здравословни десерти
  • Хапнете няколко парченца какаова паста вместо шоколад
  • Хапнете шепа сурови какаови зърна
  • Хапнете няколко парченца черен шоколад за десерт

 

7 храни за отлична мозъчна дейност

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Какао – използвани източници

  1. Andrew Scholey, Lauren Owen (2013). Effects of Chocolate on Cognitive Function and Mood: A Systematic Review. Nutrition Reviews.
  2. Astrid Nehlig (2013). The Neuroprotective Effects of Cocoa Flavanol and Its Influence on Cognitive Performance. British Journal of Clinical Pharmacology.
  3. Beatrice A. Golomb, MD, PhD, et al. (2012). Association Between More Frequent Chocolate Consumption and Lower Body Mass Index.
  4. Karin Ried, et al. (2017). Effect of Cocoa on Blood Pressure. Cochrane library.
  5. María Angeles Martín, et al. (2016). Preventive Effects of Cocoa and Cocoa Antioxidants in Colon Cancer.
  6. Sonia Ramos, et al. (2017). Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. 
  7. Valeria Ludovici, et al. (2017). Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. Frontiers in Nutrition.
  8. Xiaochen Lin, et al. (2016). Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. The Journal of Nutrition.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации