Как да избегнем затлъстяването при децата в България?

От Иван

 

Затлъстяването при децата в България представлява сериозен здравен и социален проблем, който нараства с всяка изминала година. Това състояние води до физически здравословни проблеми като диабет тип 2, сърдечни заболявания и ортопедични усложнения. Наред с това, то влияе значително на психическото благополучие и самочувствието на децата. 

Каква е причината за всичко това? Ами… най-вече времената, в които живеем в момента. Времена, които се характеризират със забързан начин на живот и изобилие от нездравословни хранителни навици. Именно поради тази причина е изключително важно да се обърне специално внимание на превенцията и образованието относно здравословния начин на живот. 

Адресирането на този проблем изисква колективни усилия от страна на семействата, учебните заведения и правителствените органи. Тази статия разглежда различни аспекти и предлага конкретни решения за справяне с този проблем. Нека преди това, обаче, научим какво всъщност представлява затлъстяването при децата.

 

Какво всъщност представлява затлъстяването при децата?

Затлъстяването при децата е медицинско състояние, което се характеризира с натрупването на излишна мастна тъкан в тялото. Това, от своя страна, води до тегло, значително надвишаващо препоръчителните норми за дадена възраст и ръст. (Вижте таблицата по-долу).

Този проблем е особено тревожен, тъй като затлъстяването в детска възраст често предвещава здравословни проблеми в по-късния живот. Това включва хронични заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори някои видове рак. 

 

Препоръчително тегло при децата според възрастта
Възраст (г) Тегло при момчета (кг) Тегло при момичета (кг)
2 13,1 – 13,8 12,7 – 13,2
3 14,8 – 15 14,2 – 14,6
5 16,9 – 19,4 16,7 – 19
8 23,2 – 28,4 23 – 28,7
10 28,2 – 35,2 27,8 – 34,8
11 31 – 39,9 30,6 – 38,8
12 34,7 – 45,2 36,2 – 45,4
13 38 – 50,6 43 – 52,5
14 42,8 – 56,7 48,1 – 58
15 48,3 – 62,9 50,6 – 60,6
16 54 – 69,6 51,8 – 61,4
17 59,7 – 74 52,8 – 61,9

 

Какви са причините за затлъстяването при децата?

Причините за затлъстяването са многобройни. Те включват генетични фактори, начин на живот, диетични навици и физическа активност. В съвременното общество, където заседналият начин на живот и достъпът до висококалорична, нискокачествена храна са все по-разпространени, рисковете от затлъстяване се увеличават. 

Справянето с този проблем изисква комплексен подход, който включва редица аспекти. В това число, образование за здравословно хранене, насърчаване на физическата активност, психологическа подкрепа и, в някои случаи, медицинска намеса. Така е възможно не само да се намали текущото ниво на детското затлъстяване, но и да се предотвратят бъдещи здравословни проблеми свързани с него.

Прочетете още: 15 от най-вредните навици, които водят до затлъстяване

 

Какви са здравословните рискове от затлъстяването при децата?

Как да избегнем затлъстяването при децата в България-Нутрима-бг-1

 

Затлъстяването при децата не е просто въпрос на външен вид; то крие в себе си множество здравословни рискове, които могат да имат дългосрочни последици. Сред основните здравословни рискове са:

 • Повишен риск от хронични заболявания: Децата със затлъстяване са по-предразположени към развитието на диабет тип 2, високо кръвно налягане и холестерол, които са сериозни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
 • Проблеми с опорно-двигателния апарат: Излишното тегло оказва допълнително натоварване върху костите и ставите, водейки до болки и дори дългосрочни увреждания.
 • Психологически влияния: Затлъстяването може да доведе до намалена самооценка, социална изолация и депресия, особено в училищна среда, където телесният облик често е обект на внимание.
 • Респираторни проблеми: Децата със затлъстяване могат да изпитват затруднения в дишането, включително астма и обструктивна сънна апнея.
 • Риск от развитие на определени видове рак: В дългосрочен план, затлъстяването може да увеличи риска от развитие на някои видове рак, като например рак на гърдата и на дебелото черво.

Тези рискове подчертават важността от активното предприемане на стъпки за предотвратяване и контрол на затлъстяването при децата още от ранна възраст. По този начин се гарантира тяхното дългосрочно здраве и благополучие.

 

Как да избегнем затлъстяването при децата в България?

И така, след като научихме малко повече за затлъстяването при децата и рисковете, които това заболяване носи със себе си, нека сега се запознаем с основните аспекти, свързани с неговата превенция.

 

   Здравословно хранене – Основа за здрав живот

Здравословното хранене е първата и най-важна стъпка в превенцията на детското затлъстяване. Важно е да се насочим към:

 • Образование за здравословно хранене: Родителите и учителите трябва да работят заедно, за да научат децата на важността на балансираното хранене. Това включва разбирането на хранителните стойности, както и въздействието на различните видове храни върху тялото.
 • Промяна в хранителните навици: Необходимо е да се насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и белтъчини с ниско съдържание на мазнини, като се ограничава приемът на обработени и бързи храни, както и сладки напитки.
 • Включване на децата в процеса на готвене: Това може да помогне на децата да развият интерес към здравословното хранене и да научат основни умения за готвене.

Прочетете още: Подробен наръчник за здравословно хранене

 

   Физическа активност – Ключ към активен и здравословен начин на живот

Как да избегнем затлъстяването при децата в България-Нутрима-бг-2

 

Физическата активност играе критична роля в борбата с детското затлъстяване. Няколко стратегии включват:

 • Увеличаване на физическата активност в училище: Училищата трябва да предоставят повече възможности за участие в различни физически активности, като спортни игри, танци и гимнастика.
 • Стимулиране на интереса към спорта: Родителите и учители могат да насърчават децата да се занимават със спорт, като им показват разнообразието от възможности и ползите от тях.
 • Създаване на подходяща среда: Общините могат да съдействат като създадат безопасни и достъпни паркове, спортни площадки и места за игра.

 

   Психологическа подкрепа – Основа за здравословен психичен баланс

Психологическата подкрепа е изключително важна при управлението на детското затлъстяване:

 • Избягване на стигматизацията: Важно е да се създаде среда, в която децата да не се чувстват изолирани или критикувани заради теглото си.
 • Научаване на умения за справяне със стрес: Обучения и уъркшопи могат да помогнат на децата да развият умения за справяне със стреса и емоциите, които могат да водят до преяждане.
 • Семейна подкрепа: Семейството трябва да бъде включено в процеса на промяна, като се насърчават здравословни навици и се осигурява емоционална подкрепа.

 

   Ролята на обществото и държавните политики

За да бъде успешна борбата с детското затлъстяване, са необходими и усилия на обществено и държавно ниво:

 • Политики за здравословно хранене: Правителството може да наложи регулации за ограничаване на рекламите на нездравословни храни и напитки, особено тези, насочени към деца.
 • Повишаване на обществената осведоменост: Информационни кампании и образователни програми могат да повишат осведомеността за здравословния начин на живот и последиците от затлъстяването.
 • Партньорство между различни сектори: Сътрудничеството между училища, здравни организации, неправителствени организации и бизнеса може да допринесе за ефективното решаване на проблема.

 

Финални щрихи

Борбата с детското затлъстяване в България изисква комплексен подход, включващ здравословно хранене, физическа активност, психологическа подкрепа, както и ангажираност на обществото и държавата. Със съвместните усилия на всички заинтересовани страни, можем да осигурим по-здравословно и щастливо бъдеще за нашите деца.

Прочетете още: Защо трябва да поддържаме здравословно тегло?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. 19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването. Министерство на здравеопазването. Национален център по обществено здраве и анализи.
 2. Затлъстяването при децата. Министерство на здравеопазването. Национален център по обществено здраве и анализи
 3. Здравословен начин на живот. Министерство на Здравеопазването
 4. Препоръки за здравословно хранене. Министерство на Здравеопазването
 5. Kumari, S., Shukla, S., & Acharya, S. (2022). Childhood Obesity: Prevalence and Prevention in Modern Society. Cureus, 14(11), e31640.
 6. Pandita, A., Sharma, D., Pandita, D., Pawar, S., Tariq, M., & Kaul, A. (2016). Childhood obesity: prevention is better than cure. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 9, 83–89.
 7. Smith, J. D., Fu, E., & Kobayashi, M. A. (2020). Prevention and Management of Childhood Obesity and Its Psychological and Health Comorbidities. Annual review of clinical psychology, 16, 351–378.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации