Ето какво се случва с тялото Ви при недоспиване

От Иван

 

Сънят е важен физиологичен процес. По време на сън, тялото ни буквално се презарежда и се освобождава от натрупаните през деня физически и психически токсини. Честото недоспиване може да доведе до редица здравословни компликации, като отслабен имунитет, понижена мисловна дейност, намалено либидо и дори до затлъстяване.

Също така, липсата на достатъчно сън може да повиши риска от развитие на някои видове рак, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, както и от пътнотранспортни произшествия. 

За съжаление у нас, един на всеки трима страда от недоспиване. Така че, ако сте сред тези 33% от българите, които не си набавят достатъчно сън, съвсем не сте сами. Липсата на пълноценен сън спохожда все повече хора, всяка година, като причините за това могат да бъдат най-различни. 

Добре е да бъдем информирани за здравословните негативи, свързани с честото недоспиване и да се стремим да си набавяме достатъчно сън. В тази статия ще Ви запознаем с това което се случва с тялото Ви, когато не му осигурявате нужните часове сън. Но нека преди това научим малко повече за причините, които водят до недоспиване. 

 

Кои са най-честите причини, които водят до недоспиване?

Ето какво се случва с тялото Ви при недоспиване-Нутрима-бг-1

 

Сред най-честите причини за недоспиване се нареждат прекомерният стрес, липсата на физическа активност, прекалената употреба на електронни устройства, както и злоупотребата с кофеин, никотин и алкохол.

Навярно за мнозина може да бъде изненадващо, но прекомерната консумация на алкохол намалява качеството и количеството на съня. Докато в малки количества, алкохолът действа като релаксант, в по-големи дози той се превръща в стимулант. Не прекалявайте с приема на алкохол, ако желаете да се радвате на здрав и пълноценен сън. 

Ето и най-честите причини, които водят до недоспиване:

 

 • Високите нива на стрес
 • Прекомерният прием на кофеинови напитки
 • Тютюнопушенето
 • Прекомерната консумация на алкохол
 • Наднорменото тегло
 • Липсата на физическа активност
 • Злоупотребата с електронни устройства 
 • Нездравословното хранене

 

Ето какво се случва с тялото Ви при недоспиване

Ето какво се случва с тялото Ви при недоспиване-Нутрима-бг-2

 

След като се запознахме с най-големите врагове на пълноценния сън, нека сега разгледаме по-подробно 5 здравословни компликации, свързани с честото недоспиване. 

 

1. Честото недоспиване води до отслабен имунитет

Липсата на достатъчно сън може да доведе до отслабване на имунната Ви система. Това, от своя страна, понижава способността на тялото Ви да се бори с вирусите и инфекциите. Хората, които страдат от недоспиване, боледуват по-често и имат нужда от повече време за възстановяване след прекарана болест.

Отслабеният имунитет може да бъде предпоствака за развитието и на по-сериозни патологични състояния, като ракови заболявания и сърдечно-съдови болести. Ето защо е много важно да поддържате здрава и силна имунна система. За целта, спете поне по 8 часа на денонощие, спортувайте редовно, яжте повече плодове и зеленчуци и поддържайте здравословно тегло. 

 

2. Липсата на сън води до затлъстяване

Липсата на сън може да доведе до покачване на излишни килограми и значително да повиши риска от развитие на затлъстяване. Редица изследвания доказват, че хората, които спят по-малко от 5 часа на денонощие, са по-склонни към затлъстяване, в сравнение с тези, които си набавят поне по 7 – 8 часа сън.

За да се предпазите от наднормено тегло и затлъстяване спете по 7 – 8 часа на денонощие. Пийте повече вода, бъдете физически активни и наблегнете на храните с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, варива и пълнозърнести храни.

Прочетете още: Може ли недоспиването да доведе до затлъстяване?

 

3. Честото недоспиване понижава мозъчната функция

Редица проучвания доказват, че честото недоспиване води до проблеми с когнитивната способност на мозъка, като мислене, концентрация, памет и вземане на решения.

Всички мозъчни функции, включително разсъждения и решаване на проблеми, се влошават вследствие на недостатъчен сън. За да сте продуктивни, концентрирани и с ум-бръснач, спете по 8 часа на денонощие. 

 

4. Недостатъчният сън води до хронични заболявания

Честото недоспиване може значително да повиши риска от развитие на сърдечни болести, ракови заболявания и диабет тип 2

Кратката продължителност на съня (по-малко от 5 часа на денонощие) оказва негативно влияние върху здравето на сърцето. Изследванията констатират, че шансовете Ви за развитие на инфаркт или инсулт се увеличават неколкократно.

Освен това, липсата на сън е свързана и с по-високи нива на рак на гърдата, колоректален рак и рак на простатата. Доказано е, че хората, работещи през нощта, са най-застрашени в това отношение. Добрата новина е, че всички тези рискове могат да бъдат намалени значително. От вас се изисква единствено да си набавяте по 7 – 8 часа сън. 

 

5. Редовното недоспиване понижава либидото

Липсата на достатъчно сън може да намали нивата на тестостерон при мъжете и да доведе до понижено сексуално желание. Наред с това страда и вашето настроение. 

За да се радвате на пълноценна сексуална функция, спете по 8 часа на денонощие. В допълнение към това, поддържайте добра физическа форма, яжте повече плодове и зеленчуци, богати на нитрати и дръжте холестерола си в здравословните граници. 

Прочетете още: 5 от най-полезните храни срещу висок холестерол

 

Как да подобрим качеството и количеството на съня си?

 

Качеството и количеството на съня са от особена важност за цялостното Ви физическо, психическо и емоционално благосъстояние. За да сте здрави, енергични и пълноценни, спете по 8 часа на денонощие.

Ето 10 съвета, които ще подобрят качеството и количеството на вашия сън:

 

 1. Не се стресирайте излишно
 2. Не прекалявайте с кофеина, особено следобед
 3. Откажете цигарите
 4. Не прекалявайте с приема на алкохол
 5. Избягвайте електронните устройства преди лягане
 6. Практикувайте медитация или релаксиращи упражнения
 7. Четете книга преди лягане
 8. Слушайте релаксираща музика
 9. Не мислете за проблемите преди сън
 10. Спортувайте редовно

 

Финални думи

Набавянето на достатъчно сън е изключително важно, ако желаете да се радвате на крепко здраве и пълноценен живот. Честото недоспиване може да доведе до множество нежелани патологични състояния. Ето защо трябва да обмислите и елиминирате всички спънки, които оказват негативен ефект върху съня Ви и да се стремите да спите по 7 – 8 часа на денонощие. 

За здрав и пълноценен сън, бъдете физически активни, поддържайте оптимално тегло, не злоупотребявайте с кофеина, никотина и алкохола, избягвайте стреса, хранете се здравословно, не прекалявайте с употребата на електронни устройства и поддържайте позитивни социални контакти. 

Спете спокойно!

 

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Cappuccio FP, et al. (2011). Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. 
 2. Leproult R, et al. (2011). Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men.
 3. Luyster FS, et al. (2012). Sleep: A health imperative. 
 4. Shan Z, et al. (2015). Sleep duration and risk of type 2 diabetes: A meta-analysis of prospective studies.
 5. Susan L. Worley (2018). The Extraordinary Importance of Sleep. The Detrimental Effects of Inadequate Sleep on Health and Public Safety Drive an Explosion of Sleep Research.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации