Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често?

От Иван

 

В днешно време, думичката “отслабване” е добила толкова голяма популярност, че се е превърнала в неизменна част от ежедневието на почти всеки един от нас. Едва ли има човек, който в един или друг етап от живота си не е опитвал да се отърве от няколко “излишни” килограма. Темата за отслабването е безкрайно обширна. Информацията е неизчерпаема и е буквално навсякъде около нас. Всеки ден се появяват все по-нови диети, хората стават все по-информирани и въпреки всичко, неуспешната загуба на тегло е едно от най-честите здравословни оплаквания на 21-ви век.

И това не е най-лошото! Провалите в свалянето на излишните килограми водят със себе си разочарование, обезсърчение, тъга, отчаяние и куп други негативни емоции и чувства. Те пък от своя страна пораждат потиснатост и меланхолия, при което хората често прибягват до консумацията на вредни храни, като опит да повдигнат настроението си. И ето че порочният кръг се затваря и ние отново се озоваваме на стартовата линия, че дори и по-назад. 

Но защо е толкова трудно да отслабнем? Защо загубата на тегло крие толкова спънки и трудности, че се е превърнала в синоним на Херкулесова задача? Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често? Днес ще разгледаме именно тези толкова нашумели въпроси и ще Ви заредим с арсенал от съвети и напътствия, които ще наклонят везните в желаната посока. И така, нека започваме. 

 

Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често?

Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често-Нутрима-бг-1

 

Нека си признаем, почти всеки един от нас е правил опити да свали “няколко” излишни килограма. Било то заради наближаването на лятото, почивката на море, сватбеното тържество или важно спортно събитие, отслабването е било на дневен ред в един или друг момент от живота на почти всеки човек. За съжаление обаче, малцина могат да се похвалят с наистина задоволителни резултати. Резултати, които са видими, дълготрайни и пораждащи чувство на задоволство, увереност и удовлетвореност.

Но защо някои хора успяват да спечелят битката с излишните килограми, докато други жънат само неуспехи. Каква е тайната на успешното и ефикасно отслабване? Защо загубата на килограми е толкова трудна, дори непосилна задача? Къде се крие ключът към стройната фигура и фината талия?

Към днешна дата съществуват множество научни проучвания, засягащи биологичните, екологичните и поведенческите фактори, които правят загубата на тегло толкова трудна. Резултатите от всички тях са единодушни и разкриват, че свалянето на килограмите е сложен процес, който в повечето случаи е съпътстван от редица физиологични адаптации от страна на тялото. В това число, забавяне на метаболизма, намаляване на изразходваните калории, понижаване на работоспособността на органите и дори преустановяване на някои метаболитни процеси. И не, тялото Ви не Ви прави напук. То просто се опитва да се самосъхрани. И колкото по-често го подлагате на лишения, толкова повече задобрява в това. 

И тялото съвсем не е само в тази битка за оцеляване. То има един от най-могъщите съюзници на своя страна – мозъкът. Реакцията на мозъка към ограничаването на приетите калории, вследствие на дадена диета, е да увеличи желанието Ви за висококалорични храни. В това число, захарни изделия, пържени храни, сладкарски изделия и всевъзможни комбинации от тях. 

Да, точно така! Когато решите да се подложите на отслабване, вие всъщност влизате в директна битка с тялото и мозъка си. Два могъщи съперника, които са трупали опит и са разработвали механизми за противопоставяне на глада в продължение на милиони години. Започвате ли да разбирате защо опитите Ви за отслабване се провалят толкова често?

Нека сега разгледаме някои от най-честите причини, които водят до неуспешни опити за отслабване. 

 

Кои са най-честите причини, които водят до неуспех в опитите за отслабване?

Някои от най-честите причини, които водят до неуспешни опити за сваляне на излишните килограми, са желанието за светкавични резултати, отсъствието на добра мотивация, заседналият начин на живот, липсата на информираност, както и недоспиването, неправилният начин на хранене и непостоянството. 

 

Желаете да отслабнете на мига

Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често-Нутрима-бг-2

 

Една от най-честите причини, които водят до неуспешни опити за сваляне на излишните килограми, е желанието за незабавно отслабване. Колкото и да противоречи на физичните и биологични закони, днес все повече хора правят опити за мигновено отслабване със светкавични резултати. Въпреки че подобен подход е присъщ по-скоро за сценарий на научно фантастичен филм, хората нямат вина. 

Вината е в хилядите книги за бързо отслабване, диетите, обещаващи моментални резултати и магическите хранителни добавки, които “гарантират” топене на мазнините, с бързината на пролетен сняг. А дори и някои от тях да доведат до напредък, промяната обикновено е минимална и краткотрайна. Дори по-лошо, килограмите, които сте успели да свалите се връщат като бумеранг, носейки със себе си чувство на разочарование, влошено здраве и дори няколко допълнителни килца “за всеки случай”. Този проблем се среща толкова често, че дори си има име. Запознайте се с “Йо-йо” ефекта.

 

Съвет

Забавете темпото. Осъзнайте, че пътят към мечтаната фигура е дълъг и отнема време. Не се опитвайте да търсите пряка пътека или машина на времето, защото такива съществуват само в романите на Хърбърт Уелс. Започнете с малки стъпки и се пригответе за дълга, но ползотворна разходка. 

По този начин не само ще постигнете задоволителни и дълготрайни резултати, но и ще запазите здравето си в добра форма. 

 

Първа стъпка: Забравете за бързото отслабване.

 

Пренебрегвате водата

Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често-Нутрима-бг-3

 

Знаете ли, че две трети от вашето тяло се състои от вода? Водата присъства във всяка една клетка, тъкан и орган и участва във всеки един метаболитен процес и физиологичен механизъм. Без вода, животът на Земята би бил невъзможен и ще изчезне само за броени дни. 

А знаете ли, че оптималната хидратация на тялото води не само до нормални телесни функции, но и до загуба на тегло? Да, точно така. Повече вода означава по-малко килограми. Но как така? – Ами водата съдържа нула калории, промотира горенето на калории, кара тялото Ви да се чувства по-сито и дори понижава апетита. 

 

Съвет

Направете бутилката с вода неизменен спътник във вашето ежедневие. Носете я навсякъде и по всяко време. Отпивайте често и не чакайте да почуствате жажда. Изпивайте по 2 литра вода дневно (говорим за чиста вода – кафето, соковете, чайовете или супата не влизат в тази категория). Приемайте по чаша вода непосредствено преди всяко основно хранене. 

Избягвайте газираните напитки, плодовите сокове, нектарите и енергийните напитки, тъй като те са с високо съдържание на добавена захар и празни калории. Ако все пак не можете без тях, започнете да ги разреждате с вода, в съотношение 1 : 1. 

 

Първа стъпка: Започнете да пиете по 2 литра вода дневно. 

 

Не се движите достатъчно

Защо опитите ни за отслабване се провалят толкова често-Нутрима-бг-5

 

За съжаление, живеем във времена, в които става все по-трудно да се движим и да бъдем физически активни. Професиите, които изискват физически труд стават все по-малко, “благодарение” на третата индустриална революция и растящите кохорти от роботи, часовете, прекарани пред компютъра стават все по-дълги, общественият или личен транспорт – все по-достъпен. Днес, все повече хора работят от вкъщи, като физическата им активност се свежда до разходки от спалнята, до хола, кухнята и обратно. 

Какъв е резултатът от всичко това? Световна пандемия от затлъстяване, хронични заболявания и некачествен живот. Липсата на физическа активност не само води до покачване на излишни килограми, но и до повишен риск от сърдечно-съдови болести, диабет и ракови заболявания. Заседналият начин на живот се отразява и на настроението ни, на начина ни на мислене и емоционалното ни състояние. А какво правим когато се чувстваме потиснати, раздразнени или емоционално изтощени? – Търсим утеха в храната. И не каква да е храна, а такава, която прелива от калории, добавена захар, мазнини и въглехидрати. 

 

Съвет

Увеличете движението. Възползвайте се от всяка възможност за разходка. Вземайте стълбите, вместо асансьора. Използвайте колелото, вместо колата. Слезте една или две спирки по-рано и извървете оставащото разстояние пеша. Паркирайте по-далеч от работното място. Намерете си хоби, което включва повече движение. Започнете да практикувате вид спорт, който Ви доставя удоволствие. 

Нещо, което можете да направите още в този момент, е да инсталирате фитнес приложение на смартфона си, с което да следите стъпките си. Започнете със 6,000 стъпки дневно. И помнете: – движението е здраве, бъдете здрави!

 

Първа стъпка: Започнете да правите по 6,000 стъпки дневно. Това се равнява на около 4 километра или 45-минутна разходка. 

 

Подценявате храната

 

Храната е източник на витамини, минерали и редица други важни хранителни вещества. Тя снабдява тялото ни с енергия и ни поддържа живи. Храната обаче е нож с две остриета, особено когато прекаляваме с количествата. Така както може да бъде извор на важни хранителни вещества, по същия начин може да бъде и източник на вредни мазнини, празни калории, големи количества захар, сол и всевъзможни добавки, които излизат директно от Менделеевата таблица.

Ако желаете да се радвате на здравословно тегло, направете храната свой верен помощник. Ключът към стройното тяло не се крие в лишенията и глада, а в правилния начин на хранене. Всичко, което трябва да направите, за да поддържате здравословно тегло, е да се съсредоточите върху консумацията на определени храни и да избягвате приема на други. Под “избягване” имаме предвид по-рядко, а не напълно. В крайна сметка, целта на тази статия не е да Ви откаже от живота, а да Ви помогне да правите по-информирани избори, относно храненето. 

Порциите и хранителните навици също имат голямо значение. Не прекалявайте с количествата. Използвайте малки чинии и купи. Дъвчете бавно и продължително. Преустановете хранене преди сте се почувствали напълно сити. Не пропускайте основните хранения през деня, особено закуската. Силно препоръчително е да не зареждате кухненските шкафове с всевъзможни лакомства. Не се заобикаляйте със сладки изкушения, освен ако не сте наследили волята и самоконтрола на японските самураи. 

 

Съвет

Базирайте седмичното си меню на бобови култури, пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки, семена и пробиотични храни. Намалете консумацията на мляко, сирене, масло, кашкавал, яйца и месо до 2 – 3 пъти седмично. Избягвайте приема на захарни и солени изделия, сладкарски изделия, пържени храни, преработени меса и газирани напитки. 

 

Първа стъпка: Започнете да консумирате по 3 различни зеленчука и 2 различни плода дневно. 

 

Не отдавате достатъчно значение на съня

 

Ако сте сред хората, които са скарани с Феята на сънищата, съвсем не сте сами. Липсата на достатъчно сън е все по-често срещано явление, което тормози все повече хора по света. И това никак не е изненадващо, като имаме предвид все по-забързания начин на живот, все по-стресовото ежедневие, все по-дългите часове в службата и все повечето време, прекарано пред компютъра и в социалните мрежи. По всичко личи, че разполагаме с все по-малко време, макар че времевият формат не се е променил, откакто шумерите са изобретили шестдесетична времева система, преди повече от 4,000 години. 

А от къде можем да спечелим няколко ценни часа? Разбира се, че от съня! В крайна сметка, часовете, прекарани в сън са си чиста загуба на време. Но дали? Всъщност, сънят е изключително важен физиологичен процес, който не бива да бъде пренебрегван. Качественият сън, както и набавянето на достатъчно от него в точното време, е също толкова важно за оцеляването, колкото храната и водата.

По време на сън, тялото Ви се презарежда, лекува и детоксикира. Сънят засяга почти всеки един орган и всяка една система – от мозъка, сърцето и белите дробове до метаболизма, имунитета, настроението и устойчивостта на болести. Научните изследванията показват, че липса на достатъчно сън, както и лошото качество на съня, увеличават значително риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. Да, правилно разбрахте – липсата на сън води до нежелано покачване на килограми.

 

Съвет

Набавяйте си по 8 час сън на денонощие. Опитвайте се да заспивате в промеждутъка между 22:00 – 23:00 часа. Избягвайте приема на кофеинови напитки в късните следобедни часове, както и употребата на електронни устройства преди сън. Поддържайте оптимална температура в спалнята – около 18 – 20 градуса по Целзий. Инвестирайте в удобна възглавница. Слушайте релаксираща музика. А защо не пробвате и с четене на книга? Говорим за книги в истинския смисъл на думата – с корици и приятен мирис на мастило и хартия. 

 

Първа стъпка: Започнете да спите по 8 часа на денонощие.

 

Финални думи

 

Ако желаете да отслабвате ефикасно и здравословно и да постигнете задоволителни и дълготрайни резултати, забравете за светкавичните диети, неистовите лишения и приказките от “Хиляда и една нощ”. Трябва да осъзнаете, че процесът на отслабване е по-сложен отколкото се представя в медиите и обикновено изисква повече време и постоянство. Започнете да гледате на загубата на тегло като на маратон, а не като на спринт. Само по този начин ще можете да пресечете финалната линия като победител.  

Ако трябва да обобщим всичко написано дотук в едно единствено изречение, то би било следното: – Не се опитвайте да отслабвате, а се стремете да поддържате здравословно тегло (калкулаторът за намиране на идеалното тегло по-долу може да Ви даде отправна точка). Ако помислите малко върху това, ще осъзнаете, че тайната на желаната фигура не се крие в краткотрайните диети или неистовите лишения, а в дълготрайните и лесни за изпълнение стъпки, които можете да следвате до живот и то с лекота. 

А каква е първата и най-лесна стъпка, към здравословно тегло, която можете да направите още днес? – Започнете да пиете по 2 литра вода дневно. Единственото, което се изисква от вас, е да държите бутилката с вода на една ръка разстояние. Това е.

За финал бихме искали да завършим със следната сентенция на мотивационния лектор и писател Джим Рон: “Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, на което можеш да живееш”.

 

Калкулатор за намиране на идеалното тегло

С помощта на този калкулатор можете бързо и лесно да намерите какво е вашето идеално тегло, според вашия пол, възраст и височина. Калкулаторът предлага изчисления по няколко различни формули. Съветът ни е, ако сте жена да вземете под внимание формулата на Робинсън, а ако сте мъж – тази на Дивайн.

  • Жени – формула на Робинсън
  • Мъже – формула на Дивайн

 

години
см
Фута
Инчове

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Отслабване – използвани източници

  1. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
  2. Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
  3. James M. Rippe, et al. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding.
  4. Jean-Philippe Chaput, et al. (2012). Adequate sleep to improve the treatment of obesity.
  5. Jodi D. Stookey, et al. (2012). Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity.
  6. Luger M, et al. (2017). Sugar-Sweetened Beverages and Weight Gain in Children and Adults: A Systematic Review from 2013 to 2015 and a Comparison with Previous Studies.
  7. Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации