Тази здравословна и вкусна закуска от яйце и авокадо върху тортила питка е идеална за забързаните делнични сутрини, понеже са Ви нужни само няколко минутки за нейното приготвяне.
Закуската е особено богата на завършени белтъчини, фибри, полезни мазнини, витамини и минерали.
Продуктите от списъка по-долу са достатъчни за 1 порция. Умножете според броя необходими порции.
Необходими продукти за закуска от яйце и авокадо върху тортила питка
- 1 пълнозърнеста тортила питка
- 1 добре узряло авокадо
- 1 яйце
- 1 супена лъжица зехтин
- Една чаена лъжица лимонов сок
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне на закуска от яйце и авокадо върху тортила питка
- Намачкайте авокадото в купа докато стане на каша
- Прибавете лимоновият сок и разбъркайте добре
- Прибавете сол и пипер на вкус
- Поставете тортилата в чиния и я притоплете в микровълновата фурна за около 1 минута
- Нанесете пастата от авокадото върху тортила питката
- В предварително загрят тиган, прибавете зехтина и яйцето
- Поставете вече готовото яйце върху авокадото
- Добър апетит и успешен старт на деня Ви!
Какви са здравословните ползи, свързани с консумацията на закуска от яйце и авокадо върху тортила питка?
Авокадото представлява един изключително полезен плод, чиято консумация е свързана с редица здравословни ползи. То е сред малкото плодове, които съдържат в себе си както полезни мазнини, така и белтъчини.
Яйцата от своя страна, са една от най-полезните храни, които можете да сложите на трапезата си. Тези природни резервоари на полезни хранителни вещества допринасят за здрава имунна, мускулна и костна ситема, както и за понижен риск от развите на рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
Консумацията на закуска от яйце и авокадо върху тортила питка:
- Подпомага отслабването
- Подсилва имунната система
- Поддържа кожата здрава и еластична
- Подсилва мускулната система
- Понижава лошия холестерол
- Регулира нивата на кръвна захар
- Подобрява храносмилателната функция
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на затлъстяване
5 доказани здравословни ползи от авокадото
Хареса ли Ви тази рецепта?
Хареса ли Ви тази рецепта? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Mark L. Dreher and Adrienne J. Davenport (2013). Avocado Composition and Potential Health Effects.
- Alexandra L. Jenkins, David J.A. Jenkins, Thomas M.S. Wolever, Alexander L. Rogovik, Elena Jovanovski, Velimir Božikov, Dario Rahelić, and Vladimir Vuksan (2008). Comparable Postprandial Glucose Reductions with Viscous Fiber Blend Enriched Biscuits in Healthy Subjects and Patients with Diabetes Mellitus: Acute Randomized Controlled Clinical Trial.
- Victor L Fulgoni, III, Mark Dreher, and Adrienne J Davenport (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008.
- F KhachikP S BernsteinD L Garland (1997). Identification of lutein and zeaxanthin oxidation products in human and monkey retinas.
- Qing-Yi Lu, James R. Arteaga, Qifeng Zhang, Sergio Huerta, Vay Liang W.Go, David Heber (2005). Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances.