За да отслабнем, не бива да ядем сладко! Но дали?

От Себиле

 

Понякога има моменти, в които не харесваме тялото си и как изглежда то. Искаме да качим няколко килограма или още по-трудното – да отслабнем. Всеки, който е искал да свали няколко килограма, поне веднъж е чувал думите „Трябва да спреш сладкото, ако искаш да отслабнеш!“. 

Дали наистина е така и трябва ли да се лишаваме от сладко, ако желаем да отслабнем? Как да избягваме захарта, която понякога ни носи радост в сивия ден и ако да, с какво може да я заместим? Ако търсите отговори на тези въпроси, тази статия е именно за вас. 

 

Можем ли да ядем сладко ако искаме да отслабнем?

За да отслабнем, не бива да ядем сладко! Но дали?-Нутрима-бг-2

Въпреки неоспоримия си вкус, захарните изделия често съдържат голямо количество прости въглехидрати и добавена захар, придружени с наситени мазнини. Именно това е причината повечето хора, желаещи да смъкнат килограми, да ги изключват от менюто си. В крайна сметка, мазнините са висококалорични (цели 9 калории на грам), а простите захари водят до бързо покачване на глюкозата в кръвта и се озовават също толкова бързо в адипоцитите (мастните клетки), под формата на мазнини. 

С няколко  изключения, каквато и храна да приемаме, организмът ни може да я усвои срещу определено количество енергия. Не е спорно, че един от най-ефикасните методи за отслабване е калорийният дефицит. Той гласи, че ако искаме да отслабнем, трябва да приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме. Именно тук се крие и отговорът на основния ни въпрос. 

Желателно е да ограничаваме приема на десерти и сладко, но никак не е задължително да ги изключваме изцяло. Няма нужда да спираме консумацията на нито една храна, включително и на сладкото, стига да не надвишаваме препоръчителния си дневен прием на калории. 

Това обаче далеч не означава, че е здравословно да се храним само с шоколади, кексове и вафли. За едно балансирано и здравословно хранене трябва да приемаме задоволяващи количества въглехидрати, фибри, протеини, мазнини, витамини и минерали. Ето защо, ако желаем да отслабнем, освен калориите трябва да следим и съдържанието на храните, които консумираме.

Прочетете още: Какво е калориен дефицит и води ли до отслабване?

 

Захарта в храните, които консумираме

Въглехидратите са основният ни източник на енергия, като 1 грам от тях снабдява тялото ни с 4,0 калории (kcal). Съществуват два вида въглехидрати: бързо-усвоими (прости), към които спадат захарта и десертите и бавно-усвоими (сложни / комплексни) като ориз, овес и други. Простите въглехидрати се разграждат по-лесно в организма и ни зареждат с инстантна енергия, но за по-кратко време. Затова те имат отрицателно въздействие, когато искаме да отслабнем. 

Ако ядем храни с бързо-усвоими въглехидрати, ще се чувстваме по-често гладни, въпреки че сме приели доста калории. За разлика от тях, сложните въглехидрати се усвояват по-бавно от организма, благодарение на което ни осигуряват енергия и чувство за ситост за по-дълго време. Ако не искате да напълните менюто си с „празни калории“, които нямат хранителна стойност и няма да ни „нахранят“, трябва да наблегнете на консумацията на бавно-усвоимите въглехидрати. 

С други думи, не трябва да се стремим непременно за изключване на сладкото от ежедневието ни, но, ако успеем да го сторим, ще ни е много по-лесно да отслабнем. Въпреки това, няма да провалим цялата си диета, ако решим да се поглезим с малко шоколад, стига да е в приемливи количества и не много често, разбира се. Все пак да не забравяме, че шоколадът участва в синтеза на допамин и серотонин невротрансмитери, които допринасят за доброто настроение и удоволствието. 

 

Как да заместим сладкото ако желаем да отслабнем?

За да отслабнем, не бива да ядем сладко! Но дали?-Нутрима-бг-1

Ако ви е трудно да избягате от изкушаващите десерти, можете да потушите нуждите си с помощта на здравословни алтернативи. Приготвянето на домашни сладка ще ви е от полза в такива случаи. Като заместител на бялата захар в рецептите можете да използвате мед, агаве сироп, натурални подсладители (стевия, еритритол, ксилитол). 

А ако нямате готварски способности или време за готвене, може да се възползвате и от готовите здравословни алтернативи като протеинови и овесени барчета, шоколади с висок процент какао (над 75%), протеинов хляб и други. Но и при тях не трябва да пропускате да четете етикета със съставките и да се уверите, че съдържанието на захар е снижено до минимум (по-малко от 5 гр / 100 гр. продукт).

Също така, ако почувствате неистова нужда от нещо сладко, можете да хапнете сладък плод, като банан, ягоди, манго или грозде. В тях също има захар (фруктоза и глюкоза), но тя идва в комбинация с полезни фибри, витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Вещества, които за жалост липсват в захарните и сладкарските изделия. 

 

Финални думи

За да обобщим бихме казали, че не е нужно да се отказвате от вкусната храна и от сладките изкушения. Не бъдете предубедени към здравословните рецепти. Понякога именно те могат да бъдат много по-сладки от десертите в магазина.

С други думи, не трябва да прекаляваме с нищо, дори и то да не се счита за вредно. С някои изключения, всичко може да бъде здравословно, стига да е в определени количества! Бъдете здрави и постигайте целите си без да се подлагате на неистови лишения и глад. Ключът към здравословното отслабване се крие в баланса. 

Живейте здравословно!

 

Калкулатор за дневен прием на калории

Този калкулатор за дневен прием на калории ще Ви позволи да пресметнете базовия си метаболизъм (BMR), както и препоръчителния дневен прием на калории, според вашите индивидуални нужди и цели. 

Целите Ви могат да бъдат сваляне, покачване или поддържане на сегашното Ви тегло.

 

Моля въведете възраст
Моля въведете пол
Моля въведете височина
Моля въведете тегло
Моля изберете ниво на физическа активност
Моля въведете вашето име
Моля въведете имейл адрес

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Blom WA, et al. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response.
  2. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
  3. James M. Rippe, et al. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding.
  4. Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.
  5. Stice E, et al. (2013). Relative ability of fat and sugar tastes to activate reward, gustatory and somatosensory regions. The American Journal of Clinical Nutrition.
  6. Tandel K. R. (2011). Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics, 2(4), 236–243. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации