Стевия: Всичко за подсладителя с нула калории

От Нутрима

 

В търсенето на по-здравословни алтернативи на захарта, стевия се издига като водеща естествена опция, предлагайки сладост без калории и множество здравословни ползи. Тази статия разглежда произхода, характеристиките, употребата и научните изследвания, свързани със стевията, позната още като “Сладка билка”. Целта ни е да ви предоставим цялостен поглед върху този интересен подсладител с нула калории. Нека започваме!

 

Стевия: Произход и история

Стевия, известна научно като Stevia rebaudiana, произхожда от Южна Америка, където е отглеждана и използвана векове наред от коренните племена в Парагвай и Бразилия.

Тези племена, особено Гуарани, са използвали стевия не само като подсладител, но и с медицински цели. Те наричали растението “каа хе-е”, което означава “сладка трева”. Използвали са го за подслаждане на горчивия мате чай и за лечение на различни заболявания като треска, сърдечни проблеми и стомашни болки.

 

      Научно откритие и изследвания

Европейското откритие на стевията може да се проследи до XVI век, когато испанските конкистадори научават за растението от коренните народи. Въпреки това, широко научно внимание стевията получава едва през 1899 година.

Тогава швейцарският ботаник Моисей Сантьяго Бертони провежда първото систематично изучаване на растението, докато работи в Парагвай. Бертони е този, който нарича растението Stevia rebaudiana в чест на друг ботаник, Петеро Джакомо Стевия.

През XX век, интересът към стевията расте значително, особено в Япония, където започва да се използва като алтернатива на изкуствените подсладители. През 1970-те години, японците разработват методи за култивиране и преработка на стевия. Това води до нейното масово производство и употреба като подсладител в храни и напитки.

 

      Стевия в България

В България стевията започва да набира популярност през последните десетилетия, където се признава като здравословна алтернатива на традиционните подсладители. Растението е особено подходящо за климатичните условия в страната и се отглежда в различни региони, включително в Южна България, където климатът е благоприятен за развитието на подобни видове.

 

Биохимичен състав

Активните съставки в стевията, които придават нейната сладост, са стевиол гликозидите, включително стевиозид и ребаудиозид А. Тези съединения са между 200 и 300 пъти по-сладки от захарта, но не повишават кръвната захар, което ги прави идеален избор за диабетици и хора, следящи калорийния си прием.

 

Прочетете още:

Как да нормализираме кръвната захар и холестерола?

 

Здравословни ползи от приема на стевия

Стевия: Всичко за подсладителя с нула калории-Нутрима-бг-1

 

Научните изследвания показват различни потенциални ползи от употребата на стевия. На първо място, стевията не съдържа калории, което я прави атрактивна за хора, опитващи се да намалят калорийния си прием или да контролират теглото си.

В допълнение, стевията може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и да намали риска от зъбен кариес, което е предимство пред традиционната захар.

Проучвания показват, че стевията може дори да има положително влияние върху някои здравословни състояния, като хипертония и някои видове рак, но са необходими по-задълбочени изследвания, за да се установят тези ефекти.

Ето 7 ключови здравословни ползи, които научните изследвания подчертават:

 1. Нулево съдържание на калории: Стевията не съдържа калории, което я прави идеален избор за хора, които се опитват да намалят калорийния си прием или да контролират теглото си.
 2. Контрол на кръвната захар: Стевията може да подпомогне подобряването на контрола на кръвната захар, тъй като не предизвиква повишаване на глюкозата в кръвта, което е особено полезно за страдащи от диабет.
 3. Намален риск от зъбен кариес: За разлика от захарта, стевията не способства за образуването на зъбен кариес, тъй като не служи като храна за бактериите в устата.
 4. Възможни ползи при хипертония: Някои проучвания показват, че стевията може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане, въпреки че тези ефекти все още изискват допълнително изследване.
 5. Антиоксидантни свойства: Стевиоловите гликозиди притежават мощни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да предотвратят някои хронични заболявания.
 6. Потенциални ползи срещу някои форми на рак: Предварителни изследвания предполагат, че стевията може да притежава противоракови свойства, особено в борбата с някои видове ракови клетки. Въпреки това, необходими са по-обширни клинични изследвания.
 7. Подобряване на храносмилането: Стевията може да подобри функциите на храносмилателната система и да помогне при проблеми като запек и неразположения.

 

Как да приемаме стевията?

Приемът на стевия е лесен и удобен, тъй като тя може да замени захарта в почти всички аспекти на храненето. 

Благодарение на своята стабилност при висока температура и дълъг срок на съхранение, стевията е идеален подсладител за готвене и печене. Тя се използва в широк спектър от продукти, включително безалкохолни напитки, хранителни добавки, сладкиши, и сосове. 

Също така, стевията е популярен избор в хранителните планове за хора със специфични диетични нужди, като например нисковъглехидратни или кето диети.

Ето 4 начина как да интегрирате стевията в ежедневната си диета:

 

      1. Заместване на захарта в рецепти

Стевията е особено подходяща за печене и готвене, тъй като издържа на високи температури без да губи сладостта си. При замяната на захарта със стевия, е важно да се вземе предвид, че стевията е много по-сладка. Обикновено пропорцията е около 1 чаена лъжичка стевия за всяка чаша захар. Тъй като обаче различните марки могат да варират, е добре да следвате препоръките на производителя за конкретните пропорции.

 

      2. Добавяне в напитки

Стевията е отличен избор за подслаждане на кафе, чай, смути и други напитки. Тя се разтваря лесно и предоставя чиста сладост без допълнителни калории. Можете да добавяте стевия според личните си предпочитания за сладост.

 

      3. Употреба в домашни десерти и закуски

За хората, които искат да намалят приема на захар, стевията може да бъде използвана за приготвяне на домашни сладкиши, десерти и закуски като пудинги, желе, мюсли и други. Тя добавя необходимата сладост без калорийния товар.

 

      4. Алтернатива в диетични и здравословни режими

Стевията е особено полезна за хора, следващи специални хранителни режими като кето, палео или диабетични диети, тъй като не влияе на кръвната захар. Това я прави предпочитан избор за хора, които се стремят към здравословен начин на живот, без да жертват сладостта в ежедневието си. 

 

Прочетете още:

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот

 

Внимание при дозиране на стевия

Тъй като стевията е много по-сладка от захарта, е важно да се внимава при дозирането, за да се избегне прекомерна сладост, която може да промени вкуса на храната или напитката. Начинът на употреба може да варира в зависимост от формата на стевията – прах, течна форма или таблетки.

 

Под какви форми се предлага стевията?

Стевия: Всичко за подсладителя с нула калории-Нутрима-бг-2

 

Стевията се предлага в различни форми, което я прави удобна за употреба в разнообразие от хранителни приложения. Ето обзор на най-често срещаните форми:

 

      Прахообразна форма

Една от най-популярните форми на стевия е на прах. Този вид често се предлага в малки пакетчета или в по-големи контейнери, което улеснява дозирането. Прахообразната стевия е идеална за добавяне към напитки, като кафе или чай, както и за употреба в рецепти за печене.

 

      Течна форма

Течната стевия е друга удобна опция, особено за тези, които предпочитат бързо и лесно смесване. Течните екстракти често идват с капкомер, което позволява прецизно дозиране. Течната стевия е чудесна за приготвяне на десерти, смутита или дори за добавяне в салатни дресинги.

 

      Таблетки

Стевията също може да се намери под формата на таблетки, които са удобни за носене навсякъде. Тези таблетки са подходящи за хора, които пътуват или често се нуждаят от подсладител в движение. Таблетките могат да се разтворят бързо в горещи или студени напитки.

 

      Листа от стевия

Цели листа от стевия също могат да се използват за подслаждане, особено в чайове. Те предлагат най-натуралния вид на стевия и могат да се добавят директно към гореща вода или да се използват в домашно приготвени инфузии.

 

Откъде да закупим стевия?

Стевията може да се намери в повечето хранителни магазини, био магазини и аптеки. Освен това, тя е широко достъпна онлайн през уебсайтове и платформи за електронна търговия, където може да се сравняват цени и видове на продукта.

Важно е да се изберат продукти от реномирани производители, за да се гарантира качеството и чистотата на стевията.

При закупуването на стевия, винаги е добра практика да се проверява етикета за наличието на добавки или други съставки, които могат да повлияят на хранителната стойност или да променят вкусовите характеристики на продукта.

 

Регулации и безопасност

Стевията е одобрена за употреба като подсладител в много страни по света след задълбочени научни оценки на нейната безопасност. В Съединените щати, Европейския съюз, Япония и много други места, стевиол гликозидите са признати като безопасни за консумация.

 

Екологичен аспект

Стевията има сравнително ниско въздействие върху околната среда, тъй като изисква малко ресурси за отглеждане и предоставя висока сладост при ниски дози. Това намалява необходимостта от големи земеделски площи и подпомага устойчивото земеделие.

 

Финални думи

Като подсладител без калории с множество потенциални ползи, стевията представлява привлекателен избор за много хора. Независимо дали се използва за редуциране на калорийния прием, подобряване на диетата или като част от усилията за постигане на по-устойчиво потребление, стевията продължава да набира популярност и предлага интересни възможности в света на хранителните продукти.

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Arumugam B, Subramaniam A, Alagaraj P. Stevia as a Natural Sweetener: A Review. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2020;18(2):94-103.
 2. Ashwell M. (2015). Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener: A New Player in the Fight Against Obesity. Nutrition today, 50(3), 129–134.
 3. Chowdhury, A. I., Rahanur Alam, M., Raihan, M. M., Rahman, T., Islam, S., & Halima, O. (2022). Effect of stevia leaves (Stevia rebaudiana Bertoni) on diabetes: A systematic review and meta-analysis of preclinical studies. Food science & nutrition, 10(9), 2868–2878.
 4. Iatridis, N., Kougioumtzi, A., Vlataki, K., Papadaki, S., & Magklara, A. (2022). Anti-Cancer Properties of Stevia rebaudiana; More than a Sweetener. Molecules (Basel, Switzerland), 27(4), 1362.
 5. Peteliuk, V., Rybchuk, L., Bayliak, M., Storey, K. B., & Lushchak, O. (2021). Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks. EXCLI journal, 20, 1412–1430.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации