Псориазис – причини, симптоми и лечение

От Иван

 

В следната статия ще ви информираме за хроничната болест псориазис, какво я причинява, какви са нейните симптоми и как можем да я облекчим. Псориазисът е дълготрайно заболяване, което се изразява в образуването на зачервявания и наранявания по повърхността на кожата. Съществуват няколко вида псориазис, които споделят както сходни, така и различни симптоми. 

 

Видове псориазис

Съществуват няколко основни вида псориазис – псориазис вулгарис, пустулозен, гутатен, инвертен, и еритродермичен псориазис. Псориазисът вулгарис е най-често срещаната форма, при която образуванията се появяват най-вече по лактите, коленете и скалпа. 

Пустулозният псориазис се изразява в зачервена и лющеща се кожа, покрита с малки гнойни пъпки, най-често върху дланите и ходилата, а понякога и по по-големи части от тялото. Що се отнася до гутатения псориазис, той се появява в детството или юношеството и се характеризира с малки червени петна. 

Инвертният псориазис пък е причинител на охлузвания при сгъвките на кожата, например в района на подмишниците, и се влошава от триенето при движение. Еритродермичният псориазис, от своя страна, кара кожата да се бели, като може да се появи след изгаряне на слънце. 

 

Заразен ли е псориазисът? 

Псориазисът не е заразен и не може да се предаде от един човек на друг, но учените са забелязали, че често има повече шансове за болни в едно и също семейство. Започва в повечето случаи през юношеските години и само в тежки случаи покрива големи части на тялото. Най-често се среща частично и на определени места. 

Медицината се опитва да открие лек за болестта, като все още няма нищо конкретно, но са установени доста от причините, които водят до псориазис. Съществуват много различни фактори, както и комбинации от тях.

 

Какви са причините за развитие на псориазис? 

Псориазис: Причини, симптоми и лечение-Нутрима-бг-2

 

Кожните клетки при здрав човек се заменят на всеки десет до тридесет дни, а при болните от псориазис това става на всеки три до четири дни. Причините за заболяването могат да бъдат външни и вътрешни.

Както при много болести, една от главните причини е стресът. Силният стрес по време на пубертета и така наречените “образуващи” години, е възможно да доведе до отключване на псориазис, в следствие на комбинация от външните негативни емоции и хормоните, които бушуват в подрастващите.

Другата причина е свързана с храносмилателния тракт. Стените на червата се покриват с малки дупчици, които пропускат токсични вещества и когато черният дроб не може да ги преработи, те излизат от организма през кожата. 

Сред останалите рискови фактори се нарежда и тютюнопушенето, което увеличава риска от болестта и я влошава многократно. Някои повърхностни наранявания също могат да доведат до инфекции, както и приема на определени лекарства – например антималарийни.

Прочетете още: Как най-ефикасно да се справим със стреса?

 

Какви са симптомите при псориазис?

Понеже има няколко вида псориазис, има и различни симптоми. Най-често срещаните такива са червени петна по кожата, покрити с дебели люспи. Петната причиняват сърбеж и болка, а понякога и кървят. Възможно е в тежките случаи те да се разраснат. 

Ако ноктите са афектирани, те губят своя цвят, спират да растат и в краен случай се стига до загуба на нокът. Може да изпитваме още така болка в ставите, което ни прави по-уязвими към артрит. Доказано е, че между 10% и 30% от хората, страдащи от псориазис, боледуват също така и от псориатичен артрит.

 

Как да облекчим псориазиса чрез диета?

Храните, които могат да предизвикат възпаление и да влошат заболяването, са червеното месо и млечните продукти, тъй като те съдържат така наречената арахидонова киселина, която играе роля при подобни заболявания. Глутенът е още нещо, към което пациентите са свръхчувствителни. 

Страдащите от псориазис трябва да избягват приема на пшеница, ръж и ечемик, всякакви тестени изделия, бира, определени сосове и подправки, както и да стоят настрана от преработени храни. 

Преработените храни са висококалорични и често водят до хронични възпаления, които обострят псориазиса. Консервираните продукти, предварително опаковани храни и меса са едни от най-опасните.

Зеленчуците принципно са много полезни, но има такива, които е по-добре да бъдат изключени от менюто на болните от псориазис – доматите, картофите, чушките и патладжаните съдържат соланин, който влияе върху храносмилането и може да доведе до възпаления. 

Заболелите могат да наблегнат на зеленчуци и плодове с високо съдържание на антиоксиданти, например броколи, брюкселско зеле, боровинки, ягоди, череши и т.н. Рибата е също добра храна против псориазис, защото тя е богата на омега-3 мастни киселини, които облекчават възпаленията. 

В кухнята е важно да се заменят повече от продуктите с техни по-здравословни и полезни версии, Например, зехтинът, кокосовото масло и лененото масло могат да фигурират в ежедневното готвене.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои да внимаваме

 

Хранителни добавки и холистично лечение при псориазис

Псориазис: Причини, симптоми и лечение-Нутрима-бг-1

 

Лекарите препоръчват да се приемат и допълнителни хранителни добавки, които могат да помогнат. Най-добрите такива са рибеното масло, витамин Б-12, селен, витамин Д и други. Те намаляват язвителността на състоянието. 

Пациентите трябва да намалят източниците на стрес, да внимават да не наранят външно кожата си, като например да се порежат или изгорят и както споменахме по-горе, да спрат пушенето. Климатът също влияе при подобни състояния – ако е твърде студен и сух, може да дразни допълнително кожата. 

Съществуват и най-различни терапии, към които може да се обърне човек. Светлинната терапия например е популярен метод, който забавя растежа на кожните клетки. 

 

Финални редове 

Псориазисът е неприятно заболяване, което може да повлияе на начина ни на живот. С правилното лечение, професионална помощ и подобряване на начина на живот, псориазисът може да бъде контролиран и дори да излезе в ремисия.

Симптомите му могат да се забележат ясно и да се предотврати тяхното по-нататъшно и по-тежко отключване. Потърсете спокойствие и се информирайте добре за болестта, така че да я адресирате по най-удачния за вас начин. 

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

  1. Kim, W. B., Jerome, D., & Yeung, J. (2017). Diagnosis and management of psoriasis. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 63(4), 278–285.
  2. Kimmel, G. W., & Lebwohl, M. (2018). Psoriasis: Overview and Diagnosis. Evidence-Based Psoriasis: Diagnosis and Treatment, 1–16. 
  3. Raharja, A., Mahil, S. K., & Barker, J. N. (2021). Psoriasis: a brief overview. Clinical medicine (London, England), 21(3), 170–173. 
  4. Rendon, A., & Schäkel, K. (2019). Psoriasis Pathogenesis and Treatment. International journal of molecular sciences, 20(6), 1475. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации