L-глутамин – може ли да Ви помогне да отслабнете?

От Иван

 

Какво е L-глутамин

L-глутамин, известен още като глутамин, е аминокиселина, която играе ключова роля в много аспекти на вашето здраве. Проучванията показват, че тази аминокиселина е от съществено значение за имунното здраве, клетъчната функция и метаболизма.

Дори нещо повече, някои учени твърдят, че добавките с L-глутамин насърчават загубата на тегло и изгарянето на мазнините. И все пак може би се чудите дали тези твърдения са верни. В тази статия ще разгледаме точно това, а именно дали L-глутаминът може да ви помогне да отслабнете.

 

Ефективност при отслабване

L-глутамин - може ли да Ви помогне да отслабнете-Нутрима-бг

 

Въпреки че изследванията са ограничени, няколко проучвания свързват глутаминовите добавки с повишена загуба на тегло. Например, 6-седмично проучване при 66 души с диабет тип 2 установи, че приемането на 30 грама глутамин на прах дневно подобрява множество рискови фактори за сърдечни заболявания и намалява както обиколката на талията, така и телесните мазнини.

По същия начин, двуседмично проучване, при 39 души с наднормено тегло или затлъстяване, използващо същото количество глутамин, наблюдава намалена обиколка на талията, което е маркер за коремните мазнини.

В друго малко проучване 6 жени, които са приемали глутаминови добавки в продължение на 4 седмици, са имали значително намаляване на телесното тегло и коремните мазнини, без да правят други промени в начина си на хранене и живот.

И все пак, друго проучване при 24 възрастни показва, че приемането на 6 грама глутамин дневно води до увеличаване на приетото количество храна, което може да попречи на отслабването.

Имайте предвид, че всички тези проучвания са използвали много малки групи от хора и са оценявали само краткосрочните ефекти на добавките с L-глутамин. Следователно са необходими повече изследвания, в тази насока.

Прочетете още: 3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

 

Как действа L-глутаминът?

Изследванията показват, че L-глутаминът подпомага загубата на тегло чрез няколко механизма. Първо, някои проучвания показват, че добавките с L-глутамин променят състава на чревния микробиом, който представлява общността на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Чревният микробиом играе централна роля в много аспекти на здравето, включително управлението на теглото.

Нещо повече, глутаминът може да ви предпази от възпаление, което е свързано с много хронични състояния, включително затлъстяване.

И накрая, докато проучванията показват, че L-глутаминът може да подобри контрола на кръвната захар, има противоречиви доказателства дали той влияе върху инсулина – хормона, отговорен за транспортирането на захарта от кръвта в клетките.

Някои проучвания при хора и животни обаче предполагат, че глутаминът повишава инсулиновата чувствителност, подобрявайки способността на тялото ви да използва ефективно инсулина. Това може да помогне за отслабване, тъй като нарушената инсулинова чувствителност е свързана с по-висок риск от наддаване на тегло и затлъстяване.

И все пак са необходими повече изследвания за оценка на връзката между глутамина и инсулиновата чувствителност.

 

Как да приемаме L-глутамин

 

Глутаминът се намира естествено в различни храни, включително тофу, яйца, мляко и говеждо месо. Предлага се и под формата на добавки, включително прахове и капсули, които се считат за безопасни, когато се използват според указанията.

Повечето дози варират от 500 mg до 3 грама и трябва да се приемат всеки ден между храненията. В ограничен брой проучвания е доказано, че дози до 30 грама на ден са ефективни при отслабване.

И все пак, въпреки че краткосрочната употреба вероятно е безопасна, необходими са повече изследвания, за да се оценят потенциалните странични ефекти от суплементирането в дългосрочен план. За най-добри резултати, започнете с по-ниска доза и увеличавайте количеството бавно, за да прецените поносимостта си.

 

L-глутамин – финални думи

L-глутаминът е аминокиселина, намираща се в много храни и добавки. Въпреки че изследванията са ограничени, някои от тях предполагат, че приема на тази аминокиселина засилва краткосрочната загуба на тегло, като променя състава на чревния микробиом, намалява възпалението и подобрява чувствителността към инсулина.

И все пак, дългосрочните ефекти на L-глутамина не са известни. Необходими са повече изследвания в тази насока. Освен това, глутаминът не трябва да се счита за бързо решение за отслабване. Вместо това трябва да го комбинирате с балансирана диета и здравословен начин на живот.

Прочетете още: Как да живеем здравословно и пълноценно?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. A Laviano, et al. (2014). Glutamine supplementation favors weight loss in nondieting obese female patients. A pilot study. EJCN.
  2. Cindy D. Davis, Ph.D. (2016). The Gut Microbiome and Its Role in Obesity.
  3. Hamed Jafari-Vayghan, et al. (2020). A comprehensive insight into the effect of glutamine supplementation on metabolic variables in diabetes mellitus: a systematic review. Nutrition and Metabolism.
  4. Kahlile Youssef Abboud, et al. (2019). Oral Glutamine Supplementation Reduces Obesity, Pro-Inflammatory Markers, and Improves Insulin Sensitivity in DIO Wistar Rats and Reduces Waist Circumference in Overweight and Obese Humans.
  5. Vinicius Cruzat, et al. (2018). Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации