3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

От Иван

 

Какво означава здравословно отслабване?

Здравословно отслабване е това отслабване, при което съществува най-малък риск от развитие на нежелани патологични състояния, свързани със свалянето на килограми. В повечето случаи, здравето Ви може да пострада, ако започнете да сваляте тегло твърде бързо или се подложите на неистови диети, обещаващи светкавични резултати. Сред най-ценните съвети за здравословно отслабване, никога няма да срещнете такива, които Ви подтикват да сваляте повече от 0.5 – 1 килограм седмично или да се подлагате на диети, съставени от еднотипни хранителни групи.

 

3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

В тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване. Тези съвети са изключително лесни за следване, дори и в началото да изискват малко повечко тласък от ваша страна. Но не е ли така с всичко в живота? Започнете с имплементирането на един от тях и когато се почувствате по-уверени в себе си, преминете към следващия. 

И така, без повече приказки, нека преминем към съвет номер едно за здравословно отслабване. 

 

1. Бъдете физически активни – един от най-ценните съвети за здравословно отслабване

3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване-Нутрима-бг-1

 

За здравословно отслабване, увеличете движението. Стремете се да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно. Увеличавайте интензивността и продължителността на упражненията, постепенно. 

Изберете видове активности, които Ви доставят най-голямо удовлетворение. Можете да пробвате с ходене, плуване, тичане, колоездене, баскетбол, футбол, вдигане на тежести, планинарство, йога или пилатес.

Старайте се да използвате стълбите, вместо асансьора, както и колелото, вместо колата. Ако пътувате с градския транспорт, слезте една или две спирки по-рано и извървете оставащото разстояние пеша. 

 

2. Хранете се здравословно

3 от най-ценните съвети за здравословно отслабване-Нутрима-бг-2

 

Правилният начин на хранене е от особена важност, ако желаете да отслабвате здравословно и да се радвате на положителни резултати. Създайте си хранителни навици, които да можете да следвате дълго и то без особени затруднения.

За най-добри резултати, увеличете приема на фибри, протеини, полезни мазнини, пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданти и намалете консумацията на трансмазнини, наситени мазнини, холестерол, захар и сол. 

За здравословно отслабване, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови култури, пробиотични храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена и подправки. Намалете консумацията на месо, мляко, риба и яйца. Избягвайте приема на преработени меса, пържени храни, захарни и сладкарски изделия, бели тестени изделия и газирани напитки.

Не прекалявайте с порциите, дъвчете бавно и преустановете храненето преди да сте се почувствали напълно сити. Използвайте по-малки чинии и купи, като не е задължително да изяждате всичко, което се намира в тях.

Прочетете още: Какво означава здравословен начин на хранене?

 

3. Пийте повече течности

 

Знаете ли, че водата е основният градивен елемент на човешкото тяло? Без вода, животът на земята би бил немислим и ще изчезне за броени дни. Ако желаете да отслабвате здравословно, започнете да приемате поне по 2 литра вода дневно. 

Не се осланяйте на чувството си на жажда. Този механизъм е все още недоразвит. Носете бутилка с вода със себе си по всяко време и отпивайте често. Приемайте по чаша вода преди всяко ядене.

Освен вода е препоръчително да консумирате и други течности, като чай или прясно изцедени сокове. И все пак, не прекалявайте с техния прием и помнете че тези напитки не бива да компенсират за дневния прием от 2 литра вода.

 

Съвети за здравословно отслабване – финални думи 

Ако желаете да отслабвате здравословно, започнете да се храните целесъобразно, увеличете движението и започнете да пиете повече течности, особено вода.

Сред най-ценните съвети за здравословно отслабване се нареждат правилното хранене, движението, оптималният прием на течности, пълноценният сън и понижаването на нивата на стрес. 

Живейте здравословно!

 

Калкулатор за намиране на идеалното тегло

С помощта на този калкулатор можете бързо и лесно да намерите какво е вашето идеално тегло, според вашия пол, възраст и височина.

години
см
Фута
Инчове

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Съвети за здравословно отслабване – използвани източници

  1. Blom WA, et al. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response.
  2. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
  3. Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
  4. James M. Rippe, et al. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding.
  5. Jodi D. Stookey, et al. (2012). Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации