Какъв е безопасният прием на червено месо седмично?

От Иван

 

Редица изследвания в областта на здравословното хранене са установили, че консумацията на червено месо е тясно свързана с повишен риск от развитие на сърдечни заболявания и рак на дебелото черво. 

През 2015-та година, Световната здравна организация дори класифицира преработените и червените меса като канцерогенни вещества. Повечето проучвания констатират, че колкото по-нисък е приемът на червено месо седмично, толкова по-висок е вашият здравословен статус. Но какъв все пак е безопасният прием на червено месо седмично?

 

Какъв е безопасният прием на червено месо седмично?

Какъв е безопасният прием на червено месо седмично-Нутрима-бг-1

 

Проучванията показват малък риск от заболявания при нива от 50 до 100 грама червено месо дневно. Рискът от инфаркт, инсулт и рак нараства правопропорционално с увеличаването на грамажа. Преработените меса също са свързани с висок риск. При тях рискът от сърдечни и ракови болести е дори по-голям, тъй като те съдържат големи количества сол, консерванти и други вредни вещества. 

За най-добри здравословни резултати, намалете приема на червено месо до 2 – 3 пъти седмично. Количеството през всеки един от тези дни не бива да надхвърля 100 – 150 грама. Въпреки че червеното месо е известно със своите хранителни стойности, като богато съдържание на завършени протеини, витамин В12 и желязо, храни като рибата, бобовите растения и пълнозърнестите храни, могат да осигурят същите ползи, но без вредите.

 

Червеното месо бива:

  • Свинско
  • Телешко
  • Агнешко
  • Овче
  • Козе
  • Еленско

 

Преработените меса биват:

  • Салами
  • Кренвирши
  • Луканки
  • Шунка
  • Бекон
  • Наденици
  • Кебабчета
  • Саздърма
  • Пастет

 

Как да намалим приема на червено месо?

Какъв е безопасният прием на червено месо седмично-Нутрима-бг-2

 

Ограничаването на червеното месо не е толкова трудно, колкото може би си мислите. Стремете се да консумирате червено месо само 2 – 3 пъти седмично и да замените преработените меса с леща, нахут, боб, грах или фасул. Те са по-евтини, с високо съдържание на фибри и белтъчини и най-важното – не съдържат холестерол и наситени мазнини.

Ето 5 лесни за изпълнение съвета, които ще Ви помогнат да намалите приема на червено месо:

 

  1. Базирайте основните си ястия на зеленчуци и варива, като добавите малко червено месо, а не обратното
  2. Използвайте зеленчуци с по-висока хранителна и енергийна стойност, като гъби, картофи и патладжани
  3. Обмислете идеята да консумирате червено месо само през уикендите или да ограничите приема му до веднъж дневно
  4. Купувайте червено месо по-рядко, но избирайте най-доброто качество
  5. В сандвичите заменете салама, шунката или луканката с риба тон, сардини, скумрия или пилешко

 

Финални думи

 

Ограничаването на червеното месо води до редица здравословни ползи, както физически, така и психически. Нивата на холестерола в кръвта Ви ще спаднат; ще подобрите чревния си микробиом – милиардите полезни бактерии, които живеят в червата и са от решаващо значение за поддържането на здравето; ще намалите драстично риска от развитие на хронични заболявания, включително водещи убийци като инфаркт, рак, инсулт, диабет тип 2 и затлъстяване; и накрая, но не на последно място – вашата храносмилателна система ще Ви благодари.

За най-добри здравословни резултати, базирайте седмичното си меню на варива, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, семена и ядки. Намалете приема на месо, мляко и яйца до 2 – 3 пъти седмично. Избягвайте консумацията на преработени меса, пържени храни, захарни изделия, солени изделия и газирани напитки.

И все пак, когато прибягвате до приема на червено месо, стремете се да го приготвяте на пара, грил или фурна. Тези методи на готвене крият по-малка опасност за здравето, в сравнение с пърженето и приготвянето на барбекю.

Прочетете още: Как да се храним при наличието на висок холестерол?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Amit D. Joshi, et al. (2015). Meat intake, cooking methods, dietary carcinogens, and colorectal cancer risk: findings from the Colorectal Cancer Family Registry.
  2. Lauren E O’Connor, et al. (2016). Total red meat intake of ≥0.5 servings/d does not negatively influence cardiovascular disease risk factors: a systemically searched meta-analysis of randomized controlled trials.
  3. Renata Micha, RD, PhD, et al. (2010). Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis.
  4. Teresa Norat, et al. (2005). Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition.
  5. Xia Wang, et al. (2015). Red and processed meat consumption and mortality: dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации