Какво е поднормено тегло и как да го измерим?

От Иван

 

Какво е поднормено тегло?

Замисляли ли сте се, че в повечето случаи, когато говорим за състоянието на теглото, фокусът е насочен най-вече върху здравните негативи, свързани с наднорменото тегло? Но какво да кажем за ефектите от поднорменото тегло? Точно така, поднормено тегло – термин, с който много хора дори не не са се сблъсквали, но който заслужава също толкова внимание, колкото и наднорменото тегло и затлъстяването. Но какво всъщност означава поднормено тегло, какви рискове крие и как да го измерим?

В най-общи линии, поднормено тегло е това тегло, при което липсва достатъчно мазнинна и мускулна маса, така необходими за нормалното протичане на телесните функции и процеси. Липсата на достатъчно телесна маса може да бъде също толкова опасна, колкото и излишъка на такава. С други думи, поднорменото тегло крие също толкова здравословни рискове, колкото крие и наднорменото тегло

 

Какви са здравословните рискове от поднорменото тегло?

 

Също както наднорменото тегло, така и поднорменото тегло крие своите здравословни рискове. Сред най-често изразените рискове за здравето, свързани с липсата на достатъчно телесна маса, се нареждат недохранването, витаминозната недостатъчност, отслабеният умунитет, признаците на анемия, понижената плодовитост и остеопорозата. 

 

 • Отслабена имунна функция
 • Недохранване
 • Остеопороза от твърде малко витамин D и калций
 • Недостиг на витамини и минерали
 • Анемия и желязо-дефицитност 
 • Повишен риск от усложнения след операция
 • Проблеми с плодовитостта, причинени от нередовни менструални цикли
 • Проблеми с растежа и развитието, особено при деца и тийнейджъри

 

Как да измерим поднорменото тегло? 

Какво е поднормено тегло и как да го измерим-Нутрима-бг-1

 

За измерване на здравословното тегло и поднорменото тегло, в частност, се използва индексът на телесна маса (ИТМ). ИТМ представлява медико-биологичен показател за определяне на затлъстяване или недохранване. Индексът на телесна маса може да бъде изчислен след като се разделят килограмите телесно тегло на височината в метри на квадрат (ИТМ = кг / м2).

Индекс на телесната маса между 18.5 – 24.9 кг/м2 означава здравословно тегло. ИТМ между 25 – 29.9 кг/м2 сигнализира за наднормено тегло, а този над 30 кг/м2 – за затлъстяване. За поднормено тегло говорим тогава, когато индексът на телесна маса е под 18.5 кг/м2. 

За да се радвате на добро здраве, поддържайте здравословно тегло с ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м2. Стремете се да се намирате по-близо до долната граница, отколкото до горната.

 

Формула:

ИТМ = КГ/М2

 

Където:

ИТМ – Индекс на телесната маса

КГ – Теглото в килограми

М2 – Височината в метри на квадрат

Прочетете още: Какво е моето идеално тегло, според моя ръст?

 

Калкулатор за индекс на телесна маса

С помощта на този калкулатор, можете бързо и лесно да намерите своя индекс на телесна маса (ИТМ) и индекс на телесно затлъстяване (ИТЗ). Мерната единица за ИТМ е кг/м2, докато ИТЗ се измерва в проценти (%).

 

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Норми за ИТМ

ИТМ Състояние на теглото
Под 16 Тежко недохранване
16 – 16.9 Средно недохранване
17 – 18.4 Леко недохранване
Под 18.5 Поднормено тегло
18.5 – 24.9 Нормално тегло
Над 25 Наднормено тегло
25 – 29.9 Предзатлъстяване
Над 30 Затлъстяване
30 – 34.9 Затлъстяване 1-ва степен
35 – 39.9 Затлъстяване 2-ра степен
Над 40 Затлъстяване 3-та степен

 

Поднормено тегло – финални думи

Никак не е тайна, че днес, наднорменото тегло и затлъстяването са една от водещите предотвратими причини за редица хронични заболявания и дори смърт. Но когато говорим за състоянието на теглото и здравословните негативи, свързани с него, не бива да забравяме и за поднорменото тегло. 

Поднорменото тегло може да бъде също толкова опасно, колкото и наднорменото. За да се радвате на крепко здраве и дълъг живот, поддържайте теглото си в здравословни граници. В най-общи линии, това означава ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м2. 

Живейте здравословно!

Прочетете още: 5 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Поднормено тегло – използвани източници

 1. Dobner J, Kaser S. (2018). Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity.
 2. Leder, D. J., et al. (2009). Obesity and underweight are associated with an increased risk of death after lung transplantation. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
 3. Lim J, Park HS. (2016). Relationship between underweight, bone mineral density and skeletal muscle index in premenopausal Korean women.
 4. Mori N, Asakura K, Sasaki S, (2016). Differential dietary habits among 570 young underweight Japanese women with and without a desire for thinness: a comparison with normal weight counterparts.
 5. Syed Sadat Ali (2013). A brief review of risk-factors for growth and developmental delay among preschool children in developing countries.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации