Какво е ГАБА и какви са нейните здравословни ползи?

От Иван

 

ГАБА (Гама-аминобутирова киселина) е важен невротрансмитер в мозъка, който играе ключова роля в регулирането на нервната активност и поддържането на неврологичното здраве. Този невротрансмитер е основно инхибиращ. Това означава, че той помага за намаляване на хиперактивността на нервните клетки, предотвратявайки по този начин прекомерната нервна стимулация.

Открита за първи път през 1950 г., ГАБА аминокиселината се е превърнала в обект на множество научни изследвания, свързани с нейните позитивни ефекти и потенциални приложения в медицината и здравеопазването.

 

Физиологичната роля на ГАБА

ГАБА се произвежда в мозъка чрез декарбоксилирането на глутамат (друг важен невротрансмитер), чрез действието на ензима глутамат декарбоксилаза. Тя действа чрез свързване с ГАБА рецептори, разположени в нервните клетки.

Това свързване води до отваряне на йонни канали, което позволява на хлоридни йони да влязат в клетката. По този начин се понижава клетъчната електрическа активност и се поддържа неврологичното равновесие.

 

5 Здравословни ползи от приема на ГАБА

Какво е ГАБА и какви са нейните здравословни ползи-Нутрима-бг-1

 

Нека сега разгледаме как приемът на ГАБА може да доведе до множество здравословни ползи, включително облекчаване на стрес и тревожност, подобряване на качеството на съня, намаляване на възпаленията и усилване на когнитивните функции. 

 

   1. Редуциране на стреса и подобряване на настроението

Едно от най-известните предимства на ГАБА е нейната способност да намалява стреса и да подобрява настроението. Изследвания показват, че увеличаването на нивата на ГАБА в мозъка може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия.

Това се дължи на нейния инхибиращ ефект, който помага за стабилизиране на нервната активност и предотвратяване на нервни изблици.

 

Прочетете още:

Как най-ефикасно да се справим със стреса?

 

   2. Подобряване на съня с помощта на ГАБА

ГАБА също има ключова роля в регулирането на съня. Увеличаването на нейните нива в мозъка се свързва с подобряване на качеството на съня, намаляване на времето за заспиване и увеличаване на продължителността на дълбокия сън. Това прави ГАБА потенциален терапевтичен агент за лечение на разстройства като безсъние.

 

   3. Намаляване на възпалението

Има сериозни доказателства, че ГАБА притежава противовъзпалителни свойства. Възпалението е ключов механизъм в развитието на много хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и автоимунни разстройства.

Предварителни клинични изследвания показват, че ГАБА може да помогне за намаляване на възпалителните маркери в тялото, което предполага, че тя може да играе роля в подпомагането на антиинфламаторни терапии.

 

   4. Подобряване на когнитивните функции

ГАБА не само помага за поддържане на неврологично равновесие, но също така може да подобри когнитивните функции, като паметта и концентрацията. Изследвания показват, че увеличаването на ГАБА в мозъка може да подобри вниманието и да намали мозъчната мъгла, особено в стресови ситуации.

Това открива възможности за използване на ГАБА в терапии за лечение на когнитивни разстройства като болестта на Алцхамер и ADHD (Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието).

 

   5. Управление на хроничната болка чрез ГАБА

ГАБА може да има и значимо въздействие върху управлението на хронична болка. Невротрансмитерът ГАБА има способността да намалява усещанията за болка чрез инхибиране на нервните сигнали, които причиняват болка. Това я прави потенциален кандидат за облекчаване на състояния, свързани с хронична болка, като фибромиалгия и хроничен стрес.

 

Приложение в хранителни добавки и продукти

Какво е ГАБА и какви са нейните здравословни ползи-Нутрима-бг-2

 

Заради своите изявени здравословни ползи, ГАБА се използва широко като активна съставка в хранителни добавки и в някои функционални храни. Такива продукти подобряват съня, намаляват стреса, и подобряват когнитивните функции. Важно е потребителите, които приемат лекарства или имат съществуващи здравословни проблеми, да се консултират с медицински специалист преди употребата на подобни добавки.

 

Изследвания и бъдещи перспективи

Научното общество продължава да изследва дълбоко механизмите и потенциалните приложения на ГАБА в различни области на медицината. Въпреки че резултатите до момента са обещаващи, все още се изискват по-обширни и задълбочени клинични изследвания, за да се потвърдят нейните ползи и да се разработят безопасни и ефективни терапевтични стратегии, включващи ГАБА.

 

Финални редове

Гама-аминобутировата киселина представлява значителен интерес в света на невронауките и медицината поради своя потенциал да подобри неврологичното и общото здравословно състояние. Тя играе критична роля в регулирането на мозъчната активност и предлага разнообразие от здравословни ползи, което я прави обект на продължаващи изследвания и клинични приложения.

 

Прочетете още:

Как най-ефикасно да се справим с коварното безсъние?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Ghit, A., Assal, D., Al-Shami, A. S., & Hussein, D. E. E. (2021). GABAA receptors: structure, function, pharmacology, and related disorders. Journal, genetic engineering & biotechnology, 19(1), 123.
  2. Mihic, S. J., & Harris, R. A. (1997). GABA and the GABAA receptor. Alcohol health and research world, 21(2), 127–131.
  3. Ngo, D. H., & Vo, T. S. (2019). An Updated Review on Pharmaceutical Properties of Gamma-Aminobutyric Acid. Molecules (Basel, Switzerland), 24(15), 2678.
  4. Spiering M. J. (2018). The discovery of GABA in the brain. The Journal of biological chemistry, 293(49), 19159–19160.
  5. Wu, C., & Sun, D. (2015). GABA receptors in brain development, function, and injury. Metabolic brain disease, 30(2), 367–379.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации