Оптималното състояние на чревната микрофлора е изключително важно, както за физическото и психическото, така и за емоционалното здраве. Стомашно-чревната микрофлора, позната още като чревна микробиота, е тясно-свързана със здравето на организма и е отговорна за нормалното функциониране на много от органите и системите в човешкото тяло. Нормалната чревна микрофлора е предпоставка за подсилен имунитет, оптимална храносмилателна функция, подобрено мозъчно действие и понижен риск от редица хронични заболявания.
Чревната микрофлора се състои от стотици милиони бактерии, наброяващи над 1000 различни щама. Една част от тези бактерии са полезни за здравето (пробиотици), докато останалата част (патогени и патобиони) носи със себе си нежелани патологични състояния. Коя част ще преобладава във вашия стомашно-чревен тракт зависи от вас, и по-точно от вашия начин на живот и хранителни навици.
Ако желаете да подобрите състоянието на чревната си микрофлора, трябва да се стремите да поддържате броя на полезните бактерии в оптимални граници. В противен случай, броят на вредните бактерии ще надделее, което е предпоставка за развитието на стомашни неразположения, отслабен имунитет, отпадналост и редица други нежелани състояния.
Как да подобрим чревната си микрофлора?
За да подобрите състоянието на чревната си микрофлора, увеличете приема на растителни храни, като плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести храни, ферментирали храни, ядки, семена и подправки. Намалете консумацията на животински храни, като месо, мляко, сирене и яйца. Избягвайте преработени месни деликатеси, пържените и мазни храни, захарните изделия, белите тестени изделия, сладкарските изделия и газираните напитки.
Повишете нивото на физическата си активност. Възползвайте се от всяка възможност за упражнения, разходки и движение. Нспивайте се пълноценно, избягвайте излишния стрес, намалете приема на алкохолни напитки и откажете цигарите. Също така, не бива да злоупотребявате с приема и на антибиотици. Приемайте този вид лекарствени средства само в краен случай и след посещение при личния си лекар.
Ето и 10 от най-добрите съвети за оптимална чревна микрофлора:
- Увеличете консумацията на варива, като боб, леща, грах и нахут
- Увеличете консумацията на зеленчуци и плодове, като авокадо, патладжани, праз лук, кромид лук, аспержи, броколи, горски плодове, банани и ябълки
- Увеличете консумацията на пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб, кафяв ориз, кафяви макаронени изделия, киноа, елда
- Увеличете консумацията на семена и ядки, като орехи, бадеми, лешници, тиквено семе, ленено семе, чиа
- Увеличете консумацията на пробиотични храни, като кисело зеле, кисели краставички, ябълков оцет, кефир, комбуча
- Увеличете приема на вода, като се стремите да консумирате поне по 2 литра дневно
- Увеличете физическата си активност, като се стремите да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно
- Намалете консумацията на алкохолни напитки, като се стремите да не надвишавате 2 – 3 питиета дневно ако сте мъж и 1 – 2 питиета дневно ако сте жена
- Не прекалявайте с антибиотиците
- Откажете цигарит
Как да подобрим чревната микрофлора – финални думи
Поддържането на оптимална чревна микрофлора е изключително важно за вашето здраве. Нормалното съотношение на полезните спрямо вредните бактерии в тялото е свързано с подобрена храносмилателна функция, подсилена мисловна дейност, здрава имунна система, както и с намален риск от развитие на редица заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, рак и сърдечно-съдови болести.
За да подобрите състоянието на чревната си микрофлора, увеличете консумацията на зеленчуци, плодове, бобови храни, пробиотични храни, семена, ядки и пълнозърнести храни. Спортувайте редовно, движете се повече, намалете приема на алкохол, откажете цигарите и не злоупотребявайте с антибиотиците.
Прочетете още: Как да си приготвим кефир в домашни условия?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Alexander R. Moschen, et al. (2012). Dietary Factors: Major Regulators of the Gut’s Microbiota. Gut and Liver.
- Kawamoto S, et al. (2014). Foxp3(+) T cells regulate immunoglobulin a selection and facilitate diversification of bacterial species responsible for immune homeostasis. Immunity.
- Macfarlane GT, et al. (2008). Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. Journal of Applied Microbiology.
- Nobuhiko Kamada, et al. (2014). Control of Pathogens and Pathobionts by the Gut Microbiota. Nat Immunol.
- Pryde SE, et al. (2002). The microbiology of butyrate formation in the human colon. Microbiology Letters, FEMS, Oxford Academic.
- Reiner Jumpertz, et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition.
2 Коментари
Впечатляваща статия, благодаря! Бихте ли споделили нещо за лечението на хеликобактер?
Здравейте Анета,
И благодаря за коментара.
Можете да прочетете статията за хеликобактер пилори ето тук: https://nutrima.bg/helicobacter-pylori-vsichko-za-kovarnata-bakteriq/
Поздрави!